Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten - Huibert Crijns; Bram Vannieuwenhuyze; Marleen Smit; Peter van der Krogt; Reinder Storm; Marieke van Delft - ISBN: 9789401459075
Prijs: € 79,00
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (04-06-2019)
Genre: Vaderlandse geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Add to cart

Details

Titel: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
auteur: Huibert Crijns; Bram Vannieuwenhuyze; Marleen Smit; Peter van der Krogt; Reinder Storm; Marieke van Delft
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Terra - Lannoo, Uitgeverij
Publicatiedatum: 04-06-2019
NUR: Vaderlandse geschiedenis
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 3369 gr
ISBN/ISBN13: 9789401459075
Intern nummer: 43900206

Extra informatie

De mooiste oude kaarten uit prestigieuze bibliotheken en archieven verzameld in één luxueus boek

Recensie

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit: wij maken deel uit van die geschiedenis, elke dag.

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen of het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd of sport. Van het intrigerende verhaal van de haringvisserij in de zestiende eeuw, naar de ambitieuze uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een kaart over het aantal kinderen tussen zes en twaalf dat in 1887 geen lager onderwijs genoot in Nederland.

Natuurlijk gaat dit boek ook over de cartografie zelf: befaamde kaartenmakers als Ortelius, Mercator en Blaeu komen aan bod, evenals P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Al eeuwenlang maken zij kaarten om de wereld te verkennen, overzichtelijker te maken en beter te begrijpen.

Het boek toont bovendien de grote rijkdom aan soorten kaarten: getekend met de hand, gedrukt op papier, perkament of textiel, in kleur of zwart-wit. Er zijn topografische kaarten, nieuwskaarten, gelegenheidskaarten, kaarten in atlassen, wandkaarten en infographics. Met hun soms uitbundige decoraties zijn ze bovendien een lust voor het oog.

Het samenspel van prachtige illustraties en informatieve teksten maakt De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten verrassend en onweerstaanbaar boeiend.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen