Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Downloadbaar audio bestand

Dit kan niet waar zijn

Onder bankiers

Dit kan niet waar zijn - Joris Luyendijk - ISBN: 9789462531574
Prijs: € 14,95
Levertijd: MP3. Levering via internet link. Kan niet retour.
Mediatype: Downloadbaar audio bestand (11-09-2015)
Genre: Luisterboeken
Extra:
Add to cart

Beschrijving

De financiële wereld blijkt geen ver-van-mijn-bedshow. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben.

De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.

Inhoud
Inleiding
Deel 1: Wat is het probleem?
1. De City als dorp
2. Planet finance en de crash

Deel 2: Het probleem
3. Going Native
4. Other Peoples Money
5. De wereld van Zero Job Security
6. Ieder voor zich en Caveat Emptor
7. De bank als eilandenrijk in de mist
8. Tijd voor wat goed nieuws

Deel 3: Gaan zij het oplossen?
9. Tandenknarsers en neutralen
10. Master of the Universe
11. De City als zeepbel
12. Waanbankiers en coole kikkers

Deel 4: Gaan wij het oplossen?
13. De lege cockpit

Details

Titel: Dit kan niet waar zijn
auteur: Joris Luyendijk
Mediatype: Downloadbaar audio bestand
Taal: Nederlands
Uitgever: Rubinstein Audio
Publicatiedatum: 11-09-2015
NUR: Luisterboeken
ISBN/ISBN13: 9789462531574
Intern nummer: 30540299

Recensie

'Huiveringwekkend. (...) Wars van banker bashing en clichés. Ook bankiers blijken net mensen, zelfs met humor en zelfreflectie. Het maakt het portret des te vernietigender.' (***** de Volkskrant)

'Prachtig journalistiek werk.' (**** NRC Handelsblad)

'Dit kan niet waar zijn is wederom vlot geschreven, zonder meer. Maar het dwingt ook inhoudelijk bewondering af. Schijnbaar moeiteloos weet Luyendijk de financiële wereld te vangen in een subtiel portret van nauwelijks meer dan tweehonderd pagina’s. Nergens voelt het overhaast. Nooit vervalt hij in al te makkelijke clichés.’ (De Groene Amsterdammer)

'Een betere titel had het boek niet kunnen hebben. Het kan bijna niet waar zijn wat je leest. (...) Wij zeggen in koor: lees Joris Luyendijk!' (Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door)

'Een onthullend, bij vlagen hilarisch maar ook angstaanjagend boek.' (Trouw)

'Zeer de moeite waard. Het is een toegankelijk inkijkje in de City. Alleen al met zijn eerste indrukken zal een groot publiek zich goed vermaken. (...) Zijn verhaal is beklemmend, te meer omdat de bankiers als geen ander weten waaraan we zijn ontsnapt in 2008.' (**** Het Parool)

'Een lekkere pen en hij beschrijft het allemaal: de rituelen, de dure etentjes, enzovoort. (...) Verder vind ik het sterk dat hij, net als in zijn boek over journalistiek, laat zien dat het niet zozeer de mensen zijn die niet deugen, maar het systeem.' (Jeroen Smit)

'Mooi en huiveringwekkend. (...) Een prachtig sociologisch portret van de beroepsgroep der bankiers. (...) Het laat zien dat critici van de huidige bancaire systeem niet gek zijn.' (George van Houts)

'Een schitterend boek.' (ManagementBoek.nl)

'Een verbluffend en ironisch onderzoek. (...) De journalistiek die Luyendijk beoefent gaat veel verder dan de onderzoeksjournalistiek waar kwaliteitsmedia in Nederland zich op beroepen. Hij neemt de dominante financiële sector onder de loep en loopt als het ware alle olifantenpaadjes af, waar hij informanten tegenkomt die hem vrijwel alles vertellen. Hun verhalen roepen door de smeuïge variaties waarin ze worden opgediend grote beklemming op.' (Felix Rottenberg in Parool)

'Wat Joris heel goed en helder neerzet, is hoe ongelooflijk ondoorgrondelijk het bancaire systeem is.' (Antoinette Hertsenberg)

'Echt smullen en goed geschreven. (...) Het leest bijna als een soort thriller. Ik heb het echt in één ruk uitgelezen.' (Wende Snijders in Opium)

'Zijn scherpe blik en onbevangen manier van vragen stellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan.' (Controllers Magazine)

'Veel bankiers hebben wel een moraal, volgens Luyendijk, alleen niet op het werk. (...) Het is aantrekkelijk om te denken dat dit fenomeen zich alleen voordoet bij financiële professionals. Maar iedereen kent de voorbeelden uit zijn eigen leven.' (Ben Tiggelaar in NRC Handelsblad)

'Samenhangend en volledig. (...) Natuurlijk is het London met zijn eigen microkosmos. Toch moeten alle studenten die het bedrijfsleven in willen dit boek lezen. Luyendijks boodschap is duidelijk. En hij is bovenal heel erg waar.' (Jaap Koelewijn in FD)

'Overal in Nederland herkent zijn publiek het sturen op cijfers die niet vangen waar het om zou moeten gaan uit de eigen beroepspraktijk. De City maakt in al haar extremen vooral zichtbaar wat overal in de samenleving gebeurt.' (Rens van Tilburg in de Volkskrant)