Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Mohammed en het ontstaan van de islam

Mohammed en het ontstaan van de islam - Marcel Hulspas - ISBN: 9789025307554
Prijs: € 29,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (30-06-2015)
Genre: Oudheid (tot 500)
Boekenliefde.nl:
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Wie was Mohammed? Wat was zijn boodschap? Volgens de islamitische traditie was hij de laatste gezant van God en stichter van de islam.
Intussen vragen kritische westerse deskundigen zich hardop af of hij überhaupt heeft bestaan. Zijn leven zou verzonnen zijn – en de Koran pas na zijn dood geschreven. De discussie over de Mohammed beweegt zich tussen deze twee uitersten. Van een rationeel, kritisch debat is geen sprake.
In dit boek schetst Marcel Hulspas een genuanceerd en realistisch beeld van de profeet. Aan de hand van de Koran, van niet-islamitische bronnen en de oudste biografieën laat hij zien dat hij onderdeel uitmaakte van een brede religieuze hervormingsbeweging in Arabië. Mohammed was ervan overtuigd dat de Arabieren moesten terugkeren tot de ware religie van Abraham, anders zou God hen in de hel werpen. Hij waarschuwde de inwoners van Mekka dat ze de eredienst rond de Kaäba moesten zuiveren, maar vond nauwelijks gehoor. Nadat zijn volgelingen de stad hadden verlaten, zette hij zijn strijd voort vanuit Medina. Hulspas volgt hem op de voet.
Dit boek biedt een nieuwe, unieke visie op Mohammed. Een visie die hopelijk bijdraagt aan een verdieping en verbreding van het debat over Mohammed en de oorsprong van de islam.

Details

Titel: Mohammed en het ontstaan van de islam
auteur: Marcel Hulspas
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 320
Uitgever: Singel Uitgeverijen
Publicatiedatum: 30-06-2015
NUR: Oudheid (tot 500)
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 795 gr
ISBN/ISBN13: 9789025307554
Intern nummer: 30042897

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 02-09-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
De Islam en het geloof in Allah… het zijn zaken die we vaak als gekend aanzien, maar dat zeker bij een kleine minderheid werkelijk behoort tot echte kennis. Dit boek brengt hier verandering in, met een globaal en compleet beeld van de rol en de geschiedenis van de Islam sinds de periode van Mohammed, de laatste der profeten, en die een zeer belangrijke rol wist te vervullen in zijn eigen tijdsperspectief. Dit wordt op een knappe wijze beschreven. En dit is toch wel een belangrijke invalshoek, want dit geloof in Allah en zijn profeet Mohammed behoort heel wat mensen toe. En de extremistische uitingen van dit geloof zijn zeker niet de meest gemiddelde uiting van de standaard moslim. Een prachtig werk waarin het historisch perspectief op een complete en prachtige wijze wordt gebracht. Vooreerst een beschrijving van Arabië voor Mohammed en de uitermate belangrijke rol dat Mohammed wist te spelen in de vereniging van de volkeren, zowel op religieus als politiek en militair vlak. Een zeer ruim beeld van zijn leven doorheen zijn begin als kameeldrijver tot de belangrijke profeet, zoals we hem vandaag kennen. Of toch niet? Het is een ruime benadering waar de toetsing naar de historiciteit van Mohammed niet uit de weg wordt gegaan. Een ander gedeelte gaat naar de essentie en het belang van de Islam doorheen deze eerste stappen, voor de cultuur , de wetenschap, de geneeskunde, de schrijfkunst, de kunst,... Natuurlijk is ook de evolutie van dit geloof geduid. Maar de Islam houdt veel meer in, en is zeker rijker dan wat we vaak denken over deze religie, en dit wordt op een eenvoudige, maar gegronde wijze gebracht in dit boek, waar ook de ware grond van de Islam duidelijk ter sprake komt. Het biedt een ander beeld van de Islam en biedt zeker meer begrip voor de waarden, de ontwikkelingen en de stellingen van dit geloof. Voor wie de echte Islam wil begrijpen ! Zonder minzame vooringenomenheid of overdreven vroomheid beschrijft Hulpas het leven van de Boodschapper van Allah, de God van de islam. De profeet Mohammed vestigde het kalifaat (een van de grootste wereldrijken ooit), creëerde het klassieke Arabisch, stond aan de basis van de nationale Arabische identiteit en stichtte de islam als geloofssysteem. Zijn openbaringen zijn opgetekend in de koran. Tegen de achtergrond van het fascinerende landschap van het Midden-Oosten, brengt meesterverteller Hulpas Mohammed tot leven; van jonggeborene in Mekka tot religieus leider en veroveraar in Medina. Mohammed is een helder geschreven boek voor een breed publiek. Een leerzaam boek, dat tot het basispakket van de moderne, ontwikkelde mens zou moeten behoren. Eén van de beste biografieën over een figuur die de geschiedenis op een bepalende wijze heeft beïnvloed.

Extra informatie

Mohammed en het ontstaan van de islam

Recensie

Wie was Mohammed? Wat was zijn boodschap? En hoe kon
de islam zich in zo korte tijd zo enorm verbreiden?

In dit boek schetst Marcel Hulspas een genuanceerd en
realistisch beeld van de Profeet en de wereld om hem heen. Aan
de hand van niet-islamitische bronnen en de oudste biografieën
laat hij zien dat Mohammed onderdeel uitmaakte van een brede
religieuze hervormingsbeweging in Arabië. Met vele anderen
was Mohammed ervan overtuigd dat de Arabieren moesten
terugkeren tot de ware religie van Abraham. Hij waarschuwde
de inwoners van Mekka dat ze de eredienst rond de Kaäba
moesten zuiveren, maar vond nauwelijks gehoor. Nadat zijn
volgelingen de stad hadden verlaten, zette hij zijn strijd voort
vanuit Medina.

Hulspas vergelijkt de verhalen over Mohammed met Koranverzen
en andere bronnen, en komt zo tot een op vele punten
radicaal andere visie op het leven van de Profeet en het ontstaan
van de islam. En hij weet deze visie op een overtuigende wijze te
verbinden met de roerige geschiedenis van de regio in de eerste
helft van de zevende eeuw.

Dit boek biedt een nieuwe kijk op het leven van Mohammed
en het ontstaan van de islam. Het zal daarmee hopelijk bijdragen
aan een verdieping en verbreding van het debat hierover in
ons land.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.