Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De appel en de boom

Waarom ben je wie je bent? Is dat aanleg of opvoeding?

De appel en de boom - Rene Kahn; René S. Kahn - ISBN: 9789460032950
Prijs: € 19,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (niet meer te bestellen)
Bindwijze: Boek, Paperback (01-04-2011)
Genre: Psychiatrie
Boekenliefde.nl:
De appel en de boom op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Waarom ben je wie je bent? Is dat aanleg of opvoeding, nature of nurture? Zijn intelligentie en gevoelsleven aangeleerd of aangeboren? Is misdaad een gevolg van ‘verkeerde’ genen of van een slechte opvoeding? Ontstaat verslaving vanwege foute voorbeelden of is het een gevolg van een genetische variatie? Deze en aanverwante vragen hebben wetenschappers en anderen generaties lang beziggehouden, met alle denkbare maatschappelijke en politieke gevolgen van dien. Geen wetenschappelijk vraagstuk heeft wereldwijd zoveel slachtoffers geëist als dit.

In dit boek laat psychiater René Kahn aan de hand van de nieuwste inzichten overtuigend zien dat het hele nature-nurture debat inmiddels achterhaald is: ons gedrag, denken en voelen worden, net als lichamelijke ziektes en eigenschappen, bepaald door een wisselwerking tussen aanleg en omgeving. Wie je bent is niet het gevolg van een in je genen geschreven noodlot, noch de consequentie van een onontkoombare omgeving. Genen spelen een essentiële rol bij vrijwel alle gedragingen en psychische ziekten, maar exclusief is die rol allerminst. Integendeel: onze omgeving beïnvloedt ons niet alleen onmiddellijk, maar zelfs tot diep in onze genen. Wat wij meemaken, heeft om die reden niet alleen gevolgen voor ons eigen leven, maar ook voor dat van onze kinderen en kindskinderen.

Details

Titel: De appel en de boom
auteur: Rene Kahn; René S. Kahn
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 255
Uitgever: Balans, Uitgeverij
Publicatiedatum: 01-04-2011
NUR: Psychiatrie
Afmetingen: 215 x 134 x 25
Gewicht: 394 gr
ISBN/ISBN13: 9789460032950
Intern nummer: 15749148

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 25-05-2011   geschreven door  Patrick Vandendaele
Een aangepaste en toegepaste vorm van evolutietheorie en medische wetenschappen. Dit boek brengt een vrij complexe benadering van de manier waarop mensen ageren en reageren op tal van zaken, waarom ze bepaalde gedragingen vertonen. Hieromtrent heb je wel degelijk zeer veel literatuur en onderzoek. Criminologie, psychiatrie, psychologie, sociologie, geneeskunde, natuurkunde,... alles kan er aan te pas komen bij deze duiding van wat aan de basis van het gedrag van mensen ligt. Voor sommigen is bvb. crimineel gedrag te wijten aan de omgeving, voor anderen is dit een genetisch gegeven... Maar waar ligt de waarheid? In dit boek krijgen we een invalshoek dat wel degelijk onderbouwd en ruim is, en waar je wel degelijk de wisselwerking ziet tussen de verschillende elementen die liggen aan de bron van gedrag en reactie van de mens, en waarbij het is zoals bij veel andere lichamelijke zaken, nl. dat je kan vertrekken van het standpunt dat je wel degelijk een aantal zaken erft door de genetica, maar dat dit niet het enige en determinerende element is voor je gedrag, en dat de invloed van de omgeving wel degelijk op z'n minst even belangrijk is. Vergelijk het met een ziektepatroon, waar je kan uitgaan van het feit dat je wellicht door de genetica een mogelijke verhoogde kans kan hebben op het verkrijgen van een ziekte, maar dat dit wel degelijk kan worden aangewakkerd of net omgekeerd afgeremd door een levensstijl en uitwendige omstandigheden van je omgeving. Het is een vrij verrassende benadering, wetenschappelijk onderbouwd, maar dan wel geschreven in een toegankelijke taal en stijl, zodoende dat het een bereikbare kennis blijft voor iedereen die er interesse voor heeft en de inspanning van lectuur wil leveren. Bijzonder leuk, ook doorheen de meer concrete benaderingen en de duidelijkheid en helderheid van beschrijving. Een aanrader...

Extra informatie

De appel en de boom

Recensie

Waarom ben je wie je bent? Is dat aanleg of opvoeding, nature of nurture? Zijn intelligentie en gevoelsleven aangeleerd of aangeboren? Is misdaad een gevolg van `verkeerde genen of van een slechte opvoeding? Ontstaat verslaving vanwege foute voorbeelden of is het een gevolg van een genetische variatie? Deze en aanverwante vragen hebben wetenschappers en anderen generaties lang beziggehouden, met alle denkbare maatschappelijke en politieke gevolgen van dien. Geen wetenschappelijk vraagstuk heeft wereldwijd zoveel slachtoffers geëist als dit. In dit boek laat psychiater René Kahn aan de hand van de nieuwste inzichten overtuigend zien dat het hele nature-nurture debat inmiddels achterhaald is: ons gedrag, denken en voelen worden, net als lichamelijke ziektes en eigenschappen, bepaald door een wisselwerking tussen aanleg en omgeving. Wie je bent is niet het gevolg van een in je genen geschreven noodlot, noch de consequentie van een onontkoombare omgeving. Genen spelen een essentiële rol bij vrijwel alle gedragingen en psychische ziekten, maar exclusief is die rol allerminst. Integendeel: onze omgeving beïnvloedt ons niet alleen onmiddellijk, maar zelfs tot diep in onze genen. Wat wij meemaken, heeft om die reden niet alleen gevolgen voor ons eigen leven, maar ook voor dat van onze kinderen en kindskinderen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.