Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
E-book

Veldgrauw

Nederlanders in de Waffen-SS

Veldgrauw - Evertjan van Roekel - ISBN: 9789000365531
Prijs: € 14,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (U kunt dit boek niet meer bestellen)
Mediatype: E-book (22-04-2019)
Genre: Moderne geschiedenis (1870-heden)
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Nederlanders in de Waffen-SS

Binnen de Waffen-SS dienden circa 25.000 Nederlanders, de grootste groep vrijwilligers van de bezette Noordwest-Europese gebieden. Zij vochten voornamelijk aan het Oostfront maar ook binnen de eigen landsgrenzen. Wie waren deze mannen? Wat maakten zij mee voor de indiensttreding, tijdens de militaire training en tijdens de oorlog aan het Oostfront?

Om een antwoord te vinden op dergelijke vragen onderzocht Evertjan van Roekel strafdossiers uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging en dagboeken, geschreven door Nederlandse vrijwilligers. Op basis van hun eigen beschrijvingen wordt inzicht gegeven in hun belevingswereld. Onderwerpen als sociale achtergrond, motivatie om toe te treden en verhoudingen tussen Nederlanders en Duitsers binnen de organisatie komen aan bod. Maar ook betrokkenheid bij genocide wordt door hem uitvoerig beschreven. Het resultaat is een uniek onderzoek met nog nooit eerder gepubliceerde bronnen. Op genuanceerde wijze geeft Van Roekel een persoonlijk gezicht aan de Nederlanders die aan Duitse zijde vochten.

Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn scriptie behoorde hij tot de drie genomineerden voor de Erik Hazelhoff Roelfzema Aanmoedigingsprijs 2010. Artikelen van zijn hand verschenen in verschillende historische tijdschriften.

Details

Titel: Veldgrauw
auteur: Evertjan van Roekel
Mediatype: E-book
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 512
Uitgever: Spectrum
Publicatiedatum: 2019-04-22
NUR: Moderne geschiedenis (1870-heden)
ISBN/ISBN13: 9789000365531
Intern nummer: 43502486