Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De waanzin rond Wilders

psychologie van de polarisatie in Nederland

De waanzin rond Wilders - Joost Bosland - ISBN: 9789460032332
Prijs: € 9,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (01-02-2010)
Genre: Biografieën
Boekenliefde.nl:
De waanzin rond Wilders op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Wat is er aan de hand met Nederland? Waar is de polarisatie begonnen, en wanneer de verhuftering in de sociale omgang? Hoe kan het dat het populisme van Wilders bij dat alles alleen maar garen lijkt te spinnen?

Joost Bosland, psychotherapeut, beschrijft hoe de Nederlanders, onzeker geworden door de toenemende individualisering, massaal op zoek zijn gegaan naar simpele antwoorden op moeilijke vragen en hun angsten zijn gaan afreageren op landgenoten met een andere culturele achtergrond. Mensen als Wilders en Verdonk spelen daar met hun stemmingmakerij handig op in.

Deze verschijnselen lijken op zaken die in de psychiatrie al jaren bekend zijn, zoals borderline en regressie. Wat kunnen therapeuten ons leren over de omgang met deze staat van opwinding? Hoe kunnen we uit de beklemmende tweespalt komen die na 9/11 is ontstaan? In elk geval niet, betoogt Bosland, door voortdurend de aandacht te blijven richten op de persoon van Wilders, maar integendeel door onze hand in eigen boezem te steken en zelf te zorgen voor herstel van de sociale samenhang.

Details

Titel: De waanzin rond Wilders
auteur: Joost Bosland
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 126
Uitgever: Balans, Uitgeverij
Publicatiedatum: 2010-02-01
NUR: Biografieën
Afmetingen: 200 x 124 x 13
Gewicht: 159 gr
ISBN/ISBN13: 9789460032332
Intern nummer: 13659118

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 10-02-2010   geschreven door  Job te Pas
Het overigens zeer leesbare boek had als beginpunt de notie van borderline-psychiatrie in een TBS-kliniek en de daarop gebouwde groepsdynamica. Het terrein van de psychotherapeut Bosland.En daar gaat de schrijver dan ook meteen de mist in. Want de stap van psychiatrie in een inrichting naar de verklaring van een groot maatschappelijk fenomeen als aanhang van het gedachtegoed van Wilders is een veel te grote.
De psychiatrische inkleuring maakt het boek meteen al verre van geobjectiveerd.

Wilders staat namelijk niet op zich. Problemen met onaangepaste nieuwkomers zijn van alle tijden en van alle plaatsen. Zie alleen al de Europese geschiedenis van volksverhuizingen.

Waarom plaatst Bosland Wilders niet in de context van (niet-psychiatrische) groepsdynamica. Waar het in wezen om gaat is de introductie van migranten met een totaal afwijkende habitus.: de taal, de eigen groepscohesie, de geloofsrituelen, de aankleding, de rollen en de plaats in de hiërarchie van mannen en vrouwen.
Grote spanningen spelen in heel Europa.

En wie mocht de ontstane spanningen opvangen? De "Tokkies" in de volkswijken. De armen die niet konden ontnappen naar luxueuzere blanke buitenwijken. Kijk voor de grap eens hoe zij hun best doen rond Kerst of rond internationale voetbalwedstrijden om hun Nederlandse eigenheid hoog te houden. Nonverbaal geven zij de boodschap/noodkreet "hier woont de laatste Nederlander".

Dat zij open staan voor politici die hun decennialang ontkende problematiek eindelijk eens erkennen en niet goedkoop afdoen als "racistische sentimenten" is bepaald niet vreemd. Wilders is in de eerste plaats representant van hen. En wie daarvan schrikt heeft zich te lang schuil gehouden, meestal in woonwijken
die geen last hebben van de nieuwkomers. Met bewoners die slechts een geromantiseerd beeld van migranten hebben door te wijzen op de "gezelligheid" op de markt, lekker buitenlands eten (net als in de vacantie) etc. In feite niet verder kijken dan de eigen blanke woonwijk.

En ik kan het weten, want als kinderpsycholoog bezoek ik de mensen thuis. Van de Haagse Hoefkade tot aan Wassenaar. Hun levensgeschiedenissen en problemen spreken echt boekdelen.

En als Bolkestein zegt dat Wilders de democratie in gevaar brengt, dan vergeet hij dat 1/3 van de maatschappij niet stemt. Dat zijn 50 zetels in de Tweede Kamer, die verdeeld worden over de bestaande politieke partijen. In feite bepalen de helft van de "100 echte zetels"+ 1 de regeringsmeerderheid. Dus 51 zetels bepalen het wel en wee van Nederland. Hoezo democratie?

Een totaal gemiste kans van Bosland om constructief bij te dragen tot de conceptvorming rond migratiestromen en de reactie van bevolkingsgroepen die door de "democratisch gekozen" machthebbers gedwongen werden zich te laten overlopen. Bosland loopt in een veel te grote broek.

Een overbodig boek met een tendentieuze titel, de lezer zij gewaarschuwd.

Job te Pas
Kinderpsycholoog
Den Haag
http://psycholoogjob.web-log.nl/

Extra informatie

De waanzin rond Wilders

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.