Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Prikkeldraad

een geschiedenis van goed en kwaad

Prikkeldraad - Dick Wittenberg - ISBN: 9789045024905
Prijs: € 20,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (niet meer te bestellen)
Bindwijze: Boek, Paperback (26-08-2015)
Genre: Literaire non-fictie
Boekenliefde.nl:
Prikkeldraad op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Als je erop let, zie je het overal. Hoe is het mogelijk dat zo’n onooglijk product al bijna anderhalve eeuw zo’n grote invloed heeft op de wereld? Prikkeldraad heeft een fascinerende geschiedenis. Het maakte een einde aan het Wilde Westen. Het veranderde de manier van oorlog voeren. Wat werkte bij dieren, lukte ook met mensen. Zo ontstond een wereldwijd web van barrières. Om bezit te beschermen. Om rijk van arm te scheiden. Om een schijn van veiligheid te bieden. Dick Wittenberg zocht het menselijke verhaal achter het kille ijzer. Hij reisde naar de Amerikaanse stad DeKalb, waar prikkeldraad werd uitgevonden. Hij zwierf langs het ‘dodendraad’ tussen Nederland en België. Hij trok naar de hekwerkwijken in Johannesburg. Vlijmscherp laat hij zien hoe prikkeldraad ons verdeelt: in hen die binnen mogen en hen die buiten staan.

Details

Titel: Prikkeldraad
auteur: Dick Wittenberg
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 272
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum: 26-08-2015
NUR: Literaire non-fictie
Gewicht: 363 gr
ISBN/ISBN13: 9789045024905
Intern nummer: 29937151

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 28-12-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
Geschiedenis is niet steeds het meest boeiende vak voor velen, ondanks het feit dat de geschiedenis echt wel veel kan bijbrengen, doorheen inzichten, ervaringen, observaties die je toch anders naar de dingen doen kijken. Natuurlijk dient men op een heldere en toegankelijke wijze toegelaten te worden in wat wordt gebracht, en het is niet iedereen gegeven om op een betrokken wijze geschiedenis te schrijven en de lezer er te bij betrekken. Dit boek slaagt op een zeer knappe wijze om de lezer, leek of specialist, om geboeid zich te werpen in de geschiedenis, en dit doorheen een invalshoek die niet zomaar te rapen ligt. Een gegeven waar je niet bij stilstaat, maar toch wel van enorm belang lijkt te zijn in de geschiedenis… de prikkeldraad. En de auteur brengt een verhaal rond deze prikkeldraad, maar ook een ‘histoire revisité’ doorheen deze filter… En het is echt wel bijzonder leerrijk wat je hier zal vinden, want dit element heeft echt wel veel invloed op zowel de verhouding tussen mensen, maar ook in het verloop van de geschiedenis in het bijzonder. Op de meest diverse plaatsen en op de meest uiteenlopende periodes van de (recente) geschiedenis maken we kennis met de rol en de plaats dat prikkeldraad innam en inneemt, en de echt wel essentiële rol dat dit inneemt in de evolutie van de geschiedenis, algemeen en in het persoonlijke… En het is echt wel verrassend, want de rol gaat veel verder en duikt op op de minst verwachte plaatsen en oorden… Een verschrikkelijk interessant boek, duiding op z’n best en een geschiedkundige benadering rond een thema dat echt wel boeiend is en ook nog leest als een historische roman. Maar dan wel erudiet en onderbouwd. Knap werk!

Extra informatie

Prikkeldraad

Recensie

Dick Wittenberg leidt de lezer door anderhalve eeuw wereldgeschiedenis aan de hand van een origineel en verbijsterend perspectief: prikkeldraad. Hoe is het mogelijk dat zo'n onooglijk product al zo lang grote invloed heeft op de wereld? Wittenberg duikt in de menselijke verhalen achter het kille ijzer. Zijn vertelling begint in het Wilde Westen en leidt via loopgraven, 'Dodendraad' en IJzeren Gordijn naar het niemandsland tussen India en Bangladesh. Hij reist naar de zwaarbewaakte hekwerkwijken van Johannesburg en richt z'n blik op onze eigen omgeving, want ook hier zie je overal prikkeldraad. Vlijmscherp toont hij hoe prikkeldraad ons verdeelt: in hen die binnen mogen en hen die buiten moeten blijven.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.