Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Stookschriften

pers en politiek tussen 1780 en 1800

Stookschriften - P. van Wissing - ISBN: 9789077503850
Prijs: € 24,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (28-05-2008)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Stookschriften op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Nederland beleefde in de laatste twee decennia van de achttiendeeeuw een ware hausse aan periodieken. Tientallen weekbladen enkranten vochten om de gunst van de lezer in een tijd waarin degevestigde orde voor het eerst op grote schaal te kampen kreeg metoppositionele krachten.Dankzij het politieke tijdschrift, een betrekkelijk nieuw fenomeen,werd ons land regelmatig op de hoogte gebracht van het actuelenieuws uit binnen- en buitenland. Gematigde journalisten, vileinebroodschrijvers en andere meer of minder radicale auteurs trokkenalle registers open om de gebeurtenissen in smakelijke verhalen opte dienen. De hausse is onlosmakelijk verbonden met de verschillendeoorlogen en revoluties die binnen- en buitenland teisterden. Innauwelijks twintig jaar tijd – binnen één generatie! – werd Neder -land in hoog tempo gepolitiseerd.Een aantal spraakmakende stookschriften vóór en tégen de gevestigdeorde vormt het onderwerp van dit boek. Vinnige bladen als De courierdu Bas-Rhin, de Ouderwetse Nederlandsche patriot, De rapsodisten, Depost naar den Neder-Rhijn, de Geldersche historische courant en De vriendvan ’t vaderland uit de jaren 1780 verdedigden het Oranjekamp, of vielendit juist aan. In het kielzog van de stormachtige politieke ontwikkelingenna de Franse revolutie in 1789 ontstonden De Duinkerkschecourant en De gemeene man. De opeenvolgende revoluties in ons landvan de jaren 1790 werden opnieuw begeleid door tientallen tijdschriften,zoals de Nieuwe post van den Neder-Rhijn, De syssepanne en deVriendin van ’t vaderland.Stookschriften brengt twintig jaar politieke persgeschiedenis samenuit een van de rumoerigste tijden van de Nederlandse geschiedenis.Het boek komt tot stand onder auspiciën van de Stichting JacobCampo Weyerman.

Details

Titel: Stookschriften
auteur: P. van Wissing
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 367
Uitgever: Vantilt, Uitgeverij
Publicatiedatum: 28-05-2008
NUR: Geschiedenis
Editor: Wissing, P. van
Gewicht: 668 gr
ISBN/ISBN13: 9789077503850
Intern nummer: 7861262

Extra informatie

Stookschriften

Recensie

Nederland beleefde in de laatste twee decennia van de achttiende eeuw een ware hausse aan periodieken. Tientallen weekbladen en kranten vochten om de gunst van de lezer in een tijd waarin de gevestigde orde voor het eerst op grote schaal te kampen kreeg met oppositionele krachten.
Dankzij het politieke tijdschrift, een betrekkelijk nieuw fenomeen, werd ons land regelmatig op de hoogte gebracht van het actuele nieuws uit binnen- en buitenland. Gematigde journalisten, vileine broodschrijvers en andere meer of minder radicale auteurs trokken alle registers open om de gebeurtenissen in smakelijke verhalen op te dienen. De hausse is onlosmakelijk verbonden met de verschillende oorlogen en revoluties die binnen- en buitenland teisterden. In nauwelijks twintig jaar tijd ¿ binnen één generatie! ¿ werd Nederland in hoog tempo gepolitiseerd.
Een aantal spraakmakende stookschriften vóór en tégen de gevestigde orde vormt het onderwerp van dit boek. Vinnige bladen als De courier du Bas-Rhin, de Ouderwetse Nederlandsche patriot, De rapsodisten, De post naar den Neder-Rhijn, de Geldersche historische courant en De vriend van ¿t vaderland uit de jaren 1780 verdedigden het Oranjekamp, of vielen dit juist aan. In het kielzog van de stormachtige politieke ontwikkelingen na de Franse revolutie in 1789 ontstonden De Duinkerksche courant en De gemeene man. De opeenvolgende revoluties in ons land van de jaren 1790 werden opnieuw begeleid door tientallen tijdschriften, zoals de Nieuwe post van den Neder-Rhijn, De syssepanne en de Vriendin van ¿t vaderland.
Stookschriften brengt twintig jaar politieke persgeschiedenis samen uit een van de rumoerigste tijden van de Nederlandse geschiedenis.
Het boek komt tot stand onder auspiciën van de Stichting Jacob Campo Weyerman.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.