Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Een jongen van brutale zwier

Een jongen van brutale zwier - Wintermans, Caspar - ISBN: 9789082436402
Prijs: € 35,00 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden
Genre: Biografieën van musici
Boekenliefde.nl:
Een jongen van brutale zwier op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

DE geraffineerde, kleurrijke muziek van een van de grootste componerende wonderkinderen uit de geschiedenis, Erich Wolfgang Korngold, staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling nadat de nazi’s zijn werk als entartet (want Joods) hadden verboden en de naoorlogse toonaangevende kringen op hun beurt de Oostenrijker als ‘ouderwets’ (want niet atonaal) en als ‘te romantisch’ in de ban hadden gedaan.
Toen de adolescent omstreeks 1914 internationaal de aandacht trok met piano-sonates, een trio, orkestwerken en zijn eerste opera’s, begon men zich ook in ons land voor het fenomeen te interesseren: Mengelberg bijvoorbeeld programmeerde de briljante Sinfonietta, en Korngold zelf reisde in 1925 naar Amsterdam om er eigen werk te dirigeren, terwijl hij in 1929 te ’s-Gravenhage een opvoering leidde van zijn beroemdste opera, Die tote Stadt. Over één en ander werd door de Hollandse pers uitvoerig bericht.
Een jongen van brutale zwier—de titel is ontleend aan een ingezonden brief over Korngold die in 1917 in De Telegraaf verscheen—geeft een gedetailleerde reconstructie van de reacties, tijdens het leven van de componist, op zijn œuvre in onze contreien. Bewondering, verwondering, lauwheid en regelrechte verguizing werden opgediept uit zo’n vijftig verschillende kranten, weekbladen en vaktijdschriften. Een biografisch register verschaft informatie over vrijwel alle musici en critici die Korngold’s muziek destijds alhier hebben gespeeld respectievelijk gerecenseerd. Het resultaat is een boeiend, rijkelijk geïllustreerd beeld van een voorbije periode dat wordt gecompleteerd door de ongepubliceerde briefwisseling tussen Korngold en het Concertgebouworkest in de persoon van de ‘onder-directeur van de artistieke leiding,’ Rudolf Mengelberg.

Details

Titel: Een jongen van brutale zwier
auteur: Wintermans, Caspar
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 520
Uitgever: Kallipygos Pers
NUR: Biografieën van musici
ISBN/ISBN13: 9789082436402
Intern nummer: 33518731

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.