Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Onverklaarbaar bewoond

het wonderlijke domein van de hersenen

Onverklaarbaar bewoond - Bert Keizer - ISBN: 9789460033209
Prijs: € 12,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (23-03-2011)
Genre: Geneeskunde algemeen
Boekenliefde.nl:
Onverklaarbaar bewoond op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Neurochirurgie snijdt dieper dan enige andere vorm van chirurgie: het mes reikt tot in de ziel!

Een mens zit op een andere manier vast aan zijn hersenen dan aan bijvoorbeeld zijn benen of zijn galblaas. Wie zijn galblaas kwijtraakt, blijft als mens geheel aan dek. Maar wie een deel van zijn hersenen moet prijsgeven vanwege een ongeluk, een tumor of een bloeding, kan eindigen met een ernstig verdraaide versie van zichzelf. Een beschadigd brein betekent een beschadigde ziel.
Op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf, volgde arts en filosoof Bert Keizer gedurende enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij. Patiënten beziet hij niet alleen als medische gevallen, maar in de eerste plaats als mensen, die te maken krijgen met onthutsende veranderingen. Hij schetst een levendig en uitermate realistisch beeld van hun lotgevallen, vol dialogen en filosofische terzijdes. Zijn collega’s bewondert hij om hun durf en vaardigheid, maar hij stelt ze ook kritische vragen over de gevolgen van hun ingrepen.
Onverklaarbaar bewoond is een even belangwekkend als onthutsend relaas in de kenmerkende Keizerstijl: nuchter en scherp, maar ook soepel, en met onnadrukkelijk mededogen.

Details

Titel: Onverklaarbaar bewoond
auteur: Bert Keizer
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 8
Aantal pagina's: 269
Uitgever: Balans, Uitgeverij
Publicatiedatum: 23-03-2011
NUR: Geneeskunde algemeen
Gewicht: 374 gr
ISBN/ISBN13: 9789460033209
Intern nummer: 17462613

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 03-05-2011   geschreven door  Patrick Vandendaele
Een zeer indrukwekkend boek over de lotgevallen van mensen die op één of andere wijze een 'probleem' hebben gekend met betrekking tot de werking van hun hersenen, en die hierdoor hun leven op een totaal andere wijze dienen aan te pakken, en zelf niet echt meer zijn of worden als ze vroeger waren. Want het is een feit dat een mens leeft doorheen zijn hersenen, en deze hersenen wel degelijk van essentieel belang zijn in de perceptie van de wereld en van zichzelf. Als dan geraakt wordt, om welke reden dan ook, aan deze hersenen, dan heeft dit onmiddellijk gevolgen voor de werking van de persoon in zijn geheel. De auteur is op zoek gegaan naar diverse betrokkenen van zo'n ingrepen en situaties om heel concreet de gevolgen van zo'n hersenbeschadiging heeft of kan hebben, en hoe men hiermee kan omgaan. Op een zeer indringende en confronterende wijze krijgen we wel degelijk een ruime benadering van dit genre problemen die wel duidelijk een risico betekend voor ieder van ons, al staan we er niet bij stil uit angst of misvatting, maar het is wel degelijk een drastisch ommekeer in het leven van een slachtoffer en zijn entourage, en deze situatie wordt op de meest ruime wijze en via de meest verschillende invalshoeken gebracht, als een benadering om het allemaal begrijpelijk te maken. Het is uiteraard een onderbouwd verhaal van de hand van een specialist, een kenner en een onderzoeker, maar die er wel in slaagt om deze complexe en moeilijke gegevens op een leesbare wijze te brengen, en er een boeiende lectuur van te maken, waar je wel degelijk de zaken kan inschatten en begrijpen. Een gegeven dat niet iedereen is gegeven om erudiete kennis over te brengen. Hier is dit wel degelijk op een sublieme wijze geslaagd. Een bijzonder interessant gegeven voor een even boeiend boek. Of hoe een mens in zichzelf kan vervreemden...

Extra informatie

Onverklaarbaar bewoond

Recensie

Neurochirurgie snijdt dieper dan enige andere vorm van chirurgie: het mes reikt tot in de ziel! Een mens zit op een andere manier vast aan zijn hersenen dan aan bijvoorbeeld zijn benen of zijn galblaas. Wie zijn galblaas kwijtraakt, blijft als mens geheel aan dek. Maar wie een deel van zijn hersenen moet prijsgeven vanwege een ongeluk, een tumor of een bloeding, kan eindigen met een ernstig verdraaide versie van zichzelf. Een beschadigd brein betekent een beschadigde ziel. Op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf, volgde arts en filosoof Bert Keizer gedurende enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij. Patiënten beziet hij niet alleen als medische gevallen, maar in de eerste plaats als mensen, die te maken krijgen met onthutsende veranderingen. Hij schetst een levendig en uitermate realistisch beeld van hun lotgevallen, vol dialogen en filosofische terzijdes. Zijn collega s bewondert hij om hun durf en vaardigheid, maar hij stelt ze ook kritische vragen over de gevolgen van hun ingrepen. Onverklaarbaar bewoond is een even belangwekkend als onthutsend relaas in de kenmerkende Keizerstijl: nuchter en scherp, maar ook soepel, en met onnadrukkelijk mededogen.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.