Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Commewijne

plantages, Javanen en andere verhalen

Commewijne - Dick ter Steege; Fineke van der Veen - ISBN: 9789460224300
Prijs: € 24,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (04-11-2016)
Genre: Geschiedenis / Overige
Boekenliefde.nl:
Commewijne op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

De 'Bosjesbrug' is 1504 meter lang en overspant de Surinamerivier. Als je eroverheen rijdt, lijkt het alsof je vliegt. Van boven kijk je neer op Paramaribo en Meerzorg, in het district Commewijne. Vóór 2000 stak je de rivier over met een pont. Dat duurde soms uren; een pont was snel vol. De sfeer in Commewijne is veranderd na de aanleg van de brug. Het landelijk gebied wordt steeds meer gemengd en urbaan en groeit uit tot een buitenwijk van Paramaribo.
Het leven was hard in Commewijne, eerst voor de tot slaafgemaakten uit Afrika, en later voor de vooral Javaanse contractarbeiders die op de suiker-, koffie- en cacaoplantages werkten.Peperpot, Meerzorg, Belwaarde, Mariënburg, Katwijk, Spieringshoek, Alliance, Bakkie, Mariënbosch, Frederiksdorp, Johan en Margaretha, Rust en Werk - het zijn namen met een
roemrucht verleden. Van dat verleden resten nog plantagehuizen, arbeiderswoningen, een koffieloods, sluizen en kanalen. Veel is overwoekerd door tropisch groen. Op een aantal plantages worden opnieuw activiteiten ontplooid voor landbouwproductie en erfgoedtoerisme.
De nazaten van de Javaanse immigranten die vanaf 1894 naar Suriname kwamen, hebben met hard werken een perceel verworven, een huis gebouwd, de kinderen naar school gestuurd. Ouderen kunnen nog vertellen van vroegere tijden, van gebrek, onderlinge saamhorigheid, en van de tradities die hun (groot)ouders meenamen van Java, zoals wajang en gamelan. Inmiddels zijn ze geworteld, ze zijn geen Java-Javanen, maar Surinaamse Javanen, preciezer: Surinamers.

Details

Titel: Commewijne
auteur: Dick ter Steege; Fineke van der Veen
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Ef & Ef Media
Publicatiedatum: 04-11-2016
NUR: Geschiedenis / Overige
Gewicht: 1180 gr
ISBN/ISBN13: 9789460224300
Intern nummer: 35702729

Recensie

De 'Bosjesbrug' is 1504 meter lang en overspant de Surinamerivier. Als je eroverheen rijdt, lijkt het alsof je vliegt. Van boven kijk je neer op Paramaribo en Meerzorg, in het district Commewijne. Vóór 2000 stak je de rivier over met een pont. Dat duurde soms uren; een pont was snel vol. De sfeer in Commewijne is veranderd na de aanleg van de brug. Het landelijk gebied wordt steeds meer gemengd en urbaan en groeit uit tot een buitenwijk van Paramaribo. Het leven was hard in Commewijne, eerst voor de tot slaafgemaakten uit Afrika, en later voor de vooral Javaanse contractarbeiders die op de suiker-, koffie- en cacaoplantages werkten.Peperpot, Meerzorg, Belwaarde, Mariënburg, Katwijk, Spieringshoek, Alliance, Bakkie, Mariënbosch, Frederiksdorp, Johan en Margaretha, Rust en Werk - het zijn namen met een roemrucht verleden. Van dat verleden resten nog plantagehuizen, arbeiderswoningen, een koffieloods, sluizen en kanalen. Veel is overwoekerd door tropisch groen. Op een aantal plantages worden opnieuw activiteiten ontplooid voor landbouwproductie en erfgoedtoerisme. De nazaten van de Javaanse immigranten die vanaf 1894 naar Suriname kwamen, hebben met hard werken een perceel verworven, een huis gebouwd, de kinderen naar school gestuurd. Ouderen kunnen nog vertellen van vroegere tijden, van gebrek, onderlinge saamhorigheid, en van de tradities die hun (groot)ouders meenamen van Java, zoals wajang en gamelan. Inmiddels zijn ze geworteld, ze zijn geen Java-Javanen, maar Surinaamse Javanen, preciezer: Surinamers.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.