Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Ik kom terug

Ik kom terug - Adriaan van Dis - ISBN: 9789025443467
Prijs: € 12,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (06-11-2014)
Genre: Romans
Boekenliefde.nl:
Ik kom terug op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los.

Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin.

De zoon vraagt, noteert, ruziet, spot, wanhoopt en heeft zo zijn eigen herinneringen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en het huiveringwekkende machtsspel dat zich tussen beiden ontwikkelt.

Details

Titel: Ik kom terug
auteur: Adriaan van Dis
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 3
Aantal pagina's: 288
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum: 06-11-2014
NUR: Romans
Afmetingen: 211 x 141 x 24
Gewicht: 398 gr
ISBN/ISBN13: 9789025443467
Intern nummer: 27232727

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 16-03-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
Voor de meesten zal deze naam van de auteur wel met wat anders worden geassocieerd dan met het lezen van een boek… Nochtans wist hij ons door de jaren heen reeds vaak te verrassen met reisverhalen, korte stukjes, maar ook volwaardige en ontroerende verhalen, zoals met dit boek… Een diepmenselijk verhaal, waar je in een bijzondere situatie terecht komt. Een psychologisch sterk opgebouwd verhaal van de betere soort, en waar we in een verleden terecht komen dat zich mengt in een merkwaardige relatie, die van een moeder en haar zoon… Een beladen verhaal, waar de spanning steeds maar groeit, en waar de ultieme rust waar het verhaal naar groeit vooral wordt gekleurd door een levensverhaal, een verhaal dat tot leven kan komen, maar wel tegen een prijs die je confronterend kan overkomen. Tegelijkertijd is het ook een menselijk verhaal dat ons de kans biedt om nog even de geschiedenis van de vorige eeuw onder ogen te krijgen doorheen de ogen van een vrouw die het allemaal op haar manier beleefde. Op een heel onderhoudende manier krijgen we hier de kans om dit verhaal mee te beleven, een intens verhaal, sfeervol en waar je toch wel op een merkwaardige manier de zaken op een zeer menselijke wijze mee kan beleven. Het is een verrassend verhaal, goed geschreven, en in alle eerlijkheid is het voor velen zo dat deze auteur voor andere zaken bekend staat dan voor zijn literair werk, maar bij deze weet hij ons steeds op een zeer positieve wijze te overtuigen van zijn kunst, en we kunnen enkel maar delen in het genot van een goed boek… zoals dit. Een aanrader voor wie deze winter bij de kaarsjes een diepgaander verhaal in handen willen halen.

Biografie (woord)

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal re

Extra informatie

Ik kom terug

Recensie

'Ik kom terug' van Adriaan van Dis' is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.