Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Downloadbaar audio bestand

Drie verhalen uit Groener Gras

Audiofilm naar de gelijknamige verhalenbundel

Drie verhalen uit Groener Gras - Annelies Verbeke - ISBN: 9789461498410
Prijs: € 9,99
Levertijd: MP3. Levering via internet link. Kan niet retour.
Mediatype: Downloadbaar audio bestand (09-04-2010)
Genre: Toneel-, theater- en filmteksten, ook scenario’s
Extra:
Ook beschikbaar als:
Audio/CD's € 14,95
Downloadbaar audio bestand € 9,99
Add to cart

Beschrijving

Na het succes van haar debuut Slaap, en haar tweede roman Reus, is er van Annelies Verbeke een bundel verhalen uitgekomen die bijzonder transparant en tezelfdertijd complex zijn. Vanuit een aparte verbeelding die aan de art brut gelieerd lijkt, spreekt de schrijfster met een heel eigen, hedendaagse stem, balancerend tussen ernst, absurditeit en humor.

Vooral het dwangmatige van de personages werkt fascinerend. Stuk voor stuk zijn het catastrofale outsiders die willens nillens tegen hun lot aanlopen. De matrix van de Griekse tragedie - de tragische lotsbestemming en de schuld van de onschuld (Oedipus) - klinkt in elke vezel van de personages door. Verbeke weet hen echter zo’n sobere hedendaagse invulling te geven, en ze bovendien van zo’n komische dimensie te voorzien dat ze nergens ongeloofwaardig aandoen. Ze zet mensen van vlees en bloed neer, geen bordkartonnen romanpersonages, ondanks hun vreemde of bevreemdende trekken; uitgesproken allenigen, die in hun apart zijn botsen met de onuitgesproken normaliteit van de wereld. Zo schetst de schrijfster een uiterst boeiend en uitdagend universum: literair, uitdagend, een tikkeltje ondeugend, menselijk, kwetsbaar, vaak humoristisch en met veel mededogen.

In De Wezel en zijn Prooi komt bovengeschetste noodlotstragedie misschien wel het scherpst tot uiting. Verder willen we een diepere inkijk geven in de absurditeit van Verbekes universum met het poëtische Lola. Naar de toekomst tenslotte is een aangrijpend relaas van misschien wel het heetste hangijzer van deze tijd: de vluchtelingenproblematiek.

Cast
Marc Van Eeghem, Peter Van den Eede, Eva Schram, Sara Deroo, Lola Baert, Geert Van Rampelberg, Bruno Vanden Broecke, Manou Kersting, Kurt Van Eeghem, Andrea Croonenberghs, Nele Bauwens, Wouter Hendrickx, Marianne Devriese, Stijn Cole, Koen Van Impe, Camilla Blereau, Miel Gielen, Pepijn Caudron, Jeroen Meus en de leerlingen van het 3de en 6de leerjaar van Sint-Ursula Wilrijk.

Regie en bewerking: Stef De Paepe
Muziek: Koen Brandt
Muzikanten: Wietse Beels (viool), Eric Baeten (viool), Mark Steylaerts (viool), Hans Vandaele (cello), Patrick Steenaerts (gitaar, mandoline), Carlo Mertens (trombone), Serge Plume (trompet), Dieter Limbourg (sax), Koen Brandt (piano)
Geluidstechniek: Olivier Marga

Inhoud
Lola is een tragisch poëtisch en lichtjes absurd portret van een vrouw die verliefd wordt op een stier. Jawel. Alles wat denkbaar is in deze wereld, gebeurt.
De Wezel en zijn Prooi. Een culinair recensent en bovendien incognito inspecteur van de Guide Michelin enerzijds en een chef kok anderzijds geraken verward in een spinsel waarin liefde, leugen en noodlot afwisselend de boventoon voeren.
In Naar de toekomst wordt via flashbacks een hard en ontroerend beeld geschetst van een maar al te hedendaagse problematiek: mensenhandel. Een maatschappelijk relevanter opener is nauwelijks denkbaar.

Details

Titel: Drie verhalen uit Groener Gras
auteur: Annelies Verbeke
Mediatype: Downloadbaar audio bestand
Taal: Nederlands
Publicatiedatum: 09-04-2010
NUR: Toneel-, theater- en filmteksten, ook scenario’s
ISBN/ISBN13: 9789461498410
Intern nummer: 17343208

Recensie

‘Verbeke heeft een geweldig gevoel voor (ironische, droge) humor, oog voor het tekenende detail (….) Laten we hopen dat Annelies Verbeke met deze magnifieke verhalenbundel over winnen en verliezen een heel belangrijke prijs wint.’ (De Standaard der Letteren)

‘Opnieuw koppelt Verbeke haar genereuze verbeeldingskracht aan haar keurmerk: nuchterheid die plots aan het galopperen slaat, telkens ook gelardeerd met een heel eigen, soms perplex slaande ironie.’ (De Morgen)

‘De humor die Groener Gras verlicht, zit ’m in de rake details. (...) De cover roept een gezellige Amélie Poulainsfeer op, maar laat u niet misleiden: in de krachtigste teksten van deze bundel maakt ontroering plaats voor cynisme.’ (Humo)