Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Slag om de Schelde 1944

De beslissing in de strijd om West-Europa

Slag om de Schelde 1944 - René van den Berge; Hans Sakkers; Tobias van gent - ISBN: 9789083017204
Prijs: € 49,99
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (12-12-2019)
Genre: Oorlog en vrede
Boekenliefde.nl:
Slag om de Schelde 1944 op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Deze groot formaat-uitgave (24 x 32 cm) is gebonden, prachtig vormgegeven en bevat ruim vijfhonderd foto’s en kaarten, waarvan vele in kleur.

Details

Titel: Slag om de Schelde 1944
auteur: René van den Berge; Hans Sakkers; Tobias van gent
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Marberg Media
Publicatiedatum: 12-12-2019
NUR: Oorlog en vrede
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 2368 gr
ISBN/ISBN13: 9789083017204
Intern nummer: 44976152

Extra informatie

Bijna vijf jaar is er gewerkt aan dit voor een breed publiek geschreven standaardwerk over de Slag om de Schelde. Het boek wordt op 31 augustus gepresenteerd tijdens het landelijk startevenement van de viering van ‘75 Jaar Vrijheid’ in Terneuzen. De uitgave zal in deze periode veel aandacht van de landelijke en regionale media krijgen. Bovendien verschijnt in 2020 een bioscoopfilm over de Slag om de Schelde. Deze film is aangekondigd als één van de grootste Nederlandse filmproducties ooit.

Recensie

De Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant. Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen. Door grote logistieke problemen na de snelle opmars vanuit Normandië is dit voor de geallieerden een enorme meevaller. Maar zolang Duitse kanonnen in de Scheldemonding de toegang tot de havenstad beheersen, hebben ze niets aan het bezit van de havens. Hitler onderkent het strategisch belang en geeft zijn troepen bevel tot de laatste man stand te houden. Het 1e Canadese Leger krijgt opdracht de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 worden Zeeland en het westen van Noord-Brabant het toneel van een even heroïsche als bittere strijd, die op 8 november 1944 wordt beslecht met de capitulatie van Walcheren. Als een paar weken later de mijnen in de Westerschelde zijn geruimd en de eerste konvooien de haven van Antwerpen bereiken, zijn de bevoorradingsproblemen voor de geallieerde strijdkrachten voorbij en is de Duitse nederlaag in West-Europa onvermijdelijk geworden. De gevolgen van het oorlogsgeweld zijn desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de Slag om de Schelde niet, duizenden raken gewond en hele dorpen en landschappen worden verwoest. De Canadezen ervaren de gevechten in Zeeland en West-Brabant als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa. Met dit uitstekend gedocumenteerde en fraai geïllustreerde boek geven auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers de Slag om de Schelde de plek in de geschiedenis die deze toekomt.

Inhoudsopgave

Woord vooraf Inleiding DEEL I: AANLOOP NAAR DE STRIJD 1. Een oase in de Sahara, de geallieerde strategie na de bevrijding van Antwerpen - De Atlantikwall en de strijd in Normandië, juni-juli 1944 - De geallieerde uitbraak in Normandië - Logistieke problemen na de val van Antwerpen - Een gemiste kans - De Duitse reactie - Montgomery en Market Garden 2. Van blijspel naar tragedie, Dodelijke Dolle Dinsdag in Zeeland - Ongefundeerde geruchten - Terugtrekkende Duitsers in Zeeuws-Vlaanderen - Dodelijke incidenten op Dolle Dinsdag in Zeeuws-Vlaanderen - Standrechtelijke executies in Zeeland - Executie zonder proces 3. Een leger in de tang, terugtocht van het 15e Duitse Leger naar Zeeuws-Vlaanderen - Duitsland tussen hoop en vrees - De terugtocht van het 15e Duitse Leger - Kunstroof in Brugge 4. Door het oog van de naald, de miraculeuze evacuatie van het 15e Duitse Leger over de Westerschelde - Grootschalige evacuatie - Geallieerde luchtaanvallen - Het bombardement op Breskens - Gevolgen van de ontsnapping van het 15e Duitse Leger 5. Op Nederlandse bodem, opmars van de 1e Poolse Pantserdivisie naar oostelijk Zeeuws-Vlaanderen - De 1e Poolse Pantserdivisie bereikt de Nederlandse grens - Doorbraak bij Axel en Hulst 6.’Electrifying impact’, een energieke Canadese bevelhebber bedenkt het plan voor de Slag om de Schelde - Rol van het 1e Canadese Leger - Het Canadese aanvalsplan voor de Slag om de Schelde - Simonds versus Von Zangen DEEL II: STRIJD OM HET WESTELIJK DEEL VAN NOORD-BRABANT (OPERATIE SUITCASE) 7. ‘Black Friday’ en ‘Black Monday’, de geallieerde opmars naar de Kreekrakdam - De opbouw van de Duitse verdedigingslinie in West-Brabant - De strijd om West-Brabant begint - Zware strijd om Hoogerheide en Woensdrecht - Gevolgen 8. Opmars naar het Hollands Diep, de ‘brug mag niet intact in vijandelijke handen vallen!’ - Halsstarrigheid bij Montgomery - Bergen op Zoom bereikt - Roosendaal en Breda in geallieerde handen - Welberg, Steenbergen, Tholen en Sint Philipsland - De noordwesthoek van Brabant - Het laatste Duitse steunpunt: de Moerdijkbruggen DEEL III: WEST-ZEEUWS-VLAANDEREN, STRIJD OM DE VESTING DIE ALLEEN IN NAAM BESTOND (OPERATIE SWITCHBACK) 9. ‘Oevers van de hel’, de aanval op Festung Schelde-Süd begint - Opbouw van de verdediging - Aanloop tot de strijd - Aanval over het Leopoldkanaal bij Strobrugge 10. Over de Braakman, een landingsoperatie in de nevel - Voorbereiding op de landing - De landing - Beslissende slag 11. ‘Thank God’, Operatie Switchback wordt afgesloten - Opmars vanuit het oosten - Breskens - Montgomery maant Spry tot spoed - Groede en Cadzand - Schaakmat - Polder Fighting - Brute Force: het offer van de bevolking DEEL I