Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Onwillig Brussel

een verhaal over Jodenvervolging en verzet

Onwillig Brussel - Lieven Saerens - ISBN: 9789059085565
Prijs: € 19,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Gebonden (12-09-2014)
Genre: Vaderlandse geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Onwillig Brussel op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Vanaf de jaren 1920 settelen duizenden Oost-Europese Joden zich niet alleen in Antwerpen maar ook in Brussel. Velen vluchten voor de discriminatie, allen zijn ze op zoek naar een beter bestaan. 'Onwillig Brussel'volgt de levensverhalen van die Joodse families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen zijzelf maar ook hun mede- en tegenspelers worden in het boek geportretteerd. Zo ontstaat een even indringend als genuanceerd beeld van een tragische periode in de geschiedenis van onze hoofdstad.
De economische crisis van de jaren 1930 zorgt voor spanning op de arbeidsmarkt en voor een toename van het antisemitisme. Maar vervolging komt er pas met de nazibezetting.

In 'Onwillig Brussel' lees je over de Jodenrazzia's alsof je er zelf getuige van was. Voor je ogen zie je de lokale Jodenjagers aan het werk en kom je tot het besef wat de deportaties echt hebben betekend. Maar even spannend en zwanger van emotie zijn de verhalen over medeleven, georganiseerde hulp en verzet. Niet enkel de Brusselse verantwoordelijken blijken onwillig te zijn, ook en vooral de buren van naast de deur leggen zich niet neer bij het onmenselijke van de nazivervolging. Uit dit boek borrelt het groot humanisme op van een stad die toen al uit de band sprong door zijn multiculturele bevolking.

Wetenschappelijk onderbouwd en toegankelijk voor een breed publiek schetst 'Onwillig Brussel' de joodse migratie in Brussel in tijden van crisis en oorlog. Dit is een bijzonder boek over het verleden met een boodschap voor vandaag.

Details

Titel: Onwillig Brussel
auteur: Lieven Saerens
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Standaard Uitgeverij - Algemeen
Publicatiedatum: 12-09-2014
NUR: Vaderlandse geschiedenis
Afmetingen: 227 x 153 x 29
Gewicht: 614 gr
ISBN/ISBN13: 9789059085565
Intern nummer: 27162673

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 16-09-2014   geschreven door  Patrick Vandendaele
Eén van de donkerste bladzijden van de geschiedenis is wel deze van de Tweede Wereldoorlog. Wreedaardig… zeker wanneer je in het bijzonder de vervolging van de joden in ogenschouw neemt. Ook onze eigen contreien ontsnapten niet aan het toenemende antisemitisme dat groeide uit de economische crisis. Een sfeer dat werd gecreëerd en nog verder ingang kende met de komst van de Duisters in ons land… De verhalen over jodenhaat en –vervoging zijn ondertussen legio, maar dit wil niet zeggen dat ze onbelangrijk zijn… wel integendeel. Want deze gruwelijke verhalen dienen levend gehouden te worden, als lessen uit het verleden over de wijze waarop mensen kunnen ontaarden. Dit boek brengt een historische duiding over dit fenomeen in onze hoofdstad Brussel, zowel in de periode van voor de oorlog alsook van tijdens de oorlog en daarna… En we krijgen natuurlijk een zeer aangrijpend relaas van de manier waarop dit allemaal gebeurde en hoe dit werd beleefd door de betrokkenen. Maar waar het boek toch wel een afwijkende benadering heeft is het feit dat het ook aanbrengt hoe er mensen waren, zowel tussen de ‘gewone burgers’ dan wel bij de beleidsvoerders, die niet meegingen in de stroom, en zich verzetten tegen de waanzin van vervolging en polarisatie… Sommigen op een passieve manier, maar heel veel mensen op een zeer actieve manier en dit op risico van het eigen leven. Het is een schokkend verhaal, maar tegelijkertijd ook een verhaal dat je doet inzien dat er steeds hoop is, er steeds mensen met moet zijn, hoe somber de situatie ook moge zijn. Een historisch werk dat erin slaagt om niet saai te zijn, en niet enkel gelezen kan worden door de vakmensen, maar wel een werk dat voor iedereen toegankelijk wordt gehouden, helder en duidelijk, inleefbaar en onderbouwd. Erudiet, maar op mensenmaat geschreven. Bijzonder boeiend en een duidelijke boodschap uit onze geschiedenis…

Extra informatie

Onwillig Brussel

Recensie

Vanaf de jaren 1920 settelen duizenden Oost-Europese Joden zich niet alleen in Antwerpen maar ook in Brussel. Velen vluchten voor de discriminatie, allen zijn ze op zoek naar een beter bestaan. 'Onwillig Brussel'volgt de levensverhalen van die Joodse families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen zijzelf maar ook hun mede- en tegenspelers worden in het boek geportretteerd. Zo ontstaat een even indringend als genuanceerd beeld van een tragische periode in de geschiedenis van onze hoofdstad. De economische crisis van de jaren 1930 zorgt voor spanning op de arbeidsmarkt en voor een toename van het antisemitisme. Maar vervolging komt er pas met de nazibezetting. In 'Onwillig Brussel' lees je over de Jodenrazzia's alsof je er zelf getuige van was. Voor je ogen zie je de lokale Jodenjagers aan het werk en kom je tot het besef wat de deportaties echt hebben betekend. Maar even spannend en zwanger van emotie zijn de verhalen over medeleven, georganiseerde hulp en verzet. Niet enkel de Brusselse verantwoordelijken blijken onwillig te zijn, ook en vooral de buren van naast de deur leggen zich niet neer bij het onmenselijke van de nazivervolging. Uit dit boek borrelt het groot humanisme op van een stad die toen al uit de band sprong door zijn multiculturele bevolking. Wetenschappelijk onderbouwd en toegankelijk voor een breed publiek schetst 'Onwillig Brussel' de joodse migratie in Brussel in tijden van crisis en oorlog. Dit is een bijzonder boek over het verleden met een boodschap voor vandaag.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.