Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Doorzetters

een onderzoek naar de betekenis van de arbeidersafkomst voor de levensloop en loopbaan van universitair afgestudeerden

Doorzetters - Gert den Toom; Mick Matthys - ISBN: 9789052603728
Prijs: € 29,90 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (29-04-2010)
Genre: Sociaal economische geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Doorzetters op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Over de individuele belevenissen van universitair afgestudeerden uit het arbeidersmilieu die zich in de laatste fase van hun loopbaan bevinden.

In dit onderzoek gaat het over de individuele belevenissen van universitair afgestudeerden uit het arbeidersmilieu die zich in de laatste fase van hun loopbaan bevinden. Zonder uitzondering waren zij van hun familie de eerste generatie studerenden en meestal waren zij ook de enigen uit hun gezin. Mick Matthys heeft uitgebreid met hen gepraat over hun ervaringen en de manier waarop zij de betekenis van hun afkomst hebben ingezet om te slagen in leven en loopbaan.

Pijnlijk was het afscheid van het arbeidersmilieu, men bleef loyaal en dankbaar naar de ouders, maar overheersend blijven toch vervreemding, de onmogelijkheid van communicatie en de afwijzing. De integratie in het nieuwe milieu is een dubbelzinnige ervaring. Op het werk gaat het niet alleen om professionele competenties, maar om netwerken en het beheersen van de juiste culturele codes.

Aan het woord komen chirurgen, hoogleraren, en politici, maar ook mensen die de beloften van een universitair diploma niet waar konden maken. Ieder van hen beschikt echter over een sterk professioneel ethos, een enorme werkkracht en doorzettingsvermogen. Zoals de betekenissen van het arbeidersmilieu de uitgesproken professionele drive inspireren, liggen zij ook aan de basis van het ongemak in omgang met autoriteit en de complexe verhouding met leidinggevenden.

- Mick (Michaël) Matthys (1945, Maldegem) is sinds 2000 als senior docent en programma coördinator verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatie wetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Details

Titel: Doorzetters
auteur: Gert den Toom; Mick Matthys
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 372
Uitgever: Amsterdam University Press
Publicatiedatum: 29-04-2010
NUR: Sociaal economische geschiedenis
Afmetingen: 240 x 170 x 22
Gewicht: 713 gr
ISBN/ISBN13: 9789052603728
Intern nummer: 15163406

Extra informatie

Doorzetters

Recensie

"Zijn onderzoek geeft een minutieus en fascinerend beeld van de levensverhalen van zijn respondenten, vanaf hun vroege jeugd tot nu, meestal bijna aan het einde van hun loopbaan. Velen hebben het ver geschopt, tot hoogleraar, medisch specialist of directeur van een grote onderneming. Voor niemand is het gemakkelijk geweest en dat is ook eigenlijk het thema van het hele boek."

Inhoudsopgave

Doorzetters - 2[-]Inhoudsopgave - 6[-]Voorwoord - 12[-]Arbeiderskinderen aan de universiteit Probleemstelling, het veld en de methode - 16[-]Een moeilijk leven? - 42[-]De basis wordt gelegd - 76[-]Een geslaagde transitie - 120[-]Leven en loopbaan - 180[-]'Wij waren de pummels, het plebs ' - 238[-]Wat heb ik er zelf in betekend? - 282[-]Conclusies en discussie - 322[-]Literatuur - 352[-]Bijlage: overzicht respondenten - 372

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.