Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Op de deining van de wetenschap

Leven en werk van Gustaaf Frederik Tydeman 1858-1939, zeeofficier en hydrograaf

Op de deining van de wetenschap - G.M.W. Acda - ISBN: 9789051945577
Prijs: € 39,50
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Paperback (31-01-2019)
Genre: Biografieën
Boekenliefde.nl:
Add to cart

Beschrijving

Het persoonlijke verhaal van Daniël Cordus, de laatste overlevende Indo-Afrikaan die in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg werkte, geeft de documentaire 'De vergeten krijgers' meerwaarde.

Bij een groot aantal documentaires doet het er niet toe of ze qua vorm interessant zijn. Het zijn de lange achtergrondreportages die steeds minder een plek op de televisie krijgen, maar via filmtheatertour, doelgroepvertoning en online distributieplatforms toch hun publiek vinden.

De vergeten krijgers is zo'n film. Onderzoeksjournalist Griselda Molemans baseerde hem op haar gelijknamige boek over de zaak die de Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) tegen de Nederlandse Staat aanspande voor schadeloosstelling van Nederlandse KNIL-militairen die dwangarbeider waren aan de Birmaspoorweg. Niet alleen vergeten krijgers, maar ook een verzwegen geschiedenis: die wordt de laatste jaren steeds meer door kleine, herontdekte verhalen in een nieuw perspectief geplaatst.

Het geheugen, oog en hart van de film is de 94-jarige Daniël Cordus, de laatste overlevende Indo-Afrikaan die in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg werkte en die zich sinds zijn gedwongen komst naar Nederland inzet voor erkenning van de Indo-Afrikaanse KNIL-militairen. Zijn persoonlijke verhaal is uiteindelijk wat de film meerwaarde geeft, evenals de juridisch-ethische vragen opgeworpen door advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen: moet de Staat wachten tot slachtoffers hun beloofde schadeloosstelling opeisen? Of kan de Staat ook hoffelijk z'n hand uitstrekken?

Details

Titel: Op de deining van de wetenschap
auteur: G.M.W. Acda
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Wijnen, Uitgeverij Van
Publicatiedatum: 31-01-2019
NUR: Biografieën
Gewicht: 767 gr
ISBN/ISBN13: 9789051945577
Intern nummer: 40958861

Recensie

Gustaaf Frederik Tydeman (1858-1939) is een intrigerende figuur. Hij wist in zijn leven wetenschap en actieve dienst als marine-officier te combineren, en dat hebben weinigen hem nagedaan. In deze eerste biografie van Tydeman komt deze bijzondere figuur tot leven. Zijn loopbaan speelde zich voor een groot deel af in Nederlands-Indië waar hij als jong officier uitgebreid ervaring opdeed met de hydrografische opneming van kusten en vaarwaters van de archipel. In 1899-1900 was hij commandant van Hr.Ms. flottieljevaartuig Siboga tijdens de befaamde oceanografische expeditie in het oostelijk deel van Nederlands-Indië. In het vervolg van zijn loopbaan kreeg hij het commando van grote schepen en van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Zijn laatste varende functie was eskadercommandant in Indië. Hij eindigde zijn marinejaren in 1915 als commandant en directeur van de marine in Amsterdam in de rang van viceadmiraal. Na zijn pensionering bleef Tydeman als liefhebber van de wetenschap actief in de wetenschappelijke wereld als bestuurder en publicist. Tydemans levensverhaal illustreert het wereldwijd reilen en zeilen van de marine van zijn tijd en de rol die de marine in de maritieme wetenschappen speelde. Gerard M.W. Acda (1940), commandeur b.d., voltooide de opleiding tot zeeofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in 1963 en sloot zijn marineloopbaan in 1995 af als commandant van dit instituut. Vervolgens was hij tot 2004 directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Vanaf 2001 tot de opheffing in 2016 was hij lid van de Commissie voor Zeegeschiedenis, die tot 2010 deel uit maakte van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen