Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Monument voor de quagga

schlemiel van de uitgestorven dieren

Monument voor de quagga - Reinier Spreen - ISBN: 9789082591408
Prijs: € 19,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (22-10-2016)
Genre: Literaire non-fictie
Boekenliefde.nl:
Monument voor de quagga op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Kent u de quagga, dat dier dat de pech had te veel op andere dieren te lijken? Behalve doodschieten hebben we nooit geweten wat we met hem aan moesten. Een wilde ezel was het, een vrouwelijke zebra, een bastaard! In 1883 stierf in de Amsterdamse dierentuin Artis de allerlaatste zonder dat iemand het doorhad.

De quagga is de schlemiel van de uitgestorven dieren. Tegenwoordig zijn we hem voor het gemak maar helemaal vergeten. Dat is jammer, want zijn verhaal is een prachtige zwartkomische parabel. De quagga laat zien hoe hopeloos verloren we zijn als zich een dier aandient dat zich niet in een hokje laat plaatsen.

Het verhaal van de quagga loopt helemaal door tot in onze tijd. Eerst wordt hij de inspiratiebron voor Jurassic Park. Daarna neemt hij op een grandioze manier wraak op ons boekhoudersdenken.

Reinier Spreen (1976) is neerlandicus en schrijver. Twee jaar geleden stuitte hij bij toeval op de quagga. Gelukkig was de Artis-bibliotheek om de hoek. Daar, pal boven de stallen waar in 1883 de laatste quagga stierf, dook hij in de boeken. In 2016 verscheen Monument voor de quagga, de eerste quaggabiografie ooit. Dagblad Trouw noemde het ‘een subliem boek’.

Details

Titel: Monument voor de quagga
auteur: Reinier Spreen
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Fusilli
Publicatiedatum: 22-10-2016
NUR: Literaire non-fictie
Gewicht: 287 gr
ISBN/ISBN13: 9789082591408
Intern nummer: 36973925

Extra informatie

De quagga is de schlemiel van de uitgestorven dieren. Hij verdient een monument, een boek. Dat is er nu.

Recensie

In 1883 stierf de laatste quagga in de Amsterdamse dierentuin Artis. Hoe het uitsterven kon gebeuren zonder dat de wereld het wist en tot welke soort dit zebra-achtige dier toch hoorde, vormen de zoektocht van de auteur in dit boek. De lezer krijgt, met citaten van boeken en verslagen, vanaf de VOC-tijd en de kolonisatie van de Nederlanders in het zuiden van Afrika tot aan het uitsterven, de geschiedenis van het dier besproken. Voor zover bekend, want er blijken veel onwaarheden en weinig goede gegevens over de quagga bewaard gebleven. Het boek is verdeeld in drie delen (Soort, Moord en Wraak), opgedeeld in korte overzichtelijke hoofdstukken. Het boek boeit, leest vlot, maar vereist wel echte interesse in de zoektocht. Dit stuk geschiedenis waar de menselijke invloeden weer eens fataal worden voor een diersoort, is schitterend weergegeven. Het is een literaire verkenning (en eyeopener), niet bedoeld als wetenschappelijk verantwoord. Met foto's en illustraties in zwart-wit en kleur en enkele kaarten. Voor biologen, zebraliefhebbers en nieuwsgierigen. Met literatuuropgave en recensies.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.