Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De bakermat van de beurs

Hoe in zeventiende-eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond

De bakermat van de beurs - Lodewijk Petram - ISBN: 9789045019864
Prijs: € 17,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (27-10-2011)
Genre: Sociaal economische geschiedenis
Boekenliefde.nl:
De bakermat van de beurs op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Het is augustus 1602. In het huis van Dirck van Os, in de Nes in Amsterdam, kunnen mensen intekenen op het oprichtingskapitaal van de voc. Als de inschrijving sluit, zijn er 1143 namen geregistreerd. De eerste aandeelhouders van de voc zijn een feit. Niet veel later ontstaat in Amsterdam een levendige handel in aandelen.
In De bakermat van de beurs vertelt Lodewijk Petram het fascinerende en tot dusver onbekende verhaal van het ontstaan van de beurshandel. Dicht op de huid van kooplieden, speculanten en fraudeurs brengt hij de zeventiende eeuw tot leven. Hij neemt de lezer mee naar de Dam, de Kalverstraat en de Nieuwe Brug, waar het allemaal begon. Het enerverende karakter, de vuige spelletjes, het verbod op short selling – Petram laat zien dat verrassend veel kenmerken van de huidige aandelenhandel al in zeventiende-eeuws Amsterdam aanwezig waren.

Details

Titel: De bakermat van de beurs
auteur: Lodewijk Petram
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 2
Aantal pagina's: 256
Uitgever: Atlas-Contact
Publicatiedatum: 2011-10-27
NUR: Sociaal economische geschiedenis
Afmetingen: 230 x 150 x 22
Gewicht: 467 gr
ISBN/ISBN13: 9789045019864
Intern nummer: 18177421

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 02-01-2012   geschreven door  Patrick Vandendaele
De beurs heeft regelmatig niet zo'n positief aanzien... Maar toch is de beurs in het algemeen het fundament van onze economische systematiek. We lijken dit vandaag de dag allemaal vrij normaal te vinden, die werking van een beurs en de verhandelingen die er plaats op hebben. Maar toch moet je bedenken dat de beurs wel degelijk een vrij recent fenomeen is (alles is uiteraard zeer relatief) en dat het verhaal van de beurs, de manier waarop dit ontstaan is en wat de gevolgen hiervan waren, via een boeiende weg... We keren terug naar de roots van de effectenhandel, dat zijn oorsprong vond in aandelen van de VOC, de instelling bij uitstek die kapitalistisch en commercieel was. Een eerste stap die de deur voor deze techniek openstelde en in 1602 de start was van de beurs. Op een zeer levendige wijze maken we kennis met de mensen die betrokken werden bij deze nieuwe vorm van handel, de manier waarop hier gebruik van werd gemaakt, maar ook de broze eigenschappen van het beginnend systeem dat ook zijn misbruik(ers) kende. Eigenlijk gaan we naar de bron van de effectenhandel, en merken we dat in die 500 jaar er eigenlijk fundamenteel weinig is veranderd, en dat veel van de technieken en problemen die we vandaag kennen en vaak ook zien als moderne, eigentijdse elementen, wel degelijk een lange geschiedenis kennen, die ook bij de geboorte van het systeem reeds aanwezig waren. Het is een sfeervol boek, inlevend in de situatie van toen, maar tegelijkertijd ook wel degelijk een zeer erudiet en wetenschappelijk historisch boek. Een reis door de ‘Nieuwe Compagnie’, de eerste beurshandel, de aandeelhouders en de frustraties van deze mensen met hun systeem, de fraude, de eerste hausse, de (joodse) handelaren, de informatie toenertijd, de besoten clubs, het speculeren en de eerste crisis van 1672. Ee knap werk dat ons wel degelijk een duidelijk en helder beeld geeft van het onststaan van de beurs als een syteem dat de rest van de maatschappij wel degelijk heeft getekend.

Extra informatie

De bakermat van de beurs

Recensie

In 'De bakermat van de beurs' vertelt Lodewijk Petram het fascinerende en tot dusver onbekende verhaal van het ontstaan van de moderne effectenhandel. Het enerverende karakter, de vuige spel­letjes, het verbod op short selling. Petram laat zien dat verrassend veel kenmerken van de huidige aandelenhandel al in zeventiende­eeuws Amsterdam aanwezig waren.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.