Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De NSB en de NSB’ers

kennisonrechtvaardigheid en stereotypering

De NSB en de NSBâers - Dick Kampman - ISBN: 9789086597024
Prijs: € 29,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (12-05-2015)
Genre: Vaderlandse geschiedenis
Boekenliefde.nl:
De NSB en de NSB’ers op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

De NSB en de NSB’ers. Kennisonrechtvaardigheid en stereotypering

Er bestaan nog altijd misvattingen over de rol van de NSB en de NSB’ers voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Dit betoogt socioloog Dick Kampman (1938) in zijn nieuwe studie naar collaboratie in Nederland.
Kampman laat zien dat de informatie over collaboratie nog steeds wordt beheerst door vooroordeel en stereotypering. Hij staaft dat met een sociaalwetenschappelijke analyse van recente geschiedschrijving en literatuur, waarbij hij onder meer ingaat op bekende titels als Jodenjacht, Mussert & Co., Dat nooit meer en Verzwegen levens. De boeken die hij behandelt zijn alle geschreven door publicisten van de tweede en derde generatie.

NSB en de NSB’ers is een vervolg op Kritische beschouwingen over collaboratie (2011), dat zich richt op naoorlogse literatuur tot 2010.

Details

Titel: De NSB en de NSB’ers
auteur: Dick Kampman
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Uitgever: Vu Uitgeverij
Publicatiedatum: 12-05-2015
NUR: Vaderlandse geschiedenis
Afmetingen: 244 x 173 x 24
Gewicht: 451 gr
ISBN/ISBN13: 9789086597024
Intern nummer: 29759861

Extra informatie

De NSB en de NSB’ers Kennisonrechtvaardigheid en stereotypering

Recensie

Beeldvorming NSB vraagt om nuancering Er bestaan nog altijd misvattingen over de rol van de NSB en de NSB'ers voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Dit betoogt socioloog Dick Kampman (1938) in zijn nieuwe studie naar collaboratie in Nederland. Kampman laat zien dat de informatie over collaboratie nog steeds wordt beheerst door vooroordeel en stereotypering. Hij staaft dat met een sociaalwetenschappelijke analyse van recente geschiedschrijving en literatuur, waarbij hij onder meer ingaat op bekende titels als Jodenjacht, Mussert & Co., Dat nooit meer en Verzwegen levens. De boeken die hij behandelt zijn alle geschreven door publicisten van de tweede en derde generatie. NSB en de NSB'ers is een vervolg op Kritische beschouwingen over collaboratie (2011), dat zich richt op naoorlogse literatuur tot 2010. Kampman is zelf kind van NSB-ouders en studeerde sociologie aan de VU. Hij mist in de publieke opinie de erkenning dat collaboratie een paradoxale voortzetting is van het recht op vrije meningsuiting. Een visie die wat hem betreft zeker géén instemming betekent met de politieke opvattingen van de NSB en NSB'ers. *** 'Kampman is een van de weinige [NSB-]kinderen die geprobeerd hebben orde te brengen in de maatschappelijke problematiek van de foute sector.' -Dr. Chris van der Heijden, historicus en docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht 'Kampman laat zien hoe vooroordelen functioneren in de geschiedschrijving van de NSB en waarom de courante beeldvorming nuancering behoeft. Verwerpelijke ideeën hebben in veel gevallen niet geleid tot verwerpelijk gedrag. Toch maken geschiedkundigen onvoldoende onderscheid tussen diegenen die wél en niet een dergelijk gedrag hebben vertoond.' -Prof. dr. Kees van der Veer, Transcend Peace University

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.