Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Verlangen naar vernieuwing

Nederlands katholicisme 1953-2003

Verlangen naar vernieuwing - Maarten van den Bos - ISBN: 9789028424654
Prijs: € 19,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (10-05-2012)
Genre: Vaderlandse geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Verlangen naar vernieuwing op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Aan het begin van de jaren zestig van de 20ste eeuw was een groot deel van de Nederlandse bevolking nog katholiek. Trouw werd elke zondag de kerk bezocht. Tien jaar later was dat volgens velen niet langer het geval: de kerken waren leeggelopen en de katholieke kerk was zijn invloed op de maatschappij voorgoed kwijtgeraakt.

Volgens historicus Maarten van den Bos is dit heersende beeld van de ineenstorting van de eens zo fier overeind staande katholieke zuil niet juist. Al sinds het begin van de jaren vijftig werd in katholieke kring intensief gedebatteerd over de toekomst van kerk en geloofsleven. Er werd een stevig vernieuwingsproces in gang gezet met als doel de Kerk een nieuwe plaats te geven in een veranderende samenleving. Dat mislukte, maar de gelovigen verlieten allerminst een ingeslapen instituut. Sterker nog, de wortels van de veranderingen in de jaren zestig lagen mede in de kerk.

Details

Titel: Verlangen naar vernieuwing
auteur: Maarten van den Bos
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 299
Uitgever: Wereldbibliotheek
Publicatiedatum: 10-05-2012
NUR: Vaderlandse geschiedenis
Afmetingen: 220 x 140 x 26
Gewicht: 433 gr
ISBN/ISBN13: 9789028424654
Intern nummer: 20134837

Extra informatie

Verlangen naar vernieuwing

Recensie

Twee recente romans - 'Moederkerk' van Jos Palm en 'Walter' van Daniël Rovers - beschrijven de teloorgang van de katholieke kerk in Nederland en wat die deed met de mensen. Ze bevestigen het beeld dat het ineens voorbij was, dat de kerken in korte tijd leegliepen en de gelovigen ontheemd achterbleven. Maar de werkelijkheid was anders. Historicus Maarten van den Bos laat zien hoe de Kerk al in de jaren vijftig en vroege jaren zestig langzaam maar onontkoombaar haar centrale plaats in de samenleving verloor, maar tegelijkertijd mede aan de basis bleek te staan van de maatschappelijke vernieuwingen in de tweede helft van de jaren zestig en begin jaren zeventig.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.