Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Concentratie en achterstand

over de samenhang tussen etnische concentratie en de sociaal-economische positie onder allochtonen en autochtonen

Concentratie en achterstand - W. Uunk - ISBN: 9789023238232
Prijs: € 15,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (23-04-2002)
Genre: Multiculturalisme
Boekenliefde.nl:
Concentratie en achterstand op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

"Ten opzichte van de autochtone Nederlandse bevolking verkeren de vier grote migrantengroepen in Nederland (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) in een sociaal-economische achterstandspositie.
De verklaring hiervan wordt meestal gezocht in individuele kenmerken, zoals taalachterstand, onvoldoende opleiding en gebrekkige kennis van de ontvangende samenleving. Deze studie legt echter de nadruk op een andere factor, namelijk de etnische samenstelling van de wijk waarin personen wonen. Centraal staat de vraag of allochtonen uit de genoemde groepen een minder gunstige sociaal-economische positie innemen doordat ze vaker in zogenoemde concentratie- wijken wonen. De veronderstelling hierbij is dat het wonen in dergelijke wijken een negatieve invloed uitoefent op de verworven positie.
In de Verenigde Staten wordt deze zienswijze vaak gebruikt bij de verklaring van het ontstaan en voortbestaan van getto’s. Hoewel het te ver zou gaan om te beweren dat in Nederland ‘Amerikaanse toestanden’ heersen, bestaat in sommige wijken een dermate hoge concentratie van allochtonen dat een negatieve invloed hiervan op de sociaal-economische positie van individuen niet bij voorbaat valt uit te sluiten.

Dit boek doet verslag van kwantitatieve analyses van de invloed die de etnische concentratie van wijken uitoefent op de onderwijs- en arbeidsmarktpositie van Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen en autochtonen in Nederland. De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit de surveys ‘Sociale Positie en Voorzieningengebruik Allochtonen’ uit 1994 en 1998. Doordat een vergelijking is gemaakt met eerder onderzoek op basis van gegevens uit 1991, kan tevens worden nagegaan of de bedoelde invloed in de jaren negentig is veranderd. Aldus kan op indirecte wijze een uitspraak worden gedaan over het gevoerde achterstands- en spreidingsbeleid.

Dr. Wilfred Uunk was ten tijde van deze studie als senior-onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Sociologisch-Economisch Onderzoek (ISEO) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is momenteel werkzaam aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Uit de inhoud

1 Inleiding en opzet
2 Individuele data en wijkgegevens
3 Etnische concentratie: de woonruimte van autochtonen en allochtonen
4 Etnische concentratie en onderwijs
5 Etnische concentratie en arbeidsmarktpositie
6 Samenvatting en conclusies"

Details

Titel: Concentratie en achterstand
auteur: W. Uunk
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Gorcum b.v., Koninklijke Van
Publicatiedatum: 2002-04-23
NUR: Multiculturalisme
Afmetingen: 238 x 147 x 15
Gewicht: 229 gr
ISBN/ISBN13: 9023238230
ISBN/ISBN13: 9789023238232
Intern nummer: 1578448

Extra informatie

Concentratie en achterstand

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.