Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Alfred Mozer. Duitser - Nederlander - Europeaan (1905-1979)

Alfred Mozer. Duitser - Nederlander - Europeaan (1905-1979) - Weller, Paul - ISBN: 9789053455487
Prijs: € 29,95
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Bindwijze: Boek, Gebonden
Genre: Politicologie
Boekenliefde.nl:
Add to cart

Beschrijving

Actieprijs tot 28 mei 2019. Daarna € 29.95!

Alfred Mozer (1905-1979) was een belangrijke voortrekker van de Europese beweging. Al qua afkomst en levensloop was hij een Europeaan, geboren in München als zoon van een Hongaarse vader en een Duitse moeder. Hij groeide op in een socialistisch milieu en werd een politiek actieve journalist. Hartstochtelijk verdedigde hij de zwakke Duitse democratie tegen het oprukkend nazisme. Al in 1933 moest hij naar Nederland vluchten. Zijn Duitse nationaliteit werd hem ontnomen, hij was ‘onwaardig Duitser te zijn’. Er volgden zeven jaren van politieke ballingschap in Amsterdam en daarna vijf oorlogsjaren in eenzame onderduik in Poortugaal bij Rotterdam. Na de oorlog werd hij Nederlander. Hij sloot zich aan bij de pvda en werkte zich daar op tot Internationaal Secretaris. Daarnaast werd hij actief in de Europese federalistische beweging en bouwde een indrukwekkend internationaal netwerk op. In 1958 werd hij politiek adviseur en kabinetschef van de eerste Nederlandse Eurocommissaris in Brussel, Sicco Mansholt.

Mozers leven en werk speelden zich af tegen de achtergrond van dramatische ontwikkelingen in Europa: de Eerste Wereldoorlog, de ondergang van de Weimarrepubliek, de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen hiervan ondervond hij aan den lijve. Het maakte hem na de oorlog tot een hartstochtelijk pleitbezorger van een verenigd Europa. Niet alleen vanwege de nieuwe dreigingen die voortvloeiden uit de Koude Oorlog, maar ook vanuit een voortdurende zorg over een mogelijke terugval naar oude en nieuwe vormen van eng nationalisme.

Alfred Mozer was een begenadigd en productief spreker en schrijver, die zijn opvattingen met overtuiging en humor overbracht. Dit boek vertelt het verhaal van zijn rijk en veelbewogen leven. Op beslissende momenten toonde hij grote moed en vastberadenheid. Van Duitser werd hij Nederlander en vervolgens een overtuigd Europeaan, die bijdroeg aan de opbouw van het huidige Europa.

Details

Titel: Alfred Mozer. Duitser - Nederlander - Europeaan (1905-1979)
auteur: Weller, Paul
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 464
Uitgever: Uitgeverij Matrijs
NUR: Politicologie
ISBN/ISBN13: 9789053455487
Intern nummer: 44398366

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen