Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Waarom ik niet?

Waarom ik niet? - Francisca Bongaerts-Verdonk - ISBN: 9789082299700
Prijs: € 9,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (15-11-2014)
Genre: Sinterklaas- en kerstboeken (< 12 jaar)
Boekenliefde.nl:
Waarom ik niet? op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Waarom ik niet? Prentenboekje over zwarte en gekleurde Piet van Francisca.


Waarom ik niet? roept Zwarte Piet.
Ik was zo goed en mag nu niet.
Al jaren was ik pieterbaas,
de rechterhand van Sinterklaas.
En nu ineens mag ik niet meer,
dit jaar voor de eerste keer.

Er is een nieuwe kleurenwet,
keurig zwart op wit gezet:
zwart mag niet meer, Piet moet in kleur.
Zoals de regenboog, wat een gezeur!
Door deze nieuwe kleurenwet
word ik aan de kant gezet.

Niet enkel Zwarte Piet is enorm gedupeerd door die nieuwe wet, ook Sint Nicolaas is er flink door in de problemen gekomen, want:

Sint moppert intussen: het gaat nu niet goed.
Die regenboogpieten zijn al bang voor roet!
Bovendien geen soepele bazen op het dak
en ze zeuren steeds over een zware zak
en alle cadeautjes heb ik ook nog niet.
Oh, ik mis toch zo mijn Zwarte Piet!

Vreselijk, die nieuwe wet.
Ik weet niet of ik het nu nog red.


Dit zijn tekstregels uit het prentenboekje dat half november uitkomt, geschreven en getekend door Francisca (Bongaerts-Verdonk). Het is haar debuutuitgave, maar ze heeft nog meerdere manuscripten met illustraties 'op de plank liggen'.
Waar gaat dit verhaal over? De kleine Zwarte Piet raakt zijn werk kwijt door de invoering van een nieuwe kleurenwet. Hij is diepbedroefd, maar gaat niet bij de pakken neerzitten en raad vragen bij zijn grootouders die ook nog in het vak gezeten hebben. Opa verzint een truc en oma helpt daarbij, maar het blijkt toch niet helemaal een waterdichte oplossing. Natuurlijk loopt het verhaal wel goed af en het verhaal dat droevig begon krijgt dan ook een gelukkig einde.
Niet enkel voor de gelovige kinderen is het een vermakelijk verhaal, ook anderen zullen om het verhaal kunnen lachen. Door de rijmvorm is het heel prettig om voor te lezen. De discussie die nu zo fel gevoerd wordt over Zwarte Piet was misschien wel de aanleiding, maar de schrijfster weet hier een speelse draai aan te geven. Uit het verhaal blijkt genegenheid voor deze kleine Zwarte Piet en waardering voor zijn kwaliteiten. Het verhaal is uitgesproken antiracistisch, want verderop staan in het verhaal de volgende regels:
Kleur speelt geen rol, zwart, gekleurd of wit.
Het gaat om wat je doet, dat is zoals het zit.

Francisca studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, volgde ook een werkcollege bij de schrijfster Joke van Leeuwen. Ze heeft vorig jaar in België een eervolle vermelding gekregen voor een verhaal, was eerder genomineerd bij andere schrijfwedstrijden.

Het boekje, met stevige kaft, gebonden en volledig in kleur, bevat 48 pagina's met 24 illustraties en is vanaf half november te koop voor 9,95. Uitgave: beeldendetaal.

ISBN 978-90-822997-0-0

Details

Titel: Waarom ik niet?
auteur: Francisca Bongaerts-Verdonk
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 48
Uitgever: Buitenzorg, Uitgeverij
Publicatiedatum: 15-11-2014
NUR: Sinterklaas- en kerstboeken (< 12 jaar)
Afmetingen: 216 x 156 x 10
Gewicht: 268 gr
ISBN/ISBN13: 9789082299700
Intern nummer: 27882933

Biografie (woord)

Francisca studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, volgde ook een werkcollege bij de schrijfster Joke van Leeuwen. Ze heeft vorig jaar in België een eervolle vermelding gekregen voor een verhaal, was eerder genomineerd bij andere schrijfwedstrijden.

Extra informatie

Waarom ik niet?

Recensie

Waarom ik niet? Prentenboekje over zwarte en gekleurde Piet van Francisca. Waarom ik niet? roept Zwarte Piet. Ik was zo goed en mag nu niet. Al jaren was ik pieterbaas, de rechterhand van Sinterklaas. En nu ineens mag ik niet meer, dit jaar voor de eerste keer. Er is een nieuwe kleurenwet, keurig zwart op wit gezet: zwart mag niet meer, Piet moet in kleur. Zoals de regenboog, wat een gezeur! Door deze nieuwe kleurenwet word ik aan de kant gezet. Niet enkel Zwarte Piet is enorm gedupeerd door die nieuwe wet, ook Sint Nicolaas is er flink door in de problemen gekomen, want: Sint moppert intussen: het gaat nu niet goed. Die regenboogpieten zijn al bang voor roet! Bovendien geen soepele bazen op het dak en ze zeuren steeds over een zware zak en alle cadeautjes heb ik ook nog niet. Oh, ik mis toch zo mijn Zwarte Piet! Vreselijk, die nieuwe wet. Ik weet niet of ik het nu nog red. Dit zijn tekstregels uit het prentenboekje dat half november uitkomt, geschreven en getekend door Francisca (Bongaerts-Verdonk). Het is haar debuutuitgave, maar ze heeft nog meerdere manuscripten met illustraties 'op de plank liggen'. Waar gaat dit verhaal over? De kleine Zwarte Piet raakt zijn werk kwijt door de invoering van een nieuwe kleurenwet. Hij is diepbedroefd, maar gaat niet bij de pakken neerzitten en raad vragen bij zijn grootouders die ook nog in het vak gezeten hebben. Opa verzint een truc en oma helpt daarbij, maar het blijkt toch niet helemaal een waterdichte oplossing. Natuurlijk loopt het verhaal wel goed af en het verhaal dat droevig begon krijgt dan ook een gelukkig einde. Niet enkel voor de gelovige kinderen is het een vermakelijk verhaal, ook anderen zullen om het verhaal kunnen lachen. Door de rijmvorm is het heel prettig om voor te lezen. De discussie die nu zo fel gevoerd wordt over Zwarte Piet was misschien wel de aanleiding, maar de schrijfster weet hier een speelse draai aan te geven. Uit het verhaal blijkt genegenheid voor deze kleine Zwarte Piet en waardering voor zijn kwaliteiten. Het verhaal is uitgesproken antiracistisch, want verderop staan in het verhaal de volgende regels: Kleur speelt geen rol, zwart, gekleurd of wit. Het gaat om wat je doet, dat is zoals het zit. Francisca studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, volgde ook een werkcollege bij de schrijfster Joke van Leeuwen. Ze heeft vorig jaar in België een eervolle vermelding gekregen voor een verhaal, was eerder genomineerd bij andere schrijfwedstrijden. Het boekje, met stevige kaft, gebonden en volledig in kleur, bevat 48 pagina's met 24 illustraties en is vanaf half november te koop voor 9,95. Uitgave: beeldendetaal. ISBN 978-90-822997-0-0

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.