Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Oswald Spengler

een intellectuele biografie

Oswald Spengler - Frits Boterman - ISBN: 9789024420933
Prijs: € 39,90
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Paperback (06-09-2018)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Oswald Spengler op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Frits Botermans diepgravende studie is de sleutel tot Oswald Spengler en diens De ondergang van het avondland

Oswald Spengler beleefde in 2017 een ware revival met de verschijning van de eerste Nederlandse vertaling van zijn magnum opus: De ondergang van het Avondland. De verdeeldheid over Spengler is groot: diverse intellectuelen verklaren sterk beïnvloed te zijn door diens gedachtegoed, andere stellen dat er een verband bestaat tussen de conservatieve, ondemocratische denker en de gruwelen van Tweede Wereldoorlog.

In het hevige debat is de genuanceerde positie van Spengler-kenner Frits Boterman verfrissend. In dit boek, een licht herziene uitgave van Botermans proefschrift, schetst Boterman een fascinerend beeld van Spengler, zonder hem op te hemelen of neer te sabelen.

Spengler - een biografie

Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, zelf onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd. De consequentie daarvan was volgens hem dat de democratie afgeschaft moest worden en dat een nieuwe elite de macht zou krijgen. Toch verwierp Spengler het nationaalsocialisme, dat hij te ‘volks’ vond, net als het racisme en het antisemitisme van deze beweging.

Boterman geeft een gedetailleerd beeld van Spenglers persoonlijke leven, cultuurpessimisme en politiek activisme en nuanceert daarbij vele misverstanden over een van de grootste denkers van de twintigste eeuw.

Details

Titel: Oswald Spengler
auteur: Frits Boterman
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Publicatiedatum: 06-09-2018
NUR: Geschiedenis
Gewicht: 898 gr
ISBN/ISBN13: 9789024420933
Intern nummer: 40721539

Recensie

In 2017 kwam de vertaling uit van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. Frits Botermans diepgravende studie is de sleutel tot een van de grote boeken uit de wereldgeschiedenis. Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd. De consequentie daarvan was volgens hem dat de democratie afgeschaft moest worden en dat een nieuwe elite de macht zou krijgen. Toch verwierp Spengler het nationaalsocialisme, dat hij te 'volks' vond, net als het racisme en het antisemitisme van deze beweging. Boterman nuanceert de vele misverstanden over Spengler. Zonder hem op te hemelen of neer te sabelen schetst hij een fascinerend beeld van een van de grote denkers van de twintigste eeuw.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen