Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
E-book

Hoe overleven we de vrijheid? - Twintig jaar later

Hoe overleven we de vrijheid? - Twintig jaar later - Herman De Dijn - ISBN: 9789028972759
Prijs: € 9,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (U kunt dit boek niet meer bestellen)
Mediatype: E-book (01-06-2015)
Genre: Cultuurfilosofie
Extra:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

In 1994 analyseerde Herman De Dijn de post- of laatmoderne tijd in zijn boek Hoe overleven we de vrijheid? (vier herdrukken). Daarin poogde De Dijn te begrijpen wat de mens en de samenleving toen centraal bezighield: zelfbeschikking en maakbaarheid. Hij ging ook de gevolgen na van die obsessies voor zingeving, ethiek, politiek, de verhouding tot traditie en gezag, en in het algemeen voor datgene wat de basis is van alle individuele en collectieve leven, het vertrouwen. Op elk van die gebieden tekenden zich drastische transformaties af en stelde zich de vraag: hoe overleven we de ontbindende kracht van een narcistische en individualistische vrijheid? 

Twintig jaar later ging De Dijn na hoe de post- of laatmoderne tijd intussen geëvolueerd was. Dat resulteerde in zijn recente boek Vloeibare waarden. Politiek, zorg en onderwijs in de laatmoderne tijd (2014). De analyses van nu bevestigen alleen maar de analyses van toen. De fundamentele vraag van toen blijft gelden: hoe overleven we de negatieve vrijheid, een vrijheid die leidt tot activisme of depressie? Een vrijheid die paradoxaal genoeg samengaat met disciplinering, bureaucratisering en vermarkting van haast alle levensdomeinen. 

Hoewel in 1994 de omvang van de transformatie van het individuele en collectieve leven nog niet helemaal zichtbaar was, loont het de moeite de analyses van toen opnieuw toegankelijk te maken. In de nieuwe nabeschouwing Twintig jaar later legt De Dijn de band tussen beide boeken en licht hij toe hoe zijn pleidooi van toen voor de herontdekking van ‘traditionele’ waarden als vertrouwen, overgave, traagheid en redelijkheid overeind blijft. In een vooruitblik op de toekomst vervolledigt hij zijn maatschappijkritische analyses 
met bedenkingen over een bijkomende problematiek die in geen van beide boeken voldoende aan bod kwam: hoe de beheersingsmentaliteit nu ook de vorm dreigt aan te nemen van technologische pogingen tot enhancement en transhumanisme.

Details

Titel: Hoe overleven we de vrijheid? - Twintig jaar later
auteur: Herman De Dijn
Mediatype: E-book
Taal: Nederlands
Uitgever: Pelckmans
Publicatiedatum: 2015-06-01
NUR: Cultuurfilosofie
ISBN/ISBN13: 9789028972759
Intern nummer: 27290475