Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Thuis in muziek

Een oefening in menselijkheid

Thuis in muziek - Alicja Gescinska - ISBN: 9789403138503
Prijs: € 19,99
Levertijd: morgen voor 23:00 besteld, dinsdag bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (02-10-2018)
Genre: Literaire essays
Boekenliefde.nl:
Thuis in muziek op boekenliefde.nl
Add to cart

Details

Titel: Thuis in muziek
auteur: Alicja Gescinska
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Bezige Bij, De
Publicatiedatum: 02-10-2018
NUR: Literaire essays
Gewicht: 227 gr
ISBN/ISBN13: 9789403138503
Intern nummer: 42722843

Recensie

Maakt muziek mens en maatschappij beter? In de loop der tijd hebben filosofen zich met grote scepsis over die vraag gebogen. Plato waarschuwde dat muziek gevaarlijke veranderingen in de samenleving kan veroorzaken. Eeuwen later wees Adorno op de schadelijke kracht van jazz, die ons tot tamme burgers zou maken.

Alicja Gescinska is ervan overtuigd dat muziek eerder een verheffende dan een verderfelijke kracht bezit en een grote rol kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Daar staan we vandaag de dag te weinig bij stil. In het onderwijs is muziek nauwelijks nog van belang, en in het dagelijks leven zien we het vooral als bron van ontspanning, ter verstrooiing of vertroosting. In dit heldere essay toont Gescinska op overtuigende wijze dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. Muziek laat ons thuiskomen in onszelf, en vormt ons thuis in de wereld.

Als ik nadenk over herinneringen uit mijn kindertijd, blijkt hoe sterk klanken, geuren en beelden met elkaar verbonden zijn. Hoe ze me hebben gevormd tot wie ik nu ben. Een stem, een accent, een gepiep kan in een fractie van een seconde een hele keten van gedachten en gevoelens oproepen.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen