Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Energieprojecten: vooral brandhout

een analyse met verbijsterende conclusies

Energieprojecten: vooral brandhout - Herman Noback - ISBN: 9789081897808
Prijs: € 23,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (23-04-2012)
Genre: Energietechniek
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Herman Noback
ENERGIEPROJECTEN: vooral BRANDHOUT
een analyse met verbijsterende conclusies

Waterstof, elektrische auto's, groene elektriciteit kopen, energie uit trillingen van de weg, energie uit menselijke arbeid, warmtepompen. Sommige ideeën om het energieprobleem op te lossen hebben kwaliteit, andere niet, sommige zijn contraproductief.
Waterstof bestaat niet en bij het maken van waterstof moet er steenkool energie aan waterstof meegegeven worden.
Elektrische auto's gebruiken evenveel fossiele energie als benzineauto's,en de zonne-energie die wordt gebruikt voor elektrische auto's is niet meer beschikbaar voor de overige toepassingen. Het maakt dus niet uit waarvoor de opgewekte energie wordt gebruikt.
Omdat elektriciteit niet goed kan worden opgeslagen (er is niet veel lithium op de wereld), moet je voor auto's benzine gebruiken, en elektriciteit voor huishoudens.
Menselijk arbeidsvermogen is zo klein dat je twee weken moet werken om een kuub gas te besparen.
Een warmtepomp kan slechts rendabel zijn bij tamelijk hoge buitentemperatuur.
Energie winnen uit trillingen van de weg is stelen van passanten.
Groene elektriciteit maken is nuttig en besparend. Groene elektriciteit kopen niet.
Dit en nog veel meer wordt in het boek onderbouwd en nagerekend. Het is onmisbare litteratuur voor ieder die een idee heeft om energie te besparen of te winnen.
Technici, politici, beleidsmakers, subsidieaanvragenbeoordelaars kunnen zich niet veroorloven dit boek niet te bestuderen. Het kan blunders voorkómen.

Dr Jan Terlouw schreef: ..het boek verdient aandacht en ik hoop dat het die krijgt. Ik zal het aanbevelen waar van toepassing.

INFO
Ir Herman R. Noback (Blokzijl, 1941) is altijd bezig geweest met natuurkunde en techniek. Lid poolexpeditie 1965, enkele jaren Pakistan als docent techniek, bij Philips ontwikkelaar medische apparatuur, 1975-2001 docent elektrotechniek en natuurkunde aan de HTS-Groningen, met o.a.: "energie en economie".Daarna als freelancer o.a. ontwikkelen van meetapparatuur.

(190 pp, 24 x 17 cm, verbr.w. is 5 MJ=0,16 m3 gas ).
© 2012 Herman Noback
ISBN/EAN 978-90-818978-0-8
uitg.: noback ingenieursbureau
Bunderriet 13. 9746 PX Groningen
brandhout@noback.demon.nl
www.noback.demon.nl

WERKWIJZE BIJ DE ANALYSE
Het boek bestaat uit 35 stukjes. Daarin wordt dan een krantenbericht of een project of een mythe geanalyseerd. Als hulpmiddel om de haalbaarheid te beoordelen en een onderlinge vergelijking te kunnen maken wordt van elk project de kosten gedeeld door het aantal bespaarde m3 gas.
Uit die analyses volgt o.a. dat spouwmuurisolatie een prachtige manier is om energie te besparen, tien tot twintig keer beter dan zonnepanelen. Zo worden diverse ideeën over energiewinning of -besparing onder de loep genomen.
In de berekening van de kosten wordt géén rekening gehouden met subsidies. Gesubsidieerde aanschaffen moeten toch betaald worden, door anderen.


De tekst is zo toegankelijk dat de redeneringen te volgen zijn zonder speciale voorkennis. Alle beweringen worden gestaafd, volgen uit redeneringen.

Doel: studieboek.
Aan de hand van voorbeelden uit de krant wordt voorgerekend hoe het met verschillende projecten zit. Na lezing kunt u dat dan zelf ook. Het is allemaal niet zo moeilijk te berekenen of te beredeneren, maar de gewoonte is er kennelijk niet.

Ik had liever geen gelijk.
Het zou fijn zijn als de conclusies anders zouden zijn. (De boodschapper en zo...) Ik heb geen enkel belang bij de conclusies, anders dan ieders belang.

Kernenergie
Een aparte plaats neemt kernenergie in, in de maatschappij en in het boek. De argumenten vóór zijn vooral gebaseerd op oppervlakkige oneliners. 'We hebben het nodig', is er zo een, typisch een junkargument. Kernenergie is echter ook fossiel, is ook eindig, geeft weliswaar geen CO2, maar wel veel gevaarlijker uitstoot en afval.

Het begrip "marginale opbrengst" wordt gebruikt.
Een goede maatregel sterk doorvoeren leidt tot een punt waar de extra toegevoegde euro investering niets meer toevoegt. De wet van de verminderende meeropbrengst uit de economie geldt ook voor energie. Drie keer beter isoleren bespaart niet drie keer beter.

Uit de inhoud.
Alternatieve energie is óók energie. Het helpt niets als je groene energie koopt. Alle beetjes helpen niet. Energieneutraal bouwen is zeer verspillend. Een elektrische auto gebruikt evenveel energie en geeft evenveel CO2 als een benzine-auto. Waterstof-energie is koolstof-energie. Biobrandstof is eten van de armen. Auto's en vliegtuigen op zonne-energie: als dat een oplossing was, hadden we zelfs geen probleem. Er is geen haalbare opslag, behalve de opslag van energietekort in o.a. vuil wasgoed. Waarom verwarmen met warmtepompen tegenvalt, vaak contraproductief is. Er is geen probleem met opslag van CO2, wel met het scheiden van CO2 uit rookgassen. Een kans op een ongeluk van 1 op de miljoen bij het oversteken van de straat is onaanvaardbaar groot.

Een stukje theorie, over kW, joules en kWh, Eerste en Tweede Hoofdwet van de thermo-dynamica: waarom kan een centrale maar een rendement van maximaal 45% hebben? De andere 55% is afval. Maar die is nog wel voor verwarming te gebruiken, onder omstandigheden! (WKK, stadsverwarming, warmtepomp, HR-e ketel)
Gebruik van afval dat niet voor dat doel gemaakt is. Stromingsenergie, opslag in Noorwegen, CSP, passieve constructies. wind, isolatie. Hoe de intentie van houtkap mee moet spelen in de beoordeling daarvan.

Dan nog wat praktische tips over o.a. vloerverwarming en waar je op moet letten met isolatie. Hoe een lekkend plat dak toch waterdicht kan zijn.

Details

Titel: Energieprojecten: vooral brandhout
auteur: Herman Noback
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 190
Uitgever: Ingenieursbureau Noback
Publicatiedatum: 2012-04-23
NUR: Energietechniek
Afmetingen: 241 x 171 x 13
Gewicht: 420 gr
ISBN/ISBN13: 9789081897808
Intern nummer: 21138348

Extra informatie

Energieprojecten: vooral brandhout

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.