Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Landlopers

Vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskolonies

Landlopers - Toon Horsten - ISBN: 9789045019321
Prijs: € 24,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (18-02-2013)
Genre: Literaire non-fictie
Boekenliefde.nl:
Landlopers op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

'Je hebt toch wel geld bij je?' Wie opgroeide in het België van de twintigste eeuw heeft het zijn ouders wel eens horen vragen. Tot 1993 had het land een strikte wet op de landloperij. Iedereen die zich op straat begaf zonder voldoende geld om een brood te kopen, kon worden opgepakt en veroordeeld. Wie achter de tralies verdween, belandde uiteindelijk in de Rijksweldadigheidskolonies van Wortel en Merksplas - ver van de steden, midden in de bossen en heidegronden.

De kolonies werden een vergaarbak voor armen, asocialen, vagebonden, deserteurs, alcoholisten, eenzamen, simpelen van geest, verdwaalde kozakken, joden en toevallige passanten - waar op een bepaald moment meer dan 6000 mensen zaten opgesloten. Landlopers is het relaas van een bijzonder project, een alternatieve sociale geschiedenis van de voorbije tweehonderd jaar, met als uitgangspunt de steeds veranderende wijze waarop de Belgische maatschappij de voorbije twee eeuwen is omgegaan met haar eigen verschoppelingen.

Details

Titel: Landlopers
auteur: Toon Horsten
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 384
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum: 2013-02-18
NUR: Literaire non-fictie
Afmetingen: 209 x 135 x 24
Gewicht: 440 gr
ISBN/ISBN13: 9789045019321
Intern nummer: 23917962

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 03-04-2013   geschreven door  Patrick Vandendaele
Een stukje geschiedenis van onze maatschappij over mensen op de rand van onze leefwereld. Daar waar de grens zeer dun is tussen marginaliteit en criminaliteit... Een levendig beeld van een periode en een fenomeen...de geschiedschrijving in de sfeer van de criminaliteit en de rechtsgeleerdheid. In dit boek brengt de auteur ons een zicht op een specifiek aspect van de samenleving, dat hij op een levendige en grondige manier weet te schetsen. Marginalen… steeds zijn er figuren geweest die aan de rand van de maatschappij leven of die als dusdanig worden behandeld. Het lijkt wel ingebakken in de menselijke aard. Wanneer men niet honderd procent beantwoordt aan een aantal normen, wordt men algauw gemarginaliseerd, laat staan verworpen en zelfs vervolgd. Dit was in de geschiedenis niet anders dan vandaag, en het is maar recentelijk aangepast. We hebben het hier over de vagebonden en de landlopers, die tot 1993 konden vervolgd worden en opgesloten. Deze mensen kwamen vaak terecht in instellingen in Wortel en Merksplas, en doorheen dit boek krijgen we een levendig beeld van dit fenomeen, niet enkel historisch, maar ook menselijk en op maatschappelijk vlak. Sfeervol en onderbouwd met heel wat feiten en getuigenissen krijgen we een duidelijk beeld van dit gegeven en de manier waarop het leven werd georganiseerd binnen deze instellingen. Vagebonden, armen, zigeuners, ketters, joden, homoseksuelen, hoeren, ...: zij waren eeuwenlang kop van jut. Het is duidelijk dat men blijkbaar graag een soort afleiders heeft, die men kan gebruiken om alle negatieve gevoelens op te ventileren. De mentaliteit en de sfeer lag dikwijls in de richting van het criminaliseren van een aantal sukkelaars. Vanwaar die obsessie om marginalen meedogenloos te lijf te gaan? En hoe evolueerde de visie op dwarsliggers? Toon Horsten werpt een ongenadig licht op de schaduwkanten van een maatschappij, behept met hardnekkige vooroordelen en fobieën. Een vlotte, hallucinante synthese van twee eeuwen onderdrukking van zondebokken. Een kwaliteitsvol werk dat je op een boeiende manier een beeld geeft van de maatschappij in het verleden, en waarbij je je de vraag kan stellen voor wat evolutie staat… Zijn we eigenlijk zoveel anders dan vroeger ? Aanrader.

Extra informatie

Landlopers

Recensie

'Je hebt toch wel geld bij je?' Wie opgroeide in het België van de twintigste eeuw heeft het zijn ouders wel eens horen vragen. Tot 1993 had het land een strikte wet op de landloperij. Iedereen die zich op straat begaf zonder voldoende geld om een brood te kopen, kon worden opgepakt en veroordeeld. Wie achter de tralies verdween, belandde uiteindelijk in de Rijksweldadigheidskolonies van Wortel en Merksplas - ver van de steden, midden in de bossen en heidegronden. De kolonies werden een vergaarbak voor armen, asocialen, vagebonden, deserteurs, alcoholisten, eenzamen, simpelen van geest, verdwaalde kozakken, joden en toevallige passanten - waar op een bepaald moment meer dan 6000 mensen zaten opgesloten. Landlopers is het relaas van een bijzonder project, een alternatieve sociale geschiedenis van de voorbije tweehonderd jaar, met als uitgangspunt de steeds veranderende wijze waarop de Belgische maatschappij de voorbije twee eeuwen is omgegaan met haar eigen verschoppelingen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.