Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Vlaanderen in 100 kaarten

Vlaanderen in 100 kaarten - Wouter Bracke; Eric Leenders - ISBN: 9789059086371
Prijs: € 49,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Gebonden (05-08-2015)
Genre: Vaderlandse geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Vlaanderen in 100 kaarten op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Kaarten vertellen verhalen. Meer nog dan de geografische informatie die ze bevatten, vertellen ze waarom, wanneer,voor wie en hoe ze zijn gemaakt. Elke kaart onthult iets over het tijdsgewricht waarin die is gemaakt en het
wereldbeeld van wie toen leefde. Dit boek leert je kaarten lezen en opent telkens weer een nieuwe wereld.

'Vlaanderen in 100 kaarten' schetst de evolutie van wat vandaag het Vlaamse Gewest is. De oudste kaart is handgetekend en meer dan 600 jaar oud, de recentste is virtueel en eeuwig jong. Het boek besteedt aandacht aan zowel belangrijke historische gebeurtenissen als hoogtepunten in de geschiedenis van de cartografie. Figuren als Abraham Ortelius en Gerard Mercator zijn
overbekend, maar er zijn veel meer landgenoten die een plaats hebben verdiend in dit boeiende verhaal.

Details

Titel: Vlaanderen in 100 kaarten
auteur: Wouter Bracke; Eric Leenders
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 320
Uitgever: Standaard Uitgeverij - Algemeen
Publicatiedatum: 05-08-2015
NUR: Vaderlandse geschiedenis
Gewicht: 2124 gr
ISBN/ISBN13: 9789059086371
Intern nummer: 29948383

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 02-09-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
Een uitmuntend en indrukwekkend werk, waar je op een bijzonder knappe manier niet enkel wordt betrokken in een stuk geschiedenis van ons landje, maar tevens ook kennis maakt met de evolutie van de kennis doorheen kunstwerkjes die ook vandaag nog weten te bekoren en te verbazen. Op een zeer verrassend wijze leer je wat een kaart je kan vertellen, en het brengt een reeks van verhalen die op een opmerkelijke wijze de lezer zal doen genieten van deze manier van het vastleggen van geografische inzichten en kennis door de eeuwen heen, en waarbij we ook wel kunnen kennis maken met die mensen die deze inzichten beheersten en konden vertalen tot hanteerbare kaarten. Het is een mooi en leerrijk boek, waar je op een meer dan verrassende wijze ook een verhaal kan lezen van en over de geschiedenis van Vlaanderen onder een invalshoek die te vaak enkel als illustratie wordt gebruikt, en wel degelijk veel meer te vertellen heeft dan je zou denken. Een bijzonder aanbevelenswaardig boek!

Extra informatie

Vlaanderen in 100 kaarten

Recensie

Kaarten vertellen verhalen. Naast de geografische informatie die ze bevatten, vertellen ze waarom, wanneer, voor wie en hoe ze zijn gemaakt. Kaarten zijn praktisch, maar ook kunstig, ze volgen een mode en zijn voorbeelden van technisch kunnen. Al die aspecten van de cartografische productie komen aan bod in deze selectie van 100 kaarten over Vlaanderen.

'Vlaanderen in 100 kaarten' schetst aan de hand van kaarten de evolutie van wat vandaag het Vlaamse gewest is. Met kaarten van de Nederlanden, België, Frankrijk en Duitsland, van graafschappen en hertogdommen, departementen en provincies, stadsplannen. De oudste kaart is handgetekend en is meer dan 600 jaar oud, de recentste is virtueel en eeuwig jong.

Naast belangrijke historische gebeurtenissen uit het Vlaamse verleden schenkt het boek bijzondere aandacht aan de hoogtepunten in de geschiedenis van de cartografie. Figuren als Abraham Ortelius en Gerard Mercator zijn overbekend, maar er zijn veel meer landgenoten die een plaats hebben verdiend in dit boeiende verhaal.

Wouter Bracke is gewoon hoogleraar aan de ULB. Hij was hoofd van de afdeling Kaarten en Plans van de Koninklijke Bibliotheek van België tot hij eind 2012 als directeur van de Academia Belgica naar Rome vertrok. In de Koninklijke Bibliotheek coördineert hij wetenschappelijk onderzoek in de instelling, en in het bijzonder wetenschappelijke projecten over cartografie.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.