Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Hanze, Tol, Handelswegen

in Oost Nederland

Hanze, Tol, Handelswegen  - Ligtenbarg, A. - ISBN: 9789070560379
Prijs: € 28,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden
Genre: Nederland
Boekenliefde.nl:
Hanze, Tol, Handelswegen op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Boek ”Hanze Tol & Handelswegen in Oost-Nederland”

Hessenwegen zijn een begrip in Oost-Nederland. Er is wel over geschreven, maar over de betekenis, de ligging en vooral de geschiedenis van de verschillende wegen is nooit een samenhangend overzicht gemaakt. Bij het onderzoek hierover bleek dat het geen eenvoudig onderwerp was en dat het ontstaan en de ligging van de wegen in het verleden met allerlei verschillende zaken te maken hadden.

De schrijvers van dit boek hebben er alles aan gedaan om de geschiedenis hierover duidelijk en overzichtelijk weer te geven.

Hessenwegen bleken dus slechts een onderdeel te zijn van wegen en sporen welke het vervoer in Oost-Nederland dienden. Het wegennet, zoals het toen ontstaan is, bleek grotendeels oost-west te lopen in het gebied tussen de IJssel en het Duitse achterland. Dit heeft alles met de uitgebreide handel en handelswegen te maken, in en door de regio, en deze handel is tot in de Middeleeuwen terug te voeren. Het is gelukt om van alle aspecten een samenhangend verhaal te maken, met duidelijke kaarten en veel afbeeldingen. Tevens zijn de wegen, de ontwikkeling en de verandering van de vervoersstromen te volgen in de tijd. We ontdekten dat het vervoer van goederen en personen niet te vergelijken is met het vervoer in vroeger tijd, zo omvangrijk als het is geworden in de huidige tijd..

Langs de huidige wegen zijn nog wel oude herbergen te vinden, maar ook nog tolhuizen. We vinden ook nog namen terug als Hessenweg, Postweg, Helweg, Heelweg en Rijksstraatweg. Deze benamingen hebben allemaal te maken met de ontwikkeling van het wegennet. In dit boek is dit allemaal weer te vinden en het wordt zodanig uitgelegd dat de naam in de juiste tijd en context word gezet.

Het boek gaat over de handel vanaf de Middeleeuwen en laat zien dat de steden langs de Oostzee zoveel overeenkomen met onze IJsselsteden. Er is te zien en te lezen over de door paarden getrokken vrachtwagens.

De postroutes worden behandeld, de tolhuizen en de herbergen, zodat we deze kunnen terugvinden als onderdeel van een groter netwerk van wegen: de oorsprong van de rijkswegen en de invloed die Napoleon hierop gehad heeft. Deze wegen zijn al aangelegd toen er nog geen auto’s waren uitgevonden. Het boek beschrijft ook de problemen die het toenmalige vervoer met zich meebracht.

Door de tijd heen wordt ook de ontwikkeling van de wegen gevolgd: we beginnen met de Romeinse tijd, omdat deze Romeinen al begonnen waren met een modern wegennet. De laatste weg die behandeld wordt is de N18, waarvan het laatste deel van de inspraakronde nu hopelijk afgerond wordt

Details

Titel: Hanze, Tol, Handelswegen
auteur: Ligtenbarg, A.
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 256
Uitgever: Vereniging Het Museum
NUR: Nederland
ISBN/ISBN13: 9789070560379
Intern nummer: 15252783

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.