Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar jonge wilden

Joodse schrijvers over de Shoah

Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar jonge wilden - Elrud Ibsch - ISBN: 9789044130393
Prijs: € 28,80 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (05-06-2013)
Genre: Literaire essays
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Over het boek:

Overleven in verhalen biedt een vergelijkend historisch overzicht van literatuur over de Shoah van voornamelijk Europese en Israëlische auteurs.
Het boek schetst een breed panorama dat laat zien hoe verschillende generaties auteurs de Holocaust tot uitdrukking hebben gebracht.
Er is aandacht voor de literatuur van ooggetuigen (Primo Levi, Elie Wiesel, Jean Améry, Paul Steinberg), voor de literatuur van auteurs die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kinderen waren (Jona Oberski, Ischa Meijer, Ruth Klüger, Aharon Appelfeld, Saul Friedländer, Lisette Lewin, Chaja Polak, Judith Herzberg) en voor de overgang van autobiografie naar fictieve verbeelding (Imre Kertész). Ook de omgekeerde beweging van fictie naar biografie komt aan de orde (Amos Oz).
In de latere hoofdstukken zijn auteurs aan het woord die gekozen hebben voor het experiment: Hans Keilson, Edgar Hilsenrath en Romain Gary als vertegenwoordigers van het 'morele experiment', David Grossman en Marcel Möring als vertegenwoordigers van het 'literaire experiment'. Arnon Grunberg heeft naast Maxim Biller en Alessandro Piperno een plaats in het hoofdstuk over de 'jonge wilden'. Met Daniel Mendelsohn ten slotte komt een vertegenwoordiger van de derde generatie in Amerika aan het woord.

Over de auteur(s):
Elrud Ibsch was hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam van 1976 tot 2000.

Reeks Academisch Literair
1.Een hoopje vuil in de feestzaal. Facetten van het proza van Willem Elsschot
K. Rymenants
2.Gedeelde kennis. Literatuur en wetenschap in Nederland van Darwin tot Einstein (1860-1920)
M. Kemperink
3.De retoriek van waanzin. Taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller
L. Bernaerts
4.Geestelijke lenigheid. De relatie tussen literatuur en natuurwetenschap in het werk van Frederik van Eeden en Felix Ortt, 1880-1930
L. Vermeer
5.Het discours van de kritiek
P. Verstraeten
6.Celan auseinandergeschrieben
C. De Strycker
7.Lezer, er zijn ook Belgen
F. Van Renssen
8.Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar 'jonge wilden'. Joodse schrijvers over de Shoah
E. Ibsch

Details

Titel: Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar jonge wilden
auteur: Elrud Ibsch
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 242
Uitgever: Maklu, Uitgever
Publicatiedatum: 05-06-2013
NUR: Literaire essays
Afmetingen: 241 x 171 x 15
Gewicht: 472 gr
ISBN/ISBN13: 9789044130393
Intern nummer: 24369462

Extra informatie

Academisch Literair Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar jonge wilden

Recensie

Over het boek: Overleven in verhalen biedt een vergelijkend historisch overzicht van literatuur over de Shoah van voornamelijk Europese en Israëlische auteurs. Het boek schetst een breed panorama dat laat zien hoe verschillende generaties auteurs de Holocaust tot uitdrukking hebben gebracht. Er is aandacht voor de literatuur van ooggetuigen (Primo Levi, Elie Wiesel, Jean Améry, Paul Steinberg), voor de literatuur van auteurs die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kinderen waren (Jona Oberski, Ischa Meijer, Ruth Klüger, Aharon Appelfeld, Saul Friedländer, Lisette Lewin, Chaja Polak, Judith Herzberg) en voor de overgang van autobiografie naar fictieve verbeelding (Imre Kertész). Ook de omgekeerde beweging van fictie naar biografie komt aan de orde (Amos Oz). In de latere hoofdstukken zijn auteurs aan het woord die gekozen hebben voor het experiment: Hans Keilson, Edgar Hilsenrath en Romain Gary als vertegenwoordigers van het 'morele experiment', David Grossman en Marcel Möring als vertegenwoordigers van het 'literaire experiment'. Arnon Grunberg heeft naast Maxim Biller en Alessandro Piperno een plaats in het hoofdstuk over de 'jonge wilden'. Met Daniel Mendelsohn ten slotte komt een vertegenwoordiger van de derde generatie in Amerika aan het woord. Over de auteur(s): Elrud Ibsch was hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam van 1976 tot 2000. Reeks Academisch Literair 1.Een hoopje vuil in de feestzaal. Facetten van het proza van Willem Elsschot K. Rymenants 2.Gedeelde kennis. Literatuur en wetenschap in Nederland van Darwin tot Einstein (1860-1920) M. Kemperink 3.De retoriek van waanzin. Taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller L. Bernaerts 4.Geestelijke lenigheid. De relatie tussen literatuur en natuurwetenschap in het werk van Frederik van Eeden en Felix Ortt, 1880-1930 L. Vermeer 5.Het discours van de kritiek P. Verstraeten 6.Celan auseinandergeschrieben C. De Strycker 7.Lezer, er zijn ook Belgen F. Van Renssen 8.Overleven in verhalen: van ooggetuigen naar 'jonge wilden'. Joodse schrijvers over de Shoah E. Ibsch

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.