Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Drawn After Nature

The Complete Botanical Watercolours of the 16th-century Libri Picturati

Drawn After Nature - (NA) - ISBN: 9789050112383
Prijs: € 67,32 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (01-01-2008)
Genre: Plant- en gewaswetenschap
Boekenliefde.nl:
Drawn After Nature op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Een boeiend kijk- en leesboek over een unieke historische verzameling van botanische aquarellen. In de 16e eeuw werden ruim 1400 schitterende botanische aquarellen en tekeningen vervaardigd en verzameld in de Libri Picturati. Deze belangrijke meesterwerken zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt in een prachtig koffietafelboek met fraaie prenten. Een juweel voor liefhebbers van planten, kunst- en cultuurhistorie en voor botanici.

In de 16e eeuw werden in opdracht van een Vlaamse edelman ruim 1400 botanische aquarellen vervaardigd en verzameld in 13 banden: de Libri Picturati A18-30.

Carolus Clusius, een Vlaamse geleerde, arts en botanicus, en destijds prefect van de Leidse Hortus, heeft in belangrijke mate aan dit werk bijgedragen, zowel door het leveren van botanisch materiaal en ook van de kennis daarover.

Het resultaat is een prestigieus boekwerk, waarin de afbeeldingen van alle 1416 pagina's van de Libri Picturati verkleind (9 afbeeldingen per pagina) zijn opgenomen en een aantal planten aquarellen op bijna ware grootte.

Een collectief van Europese botanici en historici uit geheel Europa beschrijft het ontstaan en de botanische betekenis van de aquarellen en belicht de persoon Clusius, zijn werk en zijn contacten.

Deze moeilijk te bezichtigen historische meesterwerken, zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt voor plantenliefhebbers en botanici. Engelstalige uitgave.

Onderwerpen: natuur, kunst, cultuurhistorie, Libri picturati, botanie, botanische aquarellen, flora, planten, aquarellen, oude prenten, botanische geschiedenis, Nederland, Belgie, Vlaanderen, botany, art and nature, botanical watercolours, botanical history, watercolor painting, historische aquarellen, Carolus Clusius, hortus botanicus, Leiden

Details

Titel: Drawn After Nature
auteur: (NA)
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Engels
Druk: 1
Uitgever: Knnv Pub
Publicatiedatum: 01-01-2008
NUR: Plant- en gewaswetenschap
Editor: Koning, J. de
Afmetingen: 342 x 254 x 38
Gewicht: 970 gr
ISBN/ISBN13: 9789050112383
Intern nummer: 6953339

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 28-08-2008   geschreven door  c.oldenburger
Koning, Jan de, Gerda van Uffelen, Alicja Zemanek, Bogdan Zemanek (eds.). Drawn after Nature: the complete botanical watercolours of the 16th-century Libri Picturati. Zeist (KNNV), 2008. 368 p. Prijs €69,95. ISBN: 978-90-5011-238-3.

Tuinhistorici kennen de naam Clusius misschien alleen van de Clusiusleerstoel in Leiden. Maar Carolus Clusius (1526-1609) wordt sinds 2004 veel breder benaderd. Onder auspiciën van het Scaliger Instituut is het onderzoeksproject Carolus Clusius and sixteenth-century botany in the context of the new cultural history of science gestart, in samenwerking met verschillende onderzoekers en instituten binnen de Universiteit Leiden en andere (Europese) universiteiten. Het doel van dit project is o.a. een aantal publicaties over Clusius, zijn werk en zijn uitgebreide netwerk; de digitalisering van al zijn brieven en het creëren van een modern netwerk in de geest van Clusius.
Tegelijkertijd heeft een internationaal team onder leiding van Jan de Koning aan dit zojuist verschenen boek bijgedragen: het belicht de ruim 1400 botanische aquarellen uit de Bibliotheek van Krakow, de zogenoemde Libri Picturati.
Het boek is ingedeeld in een inleiding door Jan de Koning en Gerda van Uffelen, gevolgd door 24 essays (over enerzijds het ontstaan en de botanische betekenis van de aquarellen en anderzijds over de persoon en de rol van Clusius) geschreven door elf botanisch deskundigen uit geheel Europa en eindigt met de weergave van en de originele annotaties op alle aquarellen (hier verkleind en in kleur gereproduceerd). Cascade-vriendin Gerda van Uffelen had buiten enkele essays ook de eindverantwoordelijkheid voor dit laatste deel.

De Libri Picturati (1416 aquarellen) werden in opdracht van de Vlaamse edelman Charles de St. Omer vervaardigd en verzameld in 13 banden. Carolus Clusius, later prefect van de Leidse Hortus, heeft veel van de planten geleverd en zijn kennis hierover ten dienste gesteld. Het prachtig uitgegeven boek belicht de 16de eeuwse botanie op zeer uitgebreide wijze. Cascade-vrienden zullen het hoofdstuk over sierplanten (o.a.anjers, papavers, sleutelbloemen, bollen) ook zeer weten te waarderen. De 16de eeuwse botanie heeft met dit standaardwerk een duidelijker gezicht gekregen.
Carla Oldenburger
 26-07-2009   geschreven door  robert jan de klein
de titel belooft veel: "the complete watercolours..." maar op een paar bladzijden na bestaat die complete verzameling uit miniscule plaatjes van de originelen. ik had een facsimile verwacht waarin elke plaat paginabreed nagemaakt was, maar op de kleine plaatjes van deze uitgave zijn geen details meer te zien. een teleurstelling dus, een duidelijk afrader! misschien dat er nog eens een uitgave komt waar de platen wel op de juiste grootte worden afgebeeld zodat van de originele details kan worden genoten.

Extra informatie

Drawn after nature - planten, flora & botanie

Recensie

Een boeiend kijk- en leesboek over een unieke historische verzameling van botanische aquarellen. In de 16e eeuw werden ruim 1400 schitterende botanische aquarellen en tekeningen vervaardigd en verzameld in de Libri Picturati. Deze belangrijke meesterwerken zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt in een prachtig koffietafelboek met fraaie prenten. Een juweel voor liefhebbers van planten, kunst- en cultuurhistorie en voor botanici. In de 16e eeuw werden in opdracht van een Vlaamse edelman ruim 1400 botanische aquarellen vervaardigd en verzameld in 13 banden: de Libri Picturati A18-30. Carolus Clusius, een Vlaamse geleerde, arts en botanicus, en destijds prefect van de Leidse Hortus, heeft in belangrijke mate aan dit werk bijgedragen, zowel door het leveren van botanisch materiaal en ook van de kennis daarover. Het resultaat is een prestigieus boekwerk, waarin de afbeeldingen van alle 1416 pagina's van de Libri Picturati verkleind (9 afbeeldingen per pagina) zijn opgenomen en een aantal planten aquarellen op bijna ware grootte. Een collectief van Europese botanici en historici uit geheel Europa beschrijft het ontstaan en de botanische betekenis van de aquarellen en belicht de persoon Clusius, zijn werk en zijn contacten. Deze moeilijk te bezichtigen historische meesterwerken, zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt voor plantenliefhebbers en botanici. Engelstalige uitgave. Onderwerpen: natuur, kunst, cultuurhistorie, Libri picturati, botanie, botanische aquarellen, flora, planten, aquarellen, oude prenten, botanische geschiedenis, Nederland, Belgie, Vlaanderen, botany, art and nature, botanical watercolours, botanical history, watercolor painting, historische aquarellen, Carolus Clusius, hortus botanicus, Leiden

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.