Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Niet te moeilijk graag

De verkleutering van het publieke debat

Niet te moeilijk graag - ISBN: 9789461051585
Prijs: € 19,00
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Bindwijze: Boek, Paperback (15-11-2012)
Genre: Nationale Politiek
Boekenliefde.nl:
Niet te moeilijk graag op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

In het ooit zo nuchtere Nederland viert de infantilisering hoogtij, oordeelt menig waarnemer. Het maatschappelijk debat wordt beheerst door soundbites, oneliners en andere hapklare brokken. In parlementair Den Haag is mediageniekheid verheven tot hoogste deugd. Denkers en beschouwers hebben zich in de coulissen teruggetrokken, en wie de kunst van het dissen niet beheerst krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd. De traditionele cultuurdragers lijken de weg kwijt en hun vertwijfeling werkt tot diep in de samenleving door. Een standbeeld voor Multatuli en Spinoza? Dan ook een voor Appie Baantjer en Nico Haak.

Overspoelt de egaliserende, simplificerende amusementscultuur gaandeweg de hele maatschappij? Zijn we getuige van een culturele ‘dumbing down’, zoals de Engelse socioloog Frank Furedi in zijn spraakmakende Waar zijn de intellectuelen? betoogde? Of is dat weer zo’n typisch voorbeeld van het ongefundeerde gesomber waarmee nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen al eeuwenlang door de oudere generatie worden afgeserveerd?

In Niet te moeilijk graag buigen vooraanstaande Nederlandse publicisten zich over die vragen. Lijdt Nederland aan acute verkleutering?

Met bijdragen van Hans Achterhuis, Henri Beunders, Désanne van Brederode, René Cuperus, Damiaan Denys, Robbert Dijkgraaf, Ger Groot, Jaap van Heerden, Sjoerd de Jong, Dick Pels, Jan Renkema, Maarten van Rossem, Xandra Schutte, Martin Sommer, Abram de Swaan, Max van Weezel en Anton Zijderveld

Details

Titel: Niet te moeilijk graag
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Publicatiedatum: 2012-11-15
NUR: Nationale Politiek
Afmetingen: 200 x 125 x 13
Gewicht: 218 gr
ISBN/ISBN13: 9789461051585
Intern nummer: 23419787

Extra informatie

Niet te moeilijk graag - De verkleutering van het publieke debat

Recensie

Met bijdragen van Hans Achterhuis, Henri Beunders, Désanne van Brederode, René Cuperus, Damiaan Denys, Robbert Dijkgraaf, Ger Groot, Jaap van Heerden, Sjoerd de Jong, Dick Pels, Jan Renkema, Maarten van Rossem, Xandra Schutte, Martin Sommer, Abram de Swaan, Max van Weezel en Anton Zijderveld. In Nederland viert de infantilisering hoogtij, oordeelt menig nuchtere waarnemer. Het maatschappelijk debat wordt beheerst door soundbites, oneliners en andere hapklare brokken. In parlementair Den Haag is mediageniek-zijn verheven tot de hoogste deugd. Denkers en beschouwers hebben afgedaan, en wie de kunst van het dissen niet beheerst krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd. In kranten en op tv verdringt het infotainment achterhaalde waarden als nuancering en analyse. Gezagsdragers, media en culturele instanties weten zich met hun traditionele voorbeeldfunctie geen raad meer en hun verwarring werkt tot diep in de samenleving door. Een standbeeld voor Multatuli en Spinoza? Dan ook een voor Appie Baantjer en Nico Haak. Zo overspoelt de egaliserende, simplificerende amusementscultuur gaandeweg de hele maatschappij. Kunnen we echt van een culturele 'dumbing down' spreken, zoals de Engelse socioloog Frank Furedi in zijn geruchtmakende Waar zijn de intellectuelen? betoogde? Of is dat weer zo'n typisch voorbeeld van het ongefundeerde gesomber? In Niet te moeilijk graag buigen vooraanstaande publicisten zich over deze vragen. Lijdt Nederland aan acute verkleutering?

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen