Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea

1954 - 1962

De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea - Frans Peter Schulte; Gerard Casius - ISBN: 9789086161294
Prijs: € 38,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Gebonden (07-04-2014)
Genre: Geschiedenis / Naoorlogse
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Nederlands-Nieuw-Guinea (nu de provincies Papoea (Pulau Irian) en West-Papoea van Indonesië) was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van Nederland. Voor deze periode maakte het deel uit van Nederlands-Indië. Wat reden was voor Indonesië om het gebied op te eisen, waardoor de relatie tussen beide landen snel verslechterde. In 1962 droeg Nederland onder druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog met Indonesië Nieuw-Guinea de facto aan Indonesië over.

Details

Titel: De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea
auteur: Frans Peter Schulte; Gerard Casius
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 256
Uitgever: LANASTA
Publicatiedatum: 07-04-2014
NUR: Geschiedenis / Naoorlogse
Afmetingen: 314 x 234 x 27
Gewicht: 1630 gr
ISBN/ISBN13: 9789086161294
Intern nummer: 20961813

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 19-07-2014   geschreven door  Koen J. de Jager
,In 2010 verscheen het boek ‘Kruisvaarders van de Archipel’ (ISBN 978-90-8616-078-5), in 2011 ‘Wachters boven het stenen tijdperk’ (ISBN 978-90-8616-080-8), in 2013 ‘Boven de boerenkool’ (ISBN 978-90-8616-082-2) en nu dan de ‘Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw-Guinea’.

De verdediging van Nieuw-Guinea was tot 1958 grotendeels een taak voor de Koninklijke Marine en daar gingen de eerste 3 boeken over. Maar naarmate de dreiging van een militair conflict toenam werden ook andere krijgsmachtonderdelen w.o. de Koninklijke Luchtmacht naar het gebied gezonden.

In dit fotoboek wordt goeddeels de belangrijkste periode van ca. 1958 – 1962 onder de loep genomen. En, voor zover ik dat kan bekijken, hebben de redactieleden die dit boek samenstelden dit op uitstekende wijze gedaan.
Ook de doorgaans oude foto’s die men gebruikte voor het boek zijn van een behoorlijk goede kwaliteit en de begeleidende tekst is goed en gemakkelijk leesbaar. Het levert een prachtig beeld op van hoe snel en doeltreffend dit krijgsmachtonderdeel zich aanpaste aan de moeilijke omstandigheden waarmee men werd geconfronteerd.

Wel moet mij, na lezing van het boek nog één ding van het hart. De vertaling van het Papua volkslied op pagina 163 ‘Hai tanahku Papua’ is kennelijk overgenomen van de Nederlandse Wikipedia pagina. Deze vertaling geeft wel ongeveer de bedoeling van de oorspronkelijke tekst weer, maar is niet correct vertaald.
De 2e regel als voorbeeld; ‘Kau tanah lahirku’ is in het Nederlands ‘Mijn geboorteland’ en niet, zoals in het boek staat ‘gij zijt mijn vaderland’. Overigens staan op de Duitse en Engelse Wikipediapagina’s (!) wèl een juiste vertaling in het Nederlands.

Verder niets dan lof; het is een boek waar zeker niet alleen veel luchtmacht veteranen plezier aan zullen beleven,

Extra informatie

De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea

Recensie

Zo'n vijftig jaar geleden droeg Nederland het bestuur over Nederlands Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. Daarmee kwam er een einde aan een onrustige periode die dreigde te escaleren in een oorlog met Indonesië. Met deze overdracht eindigde ook de Nederlandse aanwezigheid in Zuid-Oost Azië die sinds eind zestiende eeuw had geduurd. In De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw-Guinea wordt de inzet van de Koninklijke Luchtmacht in woord en beeld over een periode van ongeveer negen jaar belicht. De verdediging van Nieuw-Guinea was tot 1958 grotendeels de aan taak van de Koninklijke Marine. Maar naarmate de dreiging van een militair conflict toenam werden ook andere krijgsmacht onderdelen naar het gebied gezonden. Dit boek geeft een compleet overzicht. Onder redactie van Gerard Casius en Frans Peter Schulte, vertelt de KLu-veteraan over de inzet en leefomstandigheden in deze bewogen periode. Veelal aangevuld met beeldmateriaal uit privé-collecties, waardoor er een bijzonder beeld wordt gegeven. Een getuigenis van de aanpak, de inventiviteit en het doorzettingsvermogen van vele luchtmachtmilitairen, beroeps en dienstplichtig, die, veelal met slechts de voorbereiding van een tropenhygiëne-cursus van vier dagen, voor een jaar of langer werden uitgezonden naar een land met een zeer zwaar klimaat en minimale leefomstandigheden. En - het moet gezegd - ook met nauwelijks merkbare aandacht van het thuisfront en vrijwel totaal gebrek aan nazorg. Het tekent de toenmalige generatie militairen dat dit "gewoon" werd geaccepteerd. Er moest gepresteerd worden en dat deden ze!

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.