Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Farmaceutische zorg voor patienten met depressie

Farmaceutische zorg voor patienten met depressie - Sophie Liekens; Veerle Foulon - ISBN: 9789033489846
Prijs: € 31,80 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (05-12-2013)
Genre: Farmacie, farmacotherapie
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

De afgelopen decennia is de rol van de apotheker aanzienlijk veranderd. Waar vroeger vooral de nadruk lag op het bereiden en afleveren van geneesmiddelen, is de focus nu verschoven naar het begeleiden van de patiënt bij het gebruik van geneesmiddelen.

Het begeleiden van patiënten die antidepressiva gebruiken blijkt voor de apotheker een uitdaging apart. Hoewel tussen 2002 en 2012 het jaarlijks aantal afgeleverde tabletten antidepressiva gestegen is van 171 tot 272 miljoen, blijkt uit onderzoek dat apothekers minder zorg opnemen voor deze patiëntenpopulatie dan voor andere patiënten. Eén van de voornaamste redenen is het feit dat apothekers niet goed weten hoe ze met deze patiënten kunnen communiceren; ze voelen zich hierbij duidelijk ongemakkelijk.

Deze praktijkgids wil een wegwijzer zijn in de begeleiding van patiënten die antidepressiva krijgen voorgeschreven. Rekening houdend met de verschillende indicaties voor antidepressiva, alsook met hun onderlinge farmacologische verschillen, wordt aangeven hoe een gesprek bij een eerste of herhaalde aflevering van deze geneesmiddelen kan verlopen. Daarnaast worden ook niet-medische behandelopties bij depressie besproken, en wordt uitvoerig ingegaan op communicatieve aspecten.

Deze praktijkgids kwam tot stand in samenwerking met de Wetenschappelijke Informatie Dienst van Escapo die samen met de auteurs een vorming uitwerkte voor de apothekers van het Surplus-netwerk. In het najaar van 2013 organiseert het Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers een reeks vormingsavonden rond dit thema, waarbij deze praktijkgids als uitgangspunt wordt gebruikt.

OVER DE AUTEURS

Sophie Liekens is master in de klinische en gezondheidspsychologie. Ze werkt aan een doctoraat rond de rol van de apotheker in de begeleiding van patiënten met een depressie, en begeleidt studenten farmaceutische wetenschappen van de KU Leuven bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden.

Veerle Foulon is apotheker en docent farmaceutische zorg m.i.v. communicatie aan de KU Leuven. Haar onderzoek richt zich op de implementatie van farmaceutische zorg in de openbare apotheek, en op de impact van zorgprogramma's voor specifieke patiëntengroepen. Communicatie met patiënten en tussen zorgverleners staan daarbij centraal. Ze is ook de drijvende kracht achter de stages in de opleiding voor apothekers.

Details

Titel: Farmaceutische zorg voor patienten met depressie
auteur: Sophie Liekens; Veerle Foulon
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 264
Uitgever: Acco
Publicatiedatum: 05-12-2013
NUR: Farmacie, farmacotherapie
Afmetingen: 246 x 172 x 12
Gewicht: 450 gr
ISBN/ISBN13: 9789033489846
Intern nummer: 23461374

Extra informatie

Farmaceutische zorg voor patiënten met depressie. Praktijkgids

Recensie

De afgelopen decennia is de rol van de apotheker aanzienlijk veranderd. Waar vroeger vooral de nadruk lag op het bereiden en afleveren van geneesmiddelen, is de focus nu verschoven naar het begeleiden van de patiënt bij het gebruik van geneesmiddelen. Het begeleiden van patiënten die antidepressiva gebruiken blijkt voor de apotheker een uitdaging apart. Hoewel tussen 2002 en 2012 het jaarlijks aantal afgeleverde tabletten antidepressiva gestegen is van 171 tot 272 miljoen, blijkt uit onderzoek dat apothekers minder zorg opnemen voor deze patiëntenpopulatie dan voor andere patiënten. Eén van de voornaamste redenen is het feit dat apothekers niet goed weten hoe ze met deze patiënten kunnen communiceren; ze voelen zich hierbij duidelijk ongemakkelijk. Deze praktijkgids wil een wegwijzer zijn in de begeleiding van patiënten die antidepressiva krijgen voorgeschreven. Rekening houdend met de verschillende indicaties voor antidepressiva, alsook met hun onderlinge farmacologische verschillen, wordt aangeven hoe een gesprek bij een eerste of herhaalde aflevering van deze geneesmiddelen kan verlopen. Daarnaast worden ook niet-medische behandelopties bij depressie besproken, en wordt uitvoerig ingegaan op communicatieve aspecten. Deze praktijkgids kwam tot stand in samenwerking met de Wetenschappelijke Informatie Dienst van Escapo die samen met de auteurs een vorming uitwerkte voor de apothekers van het Surplus-netwerk. In het najaar van 2013 organiseert het Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers een reeks vormingsavonden rond dit thema, waarbij deze praktijkgids als uitgangspunt wordt gebruikt. OVER DE AUTEURS Sophie Liekens is master in de klinische en gezondheidspsychologie. Ze werkt aan een doctoraat rond de rol van de apotheker in de begeleiding van patiënten met een depressie, en begeleidt studenten farmaceutische wetenschappen van de KU Leuven bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden. Veerle Foulon is apotheker en docent farmaceutische zorg m.i.v. communicatie aan de KU Leuven. Haar onderzoek richt zich op de implementatie van farmaceutische zorg in de openbare apotheek, en op de impact van zorgprogramma's voor specifieke patiëntengroepen. Communicatie met patiënten en tussen zorgverleners staan daarbij centraal. Ze is ook de drijvende kracht achter de stages in de opleiding voor apothekers.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.