Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Sterretje

Waargebeurde verhaal van een meisje dat de jappenkampen overleeft

Sterretje - Mariel le Roux - ISBN: 9789023993902
Prijs: € 10,00 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (25-08-2011)
Genre: Autobiografie
Boekenliefde.nl:
Sterretje op boekenliefde.nl
Extra:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Will van Halewijn is acht jaar als zij met haar moeder en zusjes naar Roemenië verhuist. Haar vader heeft daar ondanks de crisis werk gevonden op een scheepswerf. Maar dan breekt de oorlog uit.
Will vlucht met haar twee zusjes en ouders naar Java. Al gauw bezetten de Japanners het eiland, en worden alle Nederlandse vrouwen bij elkaar gestopt in concentratiekamp Soerabaja.
Terwijl de jappen rondmarcheren met hun steek-geweren, verlangt kleine Will hevig naar haar vader, die haar altijd Ster noemde en zo trots op haar was. De ellende die ze meemaakt is haast onbeschrijflijk. In een strijd die hun bevattingsvermogen ver te boven gaat doen Will en haar lotgenoten alles om staande te blijven.

Details

Titel: Sterretje
auteur: Mariel le Roux
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 339
Uitgever: Boekencentrum B.V.
Publicatiedatum: 2011-08-25
NUR: Autobiografie
Afmetingen: 214 x 134 x 32
Gewicht: 515 gr
ISBN/ISBN13: 9789023993902
Intern nummer: 17907785

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 07-08-2011   geschreven door  Margit
Sterretje

Tot twee uur ‘s nachts heb ik liggen lezen. Ik moest en zou weten hoe het afliep.
Wat een indrukwekkend boek! Pijnlijk verhelderend is het door de realistische beschrijvingen. Hoewel het een vreselijk verhaal is, boeit het toch. Ik vind ook de ontwikkeling die Willy doormaakt fascinerend.
Willy, die door haar vader Sterretje wordt genoemd, beschrijft haar leven vanaf haar tiende, net voor WOII uitbreekt. Wonderlijk is de reis die ze maken, in eerste instantie om werk te vinden en later om de oorlog te ontvluchten. Uiteindelijk belanden ze alsnog in de oorlog en ze komt in een jappenkamp terecht. De strijd die ze meemaakt om in leven te blijven en om als gezin bij elkaar te blijven, is verschrikkelijk. Wat een erbarmelijke omstandigheden waren dat! En toch blijf je doorlezen, omdat je wilt weten of ze het (als gezin) overleven en hoe ze uit de oorlog komen. Of en hoe ze hun vader ooit weer terug zien.
Ondanks het verdriet en de pijn, die je duidelijk kunt voelen in dit boek, vind ik het boek meer dan waard om gelezen te worden. Laten we alsjeblieft niet vergeten, wat er allemaal voor erge dingen kunnen gebeuren, als bepaalde mensen kunnen bepalen, dat een bepaalde groep mensen het eigenlijk niet waard is om te mogen leven.
 18-08-2011   geschreven door  elise
In dit boek wordt het verhaal van een gezin beschreven met drie dochters. Doordat er voor vader geen werk is verhuizen ze vanuit Oost Zaan naar Polen. De 2e wereld oorlog breekt uit en ze vluchten naar Java. De vader moet ergens gaan werken en moeder en 3 kinderen maken verschrikkingen mee in verscheidene jappenkampen. Heel droevig om te lezen en heel indrukwekkend die overlevingsdrang!
Vader zijn ze uit het oog verloren. Als de oorlog voorbij zijn ze allemaal nog in leven.
Ze komen weer in contact met hun man/vader. Hij heeft niets van de ellende mee gemaakt.
Ze proberen hun bestaan in Den Haag weer op te bouwen maar dat gaat niet. Ze verhuizen naar Afrika waar ieder op zijn manier de ellende een plaats probeert te geven.
De afloop van het verhaal is verrassend!
Het is gebaseerd op waargebeurde feiten. Erg ingrijpend, een aanrader!
 18-08-2011   geschreven door  Miek
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er aan de andere kant van de wereld ook hard gevochten. Will woont in Java als ze gevangen genomen wordt door de Japanners en naar een concentratiekamp wordt gebracht. Ze maakt hier vreselijke dingen mee.
Dit verhaal neemt je mee in het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel verhalen hebben we al gehoord over de oorlog in Nederland, maar dit verhaal speelt zich aan de andere kant van de wereld af. Het verhaal vind ik heel goed geschreven en het nam me helemaal mee. Het leek alsof ik het voor mijn eigen ogen zag gebeuren. Ik heb nog nooit een verhaal gelezen dat het leven in een concentratiekamp zo duidelijk beschreef. Wat ik daarbij ook een heel apart idee vind, is dat dit verhaal op waarheid is gebaseerd. Alleen hiervoor zou ik het boek al aanraden!
De tekst vind ik verder heel goed geschreven. Het is niet langdradig en het leest lekker vlot. Je kunt je een goed beeld vormen bij de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.
Het boek vind ik daarom echt een aanrader!

Extra informatie

Sterretje

Recensie

Will van Halewijn is acht jaar als zij met haar moeder en zusjes naar Roemenië verhuist. Haar vader heeft daar ondanks de crisis werk gevonden op een scheepswerf. Dan breekt de oorlog uit. Will, haar twee zusjes en haar ouders vluchten naar Java. Maar al gauw bezetten de Japanners het eiland, en worden alle Nederlandse kinderen en vrouwen bij elkaar gestopt in een concentratiekamp.
Terwijl de jappen rondmarcheren met hun steekgeweren, verlangt Will hevig naar haar vader, die haar altijd Ster noemde en zo trots op haar was.
In een strijd die hun bevattingsvermogen ver te boven gaat doen Will en haar lotgenoten alles om staande te blijven.
De sterke moraal te midden van veel ellende, maar ook de ondernemingslust en kracht van de vrouwen maken het tot een onvergetelijk boek.


Mariël le Roux was verpleegkundige. 'Sterretje'is haar debuut, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika. Met haar tweede roman 'Die Naamlose' won ze in Zuid-Afrika een literaire prijs.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.