Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De Pieterskerk in Leiden

Bouwgeschiedenis, interieur en gedenktekens

De Pieterskerk in Leiden - John Veerman; Elizabeth den Hartog - ISBN: 9789040078187
Prijs: € 29,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (15-11-2011)
Genre: Den Haag & Leiden: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
De Pieterskerk in Leiden op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Zes eeuwen Leidse geschiedenis

De geschiedenis van de Pieterskerk in Leiden begint in 1121 met de bouw van een kapel in opdracht van de graven van Holland. Uit deze kapel ontwikkelde zich de belangrijkste parochiekerk van de stad. Omstreeks 1390 werd een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe Sint Pieter. Tegen het midden van de 16de eeuw werden de bouwcampagnes afgesloten. Tijdens al deze bouwwerkzaamheden functioneerde de Pieterskerk volop in het religieuze en sociale leven. Vanaf het laatste kwart van de 16de eeuw veranderde er veel, maar de betekenis bleef onverminderd groot. Behalve als stedelijke ‘Hooftkerck’ van Leidse protestanten, diende het gebouw de nog jonge universiteit, als Grootst Auditorium en als mausoleum. De middeleeuwse aankleding en inrichting zijn gaandeweg goeddeels verwijderd. Aan wat hiervoor in de plaats kwam – het meubilair, nieuw gebrandschilderd glas, de zerken, epitafen, rouw- en gildeborden – zijn ook weer talloze verhalen verbonden.

In de voorbije jaren is er veel onderzoek gedaan naar de Leidse Pieterskerk. Bovendien is de restauratie van de kerk in het vorige decennium intensief door bouwhistorisch onderzoek begeleid. Dat de kerk in de steigers stond, heeft het mogelijk gemaakt om op anders onbereikbare plaatsen te kijken. Deskundigen van de Leidse universiteit, de bouwhistorici en architecten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Pieterskerk Leiden namen samen het initiatief tot deze nieuwe monografie. Het boek belicht de geschiedenis van het gebouw en het gebruik door zes eeuwen heen.

Details

Titel: De Pieterskerk in Leiden
auteur: John Veerman; Elizabeth den Hartog
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 512
Uitgever: Waanders B.V., Uitgeverij
Publicatiedatum: 2011-11-15
NUR: Den Haag & Leiden: Geschiedenis
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 550 gr
ISBN/ISBN13: 9789040078187
Intern nummer: 18208329

Extra informatie

De Pieterskerk in Leiden

Recensie

De geschiedenis van de Pieterskerk in Leiden begint in 1121 met de bouw van een kapel in opdracht van de graven van Holland. Uit deze kapel ontwikkelde zich de belangrijkste parochiekerk van de stad. Omstreeks 1390 werd een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe Sint Pieter. Tegen het midden van de 16de eeuw werden de bouwcampagnes afgesloten. Tijdens al deze bouwwerkzaamheden functioneerde de Pieterskerk volop in het religieuze en sociale leven. Vanaf het laatste kwart van de 16de eeuw veranderde er veel, maar de betekenis bleef onverminderd groot. Behalve als stedelijke 'Hooftkerck' van Leidse protestanten, diende het gebouw de nog jonge universiteit, als Grootst Auditorium en als mausoleum. De middeleeuwse aankleding en inrichting zijn gaandeweg goeddeels verwijderd. Aan wat hiervoor in de plaats kwam – het meubilair, nieuw gebrandschilderd glas, de zerken, epitafen, rouw- en gildeborden – zijn ook weer talloze verhalen verbonden. In de voorbije jaren is er veel onderzoek gedaan naar de Leidse Pieterskerk. Bovendien is de restauratie van de kerk in het vorige decennium intensief door bouwhistorisch onderzoek begeleid. Dat de kerk in de steigers stond, heeft het mogelijk gemaakt om op anders onbereikbare plaatsen te kijken. Deskundigen van de Leidse universiteit, de bouwhistorici en architecten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Pieterskerk Leiden namen samen het initiatief tot deze nieuwe monografie. Het boek belicht de geschiedenis van het gebouw en het gebruik door zes eeuwen heen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.