Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Over kampliteratuur

Over kampliteratuur - J. Vogelaar - ISBN: 9789023414971
Prijs: € 39,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (04-03-2006)
Genre: Geschiedenis / Kampervaringen
Boekenliefde.nl:
Over kampliteratuur op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Persoonlijke herinneringen, berichten, documenten en verhalen over het concentratiekamp vormen bij elkaar een enorme bibliotheek. Jacq Vogelaar heeft zich in dit labyrint gewaagd en brengt verslag uit van zijn zoektocht door de literatuur over verschillende soorten kampen, nazi- én goelagkampen, waarvan de prachtig geschreven en gruwelijke beschrijvingen van Varlam Sjalamov een voorbeeld zijn. Over kampliteratuur is een essay van een lezer die terugschrijft en daarbij nieuwe vragen stelt.
?Kampliteratuur? is een nieuw woord, dat tevens de afstand en de vrijheid laat zien van een latere, naoorlogse generatie. Hoe lezen we nu de verhalen over het kamp van schrijvers als Robert Antelme, Primo Levi, Tadeus Borowski, Arthur Koestler, Alexander Solzjenitsyn en Varlam Sjalamov? Wat voegen de laatste ooggetuigen, zoals Jorge Semprun en Kertész, toe aan deze literatuur? Kan er over het kamp ook door anderen geschreven worden, die er niet zelf zijn bij geweest? Alexander Kluge, Danilo Ki?, Georges Perec en, - heel recent - Soazig Aaron zijn voorbeelden van dat laatste fenomeen.
In het begin zijn kampverhalen vooral heel belangrijk geweest als getuigenissen. Over kampliteratuur gaat uit van de stelling dat dit proces langzamerhand is afgesloten, en dat de betere schrijvers over het kamp van meet af aan vooral wilden begrijpen wat onbegrijpelijk leek. Om dát onderzoek gaat het in de kampliteratuur. De grote vraag is dan eigenlijk: wat vermag literatuur?

Jacq Vogelaar is het pseudoniem van de in 1944 in Tilburg geboren Frans Broers. Hij studeerde vanaf 1962 Nederlands en filosofie in Nijmegen en vestigde zich in 1965 in Amsterdam waar hij zijn studie zou voortzetten. Vogelaar was in de periode van 1971-1975 werkzaam als docent op achtereenvolgens de afdeling Bouwkunde van de TH Delft, het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam en de Kunstacademie van Arnhem. Als recensent werkte hij mee aan Het Parool en De Volkskrant. Vogelaar was bovendien intensief betrokken bij het politiek cultureel tijdschrift Te Elfder Ure. Hij is momenteel redacteur van Raster en criticus van De Groene Amsterdammer

Details

Titel: Over kampliteratuur
auteur: J. Vogelaar
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 683
Uitgever: Bezige Bij, De
Publicatiedatum: 2006-03-04
NUR: Geschiedenis / Kampervaringen
Afmetingen: 225 x 150 x 44
Gewicht: 943 gr
ISBN/ISBN13: 9023414977
ISBN/ISBN13: 9789023414971
Intern nummer: 1579124

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.