Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Boven de boerenkool

Operaties in het luchtruim boven Nieuw Guinea 1951-1962

Boven de boerenkool  - Bart M. Rijnhout - ISBN: 9789086160822
Prijs: € 29,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (niet meer te bestellen)
Bindwijze: Boek, Gebonden (02-04-2013)
Genre: Geschiedenis / Overige
Boekenliefde.nl:
Boven de boerenkool op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Boven de boerenkool vertelt de geschiedenis van de Marine Luchtvaartdienst en de Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1949 tot aan het vertrek uit de laatste kolonie in de Oost, in 1962.

De opbouw van de Marine Luchtvaartdienst begon met een hand vol oude, opgevlogen, PBY Catalina's die waren vertrokken uit Nederlands Indië, nadat dit eilandenrijk aan de Republiek Indonesië was overgedragen.

Door de toenemende druk van Indonesië, dat ook aanspraak maakte op Nederlands Nieuw Guinea, werd de luchtverdediging van steeds groter belang. Er werd besloten om een aantal Fairey Firefly jachtvliegtuigen ter ondersteuning van de Catalina's naar het land te sturen. De oude vliegboten hadden hun bijdrage meer dan genoeg geleverd en maakten plaats voor een reeks Martin Mariners. Deze grote vliegtuigen bleken geen goede aankoop. Na een aantal ongelukken, waarbij een aanzienlijk aantal vliegers omkwamen, werd een onmiddellijk vliegverbod ingelast. Waarna de vliegboten naar de schroothoop werden verwezen. Door het wegvallen van de Mariners ontstonden er problemen in de defensie. Dit kon worden opgelost door het in bruikleen nemen van vier C-47 Dakota transportvliegtuigen. Later kwam de Koninklijke Luchtmacht de MLD aanvullen en kwamen er Hawker Hunters naar Biak om te helpen bij de bescherming van het eiland.
In het laatste jaar kreeg de MLD de beschikking over nieuwe Lockheed Neptunes die vanuit Amerika naar Nieuw Guinea werden overgevlogen. Met deze toestellen werden lange patrouillevluchten gevlogen. Het toenemende aantal Indonesische infiltraties noopte de marine en Klu tot het uitvoeren van vele missies, waarbij confrontaties met de Indonesische strijdkrachten ter land, zee en lucht niet uitbleven. Maar alle moeite bleek tevergeefs te zijn. Nederland nam in oktober '62, onder grote politieke druk, afstand van dit eiland waar de prehistorie nog zo welig tierde. De Verenigde Naties werden er even de scepterzwaaier nu de 'Hollanders' waren vertrokken. Uiteindelijk nam Indonesië Nieuw Guinea in bezit, wat het definitieve einde betekende van het Nederlandse koloniale leven in de Oost.

Boven de bloemkool laat deze geschiedenis op een bijzondere wijze meebeleven!

Details

Titel: Boven de boerenkool
auteur: Bart M. Rijnhout
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 200
Uitgever: LANASTA
Publicatiedatum: 2013-04-02
NUR: Geschiedenis / Overige
Afmetingen: 287 x 227 x 24
Gewicht: 1326 gr
ISBN/ISBN13: 9789086160822
Intern nummer: 13275482

Extra informatie

Boven de Boerenkool, operaties in het luchtruim boven Nieuw Guinea 1950-1962

Recensie

Boven de boerenkool vertelt de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst en de Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1951 tot aan het vertrek uit de laatste kolonie in de Oost, in 1962. De opbouw van de Marineluchtvaartdienst in Nieuw Guinea begon met een hand vol oude, opgevlogen, PBY Catalina's die na de overdracht van Nederlands Indië waren overgevlogen. De bepaling dat Nederland de soevereiniteit over Nieuw-Guinea had behouden leidde al snel tot toenemende druk van Indonesië. De defensie werd dan ook al snel van een steeds groter belang. Er werd besloten om Fairey Firefly jachtvliegtuigen ter ondersteuning van de Catalina's te sturen. De oude vliegboten maakten plaats voor Martin Mariners. Deze grote vliegtuigen bleken geen goede aankoop. Na een aantal ongelukken, waarbij een aanzienlijk aantal bemanningsleden omkwamen, volgde een vliegverbod. Waarna de vliegboten naar de schroothoop werden verwezen en tijdelijk vier C-47 Dakota transportvliegtuigen van de luchtmacht werden ingezet. Later kwam er ook versterking door de luchtmacht, die met haar Hawker Hunters vanuit Biak een bijdroeg aan de defensie van het gebied. Gedurende de jaren vijftig was er een duidelijke escalatie van het conflict. Indonesië dreigde en er kwamen acties. Er werden parachutisten gedropt, die als opdracht hadden de bevolking tegen het Nederlandse gezag op te zetten. Bovendien werden er strooibiljetten verspreid en militante radio-uitzendingen verzorgd, mede gericht op de aanwezige Nederlanders. De Nederlandse militairen moesten jacht maken op de infiltranten, een helse opdracht in de moeilijk begaanbare rimboe. In het laatste jaar kreeg de Marineluchtvaartdienst de beschikking over nieuwe Lockheed Neptunes die vanuit Amerika werden overgevlogen. Met deze toestellen werden lange patrouillevluchten gevlogen. De marine en luchtmacht voerden vele missies uit, waarbij confrontaties niet uitbleven. Maar het bleek allemaal tevergeefs te zijn. Nederland nam in oktober '62, onder grote politieke druk, afstand van het gebied. Het definitieve einde betekende van het Nederlandse koloniale leven in de Oost.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.