Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Koningin Lear

Koningin Lear - Tom Lanoye - ISBN: 9789044628081
Prijs: € 19,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (06-03-2015)
Genre: Toneel-, theater- en filmteksten, ook scenario’s
Boekenliefde.nl:
Koningin Lear op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Bij Shakespeare is Lear een oude middeleeuwse koning. Bij Tom Lanoye een bejaarde hedendaagse 'Leading Lady': Elisabeth Lear. Het regionale familiebedrijfje van haar vader heeft zij in de loop van haar loopbaan uitgebouwd tot een multinationale mastodont. Aan de vooravond van een wereldwijde bancaire crisis verdeelt zij het concern geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil voor hun eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien.
Met Koningin Lear tekent Tom Lanoye het portret van een oud geworden captain of industry die het zicht op de realiteit kwijt is en de eigen machtspositie niet meer gebruikt om wezenlijke problemen op te lossen - Lear is alleen nog bezig met haar populariteit en haar eer. Dat levert een meervoudig en tragisch gevecht op. Zoals altijd 'gevat in meesterlijke poëzie' - zo omschreef de Volkskrant Lanoyes vorige Shakespearebewerking, Hamlet versus Hamlet.

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Sprakeloos, Kartonnen dozen en Gelukkige slaven, en met toneelstukken als Ten oorlog, De Russen! en Hamlet versus Hamlet. In 2012 schreef hij het gelauwerde Boekenweekgeschenk Heldere hemel en in 2013 werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs.

Over Hamlet versus Hamlet:

'Een tekst die ontroert, steekt en schuurt: zo herkenbaar, zo van nu.'
DE VOLKSKRANT *****

'Meesterlijke bewerking, sublieme Hamlet.'
DE MORGEN *****

'Wonderschoon, vol prachtige taalvondsten.'
DE TELEGRAAF *****

'Sensationele voorstelling, elke zin een taalkunstwerk.'
THEATERKRANT ****

'Genadeloos en scherp, van elke repliek spat het taalmeesterschap.'
DE STANDAARD ****

Details

Titel: Koningin Lear
auteur: Tom Lanoye
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 160
Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
Publicatiedatum: 06-03-2015
NUR: Toneel-, theater- en filmteksten, ook scenario’s
Afmetingen: 208 x 134 x 22
Gewicht: 307 gr
ISBN/ISBN13: 9789044628081
Intern nummer: 27994065

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 29-05-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
Na Hamlet zitten we weerom in een eigentijdse verwerking van een klassieker uit het oeuvre van Shakespeare… Wanneer een eigenzinnige auteur zijn versie geeft van het oerwerk van niet minder dan Shakespeare, dan krijg je uiteraard een even merkwaardig en onconventioneel boek waar je een hedendaagse versie krijgt van de Hamlet die we kennen… Een toneelstuk, want onder die vorm krijgen we de eigen benadering van Tom Lanoye op dit werk, klassiek en sterk, en waar we de confrontatie van het bekende personage kunnen beleven met zichzelf. Deze keer gaan we in op een variatie op koning Lear… Deze wordt lady Lear in de wereld van vandaag. Een rijke vrouw, een machtige vrouw die haar macht deelt met haar drie zonen… Maar haar wensen, ondanks haar macht en haar invloed, zullen niet zomaar worden voldaan, en vooral vanuit de hoek van haar jongste zoon zal blijken dat haar ideeën niet zomaar zullen worden nageleefd. Het is een menselijk drama, een verhaal waar we de klassieke verhalen hier in een nieuw, beter herkenbaar kleedje aangepast zien, en waarbij de helden ook karakters vertegenwoordigen, types die zo herkenbaar zijn, en toch een tijdloos verhaal kunnen vormen, los van de eigenheden van deze tijden. Een toneelspel, wat toch een andere lectuur vereist, maar wel een levendig geheel… Inleefbaar, confronterend, eigenzinnig,… typisch Tom. Het is een meeslepend verhaal, een plot dat werkelijk aangenaam leest en zeker boeiend is, omdat het een menselijke klassieker is geworden in de taal van vandaag en met een benadering die wel zeer listig in mekaar zit, en in de nasleep van vorige verwerkingen zeer zeker even verfrissend en verrassend is. Het is natuurlijk een typische verwerking à la Lanoye, maar voor de kenners is dit natuurlijk goed nieuws… voor diegenen die de werken van Lanoye niet kennen (?), is dit een leuke manier om zijn kunst te ontdekken, met het gevaar op verslaving…

Extra informatie

Koningin Lear

Recensie

Bij Shakespeare is Lear een oude middeleeuwse koning. Bij Tom Lanoye een bejaarde hedendaagse 'Leading Lady': Elisabeth Lear. Het regionale familiebedrijfje van haar vader heeft zij in de loop van haar loopbaan uitgebouwd tot een multinationale mastodont. Aan de vooravond van een wereldwijde bancaire crisis verdeelt zij het concern geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil voor hun eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien. Met Koningin Lear tekent Tom Lanoye het portret van een oud geworden captain of industry die het zicht op de realiteit kwijt is en de eigen machtspositie niet meer gebruikt om wezenlijke problemen op te lossen - Lear is alleen nog bezig met haar populariteit en haar eer. Dat levert een meervoudig en tragisch gevecht op. Zoals altijd 'gevat in meesterlijke poëzie' - zo omschreef de Volkskrant Lanoyes vorige Shakespearebewerking, Hamlet versus Hamlet. Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Sprakeloos, Kartonnen dozen en Gelukkige slaven, en met toneelstukken als Ten oorlog, De Russen! en Hamlet versus Hamlet. In 2012 schreef hij het gelauwerde Boekenweekgeschenk Heldere hemel en in 2013 werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Over Hamlet versus Hamlet: 'Een tekst die ontroert, steekt en schuurt: zo herkenbaar, zo van nu.' DE VOLKSKRANT ***** 'Meesterlijke bewerking, sublieme Hamlet.' DE MORGEN ***** 'Wonderschoon, vol prachtige taalvondsten.' DE TELEGRAAF ***** 'Sensationele voorstelling, elke zin een taalkunstwerk.' THEATERKRANT **** 'Genadeloos en scherp, van elke repliek spat het taalmeesterschap.' DE STANDAARD ****

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.