Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Verscheur deze brief Ik vertel veel te veel

Verscheur deze brief Ik vertel veel te veel - G. Reve; Willem Frederik Hermans - ISBN: 9789023425939
Prijs: € 19,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Gebonden (03-03-2008)
Genre: Briefwisselingen literaire auteurs
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Hermans en Reve schreven elkaar vooral in de jaren veertig en vijftig vele openhartige brieven.

Willem Otterspeer, die momenteel werkt aan de biografie van Willem Frederik Hermans, trof de brieven aan in het archief van de auteur.

Het is voor het eerst dat de briefwisseling tussen twee van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw wordt gepubliceerd. Enkele fragmenten verschenen vorig jaar al in het tijdschrift Hollands Diep.

De briefwisseling, die zich uitstrekt over de periode 1947-1987, behoort volgens Otterspeer tot de meest interessante en belangwekkende correspondentie uit de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hij en Nop Maas, die werkt aan een biografie van Gerard Reve, hebben de bundel ingeleid en becommentarieerd.

De correspondentie tussen de twee schrijvers staat aanvankelijk in het teken van groeiend literair zelfvertrouwen, gevoelens van miskenning en een grondige afkeer van het artistieke klimaat in het naoorlogse Nederland. De aanstormende talenten hadden grote waardering voor elkaars werk en ontwikkelden zelfs plannen voor een gezamenlijke roman.

In 1959 kwam het tot een breuk, die daarna niet meer werd gerepareerd. ‘Hoe onbegrensd mijn medelijden ook moge wezen, mijn tijd is niet onbegrensd’, schreef Hermans aan Reve. ‘Daarom is in ongenade laten vallen wel het meest geschikte middel om van het gezeur af te komen. Dit overkomt jou dus bij dezen.’

Reve deed van tijd tot tijd nog wel pogingen om weer met Hermans in gesprek te komen, maar Hermans had er geen zin meer in.

‘Beide auteurs bestookten elkaar in geschriften en in interviews met schimpscheuten, maar ze lieten ook steeds blijken respect te hebben voor elkaars - in ieder geval vroege - werk’, aldus de biografen.

Details

Titel: Verscheur deze brief Ik vertel veel te veel
auteur: G. Reve; Willem Frederik Hermans
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 315
Uitgever: Bezige Bij, De
Publicatiedatum: 2008-03-03
NUR: Briefwisselingen literaire auteurs
Afmetingen: 221 x 148 x 34
Gewicht: 549 gr
ISBN/ISBN13: 9789023425939
Intern nummer: 7720277

Extra informatie

Verscheur deze brief Ik vertel veel te veel

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.