Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De schepping van Melle

visionair realist in de wereld van de moderne kunst

De schepping van Melle - B. Kempers - ISBN: 9789068684766
Prijs: € 29,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Gebonden (29-10-2008)
Genre: Monografie (kunst)
Boekenliefde.nl:
De schepping van Melle op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Melle Oldeboerrigter (1908-1976) is ongetwijfeld één van de meest bizarre Nederlandse beeldend kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk wekte in de jaren vijftig tot zeventig zowel grote bewondering als totale afwijzing. Het laatste met name door de vaak erotische lading van zijn beelden, die in feite over Leven-Natuur en Dood-Verderf gaan. Niet voor niets noemde hij zichzelf een visionair schilder. Vaak werd zijn werk vergeleken met dat van de fantastische schilder Jeroen Bosch.
Opgegroeid in een socialistisch arbeidersmilieu, werd zijn levensvisie bepaald door de crisistijd van de jaren dertig. Anarchisme, sociale bewogenheid en deelname aan het verzet tegen de Duitse bezetting zetten hem aan tot politiek en sociaal geëngageerde tekeningen.
Hoe omstreden zijn werk was, blijkt uit het feit dat W. Sandberg in 1955 enkele schilderijen van hem weigerde voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Werkelijke erkenning volgde pas in de jaren zestig en zeventig, onder meer in 1972 met een grote overzichtstentoonstelling in datzelfde Stedelijk Museum.
Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem wijdt dit najaar een nieuw groot overzicht aan Melle en onderstreept daarmee dat de tijd rijp is voor een herbezinning op en een nieuwe interpretatie van het werk en leven van deze unieke schilder.

Details

Titel: De schepping van Melle
auteur: B. Kempers
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 191
Uitgever: Thoth, Uitgeverij
Publicatiedatum: 29-10-2008
NUR: Monografie (kunst)
Afmetingen: 298 x 246 x 23
Gewicht: 1297 gr
ISBN/ISBN13: 9789068684766
Intern nummer: 11123231

Extra informatie

Melle Oldeboerrigter (1908-1976) is ongetwijfeld één van de meest bizarre Nederlandse beeldend kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk wekte in de jaren vijftig tot zeventig zowel grote bewonde-ring als totale afwijzing. Het laatste met name door de vaak erotische lading van zijn beelden, die in feite over Leven-Natuur en Dood-Verderf gaan. Niet voor niets noemde hij zichzelf een visionair schilder. Vaak werd zijn werk vergeleken met dat van de fantastische schilder Jeroen Bosch. In De schepping van Melle legt Bram Kemper een scherp verband tussen de verschillende levensfases van Melle en het werk dat hij in elk van die fases maakte. Ook besteedt hij ruime aandacht aan het sociale en artistieke milieu waarin Melle verkeerde. Kempers laat zien dat het werk van Melle sterk gerelateerd is aan zijn leven, zowel wat de schilderkunstige motieven betreft als ten aanzien van de rijkdom aan beelden. Een ruime keuze uit Melle s werk zo n 130 prachtige en kleurrijke afbeeldingen maakt dit zichtbaar. Het boek sluit af met een biografie van Melle s leven en met een volledig overzicht van zijn olieverfschilderijen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.