Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De natuur van de kust

tussen aangroei en afslag

De natuur van de kust - Anton van Haperen; Evert Jan Lammerts - ISBN: 9789082043686
Prijs: € 24,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (27-11-2014)
Genre: Natuurbeheer
Boekenliefde.nl:
De natuur van de kust op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Zeekering en natuurbeheer werden tot voor kort als activiteiten beschouwd die niet of nauwelijks met elkaar te verenigen waren. Tegenwoordig zijn er echter goede kansen om waterkering langs de Nederlandse kust te combineren met het toelaten en zelfs stimuleren van de natuurlijke werking van wind, zand en water.
Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is men langs de Nederlandse kust over gegaan tot het toepassen van nieuwe vormen van kustbeheer. In plaats van het voortdurend vastleggen van stuivend zand in zeerepen
en achterliggende duinen wordt sindsdien zand gewonnen uit het kustfundament beneden de 20 meter-dieptelijn en vervolgens gedeponeerd op de vooroever of het droge strand. Deze zogeheten zandsuppleties hebben het planten van Helm en plaatsen van schermen in de zeereep bijna volledig vervangen. Deze verandering in kustbeheer heeft gemiddeld langs de Nederlandse kust geleid tot een omslag van langdurige afslag naar recente aangroei. Omdat er binnen deze omslag naast depositie van vers zand ook lokaal en/of tijdelijk erosie blijft voorkomen neemt de variatie in vormenrijkdom van zeerepen en voorduinen langs onze kust duidelijk toe.
Vanuit het natuurbeheer wil men graag meer dynamiek (verstuiving en zout-water invloed) realiseren in de duinen en kwelders. De begroeiingen zijn hier de laatste tientallen jaren steeds hoger en dichter geworden.
Er hebben zich meer struwelen en dichte en eentonige grasmassa's ontwikkeld waaruit geleidelijk de typische kustplanten en -dieren zijn verdreven. Door duinhellingen, duinvalleien en stuifkuilen af en uit te graven creëert men nu kunstmatig weer kaal zand in de kust om meer ruimte te geven aan de ontwikkeling van verschillende typen overgangen met hoge biodiversiteit, bijvoorbeeld van zoet naar zout, van droog naar nat en van zand naar slib.
Dit boek gaat over het huidige en toekomstige natuurbeheer van de zandige kust in relatie tot de zeekerende functie, met een visie waarin de door het OBN-deskundigenteam Duin en Kust vergaarde kennis over kustecosystemen geïntegreerd is.

Een goed leesbaar en rijk geïllustreerd boek,
dat wetenschappelijke kennis voor een breed publiek toegankelijk maakt.
Onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd
is in kustbeheer!

Details

Titel: De natuur van de kust
auteur: Anton van Haperen; Evert Jan Lammerts
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 128
Uitgever: Samenwerkende Uitgevers VOF
Publicatiedatum: 27-11-2014
NUR: Natuurbeheer
Afmetingen: 232 x 218 x 11
Gewicht: 478 gr
ISBN/ISBN13: 9789082043686
Intern nummer: 27290797

Extra informatie

De natuur van de kust Tussen aangroei en afslag

Recensie

Zeekering en natuurbeheer werden tot voor kort als activiteiten beschouwd die niet of nauwelijks met elkaar te verenigen waren. Tegenwoordig zijn er echter goede kansen om waterkering langs de Nederlandse kust te combineren met het toelaten en zelfs stimuleren van de natuurlijke werking van wind, zand en water. Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is men langs de Nederlandse kust over gegaan tot het toepassen van nieuwe vormen van kustbeheer. In plaats van het voortdurend vastleggen van stuivend zand in zeerepen en achterliggende duinen wordt sindsdien zand gewonnen uit het kustfundament beneden de 20 meter-dieptelijn en vervolgens gedeponeerd op de vooroever of het droge strand. Deze zogeheten zandsuppleties hebben het planten van Helm en plaatsen van schermen in de zeereep bijna volledig vervangen. Deze verandering in kustbeheer heeft gemiddeld langs de Nederlandse kust geleid tot een omslag van langdurige afslag naar recente aangroei. Omdat er binnen deze omslag naast depositie van vers zand ook lokaal en/of tijdelijk erosie blijft voorkomen neemt de variatie in vormenrijkdom van zeerepen en voorduinen langs onze kust duidelijk toe. Vanuit het natuurbeheer wil men graag meer dynamiek (verstuiving en zout-water invloed) realiseren in de duinen en kwelders. De begroeiingen zijn hier de laatste tientallen jaren steeds hoger en dichter geworden. Er hebben zich meer struwelen en dichte en eentonige grasmassa's ontwikkeld waaruit geleidelijk de typische kustplanten en -dieren zijn verdreven. Door duinhellingen, duinvalleien en stuifkuilen af en uit te graven creëert men nu kunstmatig weer kaal zand in de kust om meer ruimte te geven aan de ontwikkeling van verschillende typen overgangen met hoge biodiversiteit, bijvoorbeeld van zoet naar zout, van droog naar nat en van zand naar slib. Dit boek gaat over het huidige en toekomstige natuurbeheer van de zandige kust in relatie tot de zeekerende functie, met een visie waarin de door het OBN-deskundigenteam Duin en Kust vergaarde kennis over kustecosystemen geïntegreerd is. Een goed leesbaar en rijk geïllustreerd boek, dat wetenschappelijke kennis voor een breed publiek toegankelijk maakt. Onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in kustbeheer!

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.