Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Welkom in de wereld

de geast van de Fryske Walden

Welkom in de wereld - Jultsje Lycklama - ISBN: 9789079133109
Prijs: € 22,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (18-12-2014)
Genre: Godsdienstige mystiek
Boekenliefde.nl:
Welkom in de wereld op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

De geest van de Friese Wouden en de Roos van Jericho zijn niet zonder kleerscheuren hun jeugd doorgekomen. De oorzaken zijn verschillend evenals hun omstandigheden. De krassen op hun ziel zijn anders, de pijn is hetzelfde. De afloop is een hartstochtelijke ontdekkingstocht.

Details

Titel: Welkom in de wereld
auteur: Jultsje Lycklama
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 326
Uitgever: Vrije Uitgevers, De
Publicatiedatum: 18-12-2014
NUR: Godsdienstige mystiek
Afmetingen: 220 x 140 x 20
Gewicht: 469 gr
ISBN/ISBN13: 9789079133109
Intern nummer: 24149164

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 04-02-2014   geschreven door  Rebekka Coltof
De auteur beschrijft vanuit haar eigen betrokken perspectief de overgang van het 'oude boeren' naar een werkwijze die past binnen de door Staatsbosbeheer gestelde eisen.
Daarnaast doet ze verslag van haar persoonlijke wel en wee die respectievelijk hemelhoog jubelend en doodsbedroevend zijn. Ze neemt geen blad voor de mond.

Soepel heen en weer denkend verandert de schrijfster steeds het perspectief waardoor het boekje tot de laatste zin blijft boeien. Schijnbaar plotselinge overgangen worden even later in een begrijpelijk verband gebracht. Op vrijwel elke bladzijde word je geraakt door een wonderbaarlijke gedachte, logische redenering of een messcherpe observatie.
Soms kabbelt het even ontspannen en eloquent voort om daarna opeens een wending te krijgen die soms ontroerd en dan weer huiveringwekkend kippenvel bezorgd.
Hoe dan ook, het boekje streelt en geselt en laat je niet onaangenaam verdoofd langzaam ontwaken uit een mysterieuze roes.
Het boekje eindigt rond haar 18e verjaardag. Ik ben oprecht benieuwd of er een vervolg komt!

Extra informatie

De auteur neemt geen blad voor de mond. Doorleefde gevoelens worden koelbloedig en warmhartig tegelijk met caleidoscopische perspectiefwisselingen onder woorden gebracht. Geschreven in een zinderende stijl die soms naar je strot grijpt en dan weer eloquent voortkabbelt... Je houdt je hart erbij vast. Het eerste deel speelt zich af onder de zwijgende oppervlakte van het Friese plattelandsmilieu, op het ritme van ploegen en kerkgang. Jeltske Nijeholt wil uit het keurslijf van haar familieverhaal ontsnappen. De warmte van haar kameraadje Rintske is haar enige verkoeling en samen delen ze lief en leed. Het tweede deel toont de hiaten van de balling. Rebecca Zafrani gaat op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes van haar verhaal dat ogenschijnlijk begint in de sloppenwijken van Marseille. In het derde deel kruisen hun wegen elkaar, de zwijgende grond van Jeltske begint barsten te vertonen en Rebecca maakt een emotioneel geladen reis door Zuid-Frankrijk en Noord-Afrika. Openhartig en authentiek biografisch verslag van een slimme boerendochter uit de Friese Wouden. Ze beschrijft vanuit haar eigen betrokken perspectief de overgang van het 'oude boeren' naar een werkwijze die past binnen de door Staatsbosbeheer gestelde eisen. Daarnaast doet ze verslag van haar wel en wee die respectievelijk hemelhoog jubelend en doodsbedroevend zijn.

Recensie

Review van "Welkom in de wereld" De auteur beschrijft vanuit haar eigen betrokken perspectief de overgang van het 'oude boeren' naar een werkwijze die past binnen de door Staatsbosbeheer gestelde eisen. Daarnaast doet ze verslag van haar persoonlijke wel en wee die respectievelijk hemelhoog jubelend en doodsbedroevend zijn. Ze neemt geen blad voor de mond. Soepel heen en weer denkend verandert de schrijfster steeds het perspectief waardoor het boekje tot de laatste zin blijft boeien. Schijnbaar plotselinge overgangen worden even later in een begrijpelijk verband gebracht. Op vrijwel elke bladzijde word je geraakt door een wonderbaarlijke gedachte, logische redenering of een messcherpe observatie. Soms kabbelt het even ontspannen en eloquent voort om daarna opeens een wending te krijgen die soms ontroerd en dan weer huiveringwekkend kippenvel bezorgd. Het is een relaas is vol tederheid dat zich onwankelbaar staande houdt in een boerenmilieu van zuipen, neuken, klaarkomen, omdraaien en snurken: 'Rintske is ook een paar keer naar zo'n schuurfeest gegaan. Huilend is ze, met mijn armen om haar schokkende lijfje, uiteindelijk snikkend in slaap gevallen. Boereknilles.' Hoe dan ook, het boekje streelt en geselt en laat je niet onaangenaam verdoofd langzaam ontwaken uit een mysterieuze roes. Het boekje eindigt rond haar 18e verjaardag. Ik ben oprecht benieuwd of er een vervolg komt!

Inhoudsopgave

DEEL 1 Jeltske, de Geast van de Fryske Wâlden DEEL 2 Rebeccca, de Roas fan Jericho DEEL 3 Welkom in de wereld (De derde druk is ingrijpend gewijzigd. Citaten uit de Wumkes-Bibel van 1943 zijn overgezet in het Nederlands aan de hand van verschillende NBG-vertalingen, citaten uit de Nije Fryske Bibeloersetting van 1978 zijn van een vertaling voorzien evenals andere Friese citaten en gezegden. De lange bijbelteksten aan het begin van sommige hoofdstukken zijn gesaneerd. Niet-functionele Friese woorden in de tekst zijn vertaald en de overvloed aan beeldmateriaal is ingedamd. Ik dank mijn critici, al was het soms even slikken. Bij het opnieuw doorlezen van de tekst heb ik gelet op overtolligheden en de valkuilen van het schrijven in de ik-vorm. Komplimintsjes streake myn idelheid, it is ek ’e falkûle! sigerswâld, maityd 2014) Wat blijft is een Fries-Jiddysk tafereel in drie versmeltende bedrijven.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.