Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken - Jacques Meerman - ISBN: 9789026332586
Prijs: € 29,99
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (22-10-2015)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Add to cart

Beschrijving

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is een fascinerende gastronomische reis door de Nederlanden. Meerman laat zien hoe onze gastronomische traditie in de loop van de eeuwen gevormd is door wereldse invloeden. Door de Arabische landbouwrevolutie werden spinazie en bloemkool geïntroduceerd. In de middeleeuwen leerden we amandelen en de eerste exotische specerijen kennen. De ontdekking van Amerika in 1492 bracht sperziebonen en tomaten, en vanaf de zeventiende eeuw zouden de Indische kruiden ons eten op smaak brengen. Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken is voor de lezers van Gouden jaren van Annegreet van Bergen en Amsterdam van Russell Shorto. Met recepten.

Jacques Meerman (1943) vertaalde vele kookboeken uit diverse talen, onder meer van Claudia Roden, Harold McGee en Giorgio Locatelli.

Details

Titel: Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken
auteur: Jacques Meerman
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: 22-10-2015
NUR: Geschiedenis
Gewicht: 1197 gr
ISBN/ISBN13: 9789026332586
Intern nummer: 30693441

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 28-12-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
En Elvis leeft, zou je kunnen denken… Een boek gewijd aan de Nederlandse keuken kan voor velen onder ons een gevoel geven van surrealisme, en dan zeker nog wanneer er blijkbaar ook een geschiedenis zou bestaan over dit thema dat ook nog een boeiend boek zou kunnen opleveren. Met heel wat vooroordelen zijn we begonnen aan dit boek, en het is wel degelijk een verrassing geworden. Want dit boek brengt een alternatieve kijk op de geschiedenis vanuit een oogpunt en een benadering die ons een cultureel en economisch geheel weet te brengen. Vertaling van een gegeven in één van de essentiële elementen van een mens, de voeding en de gastronomie… En je merkt ook hoe bepaalde ingrediënten vanuit het niets plots opdoken, en deel gingen uitmaken van ons dieet… En het verhaal, de geschiedenis van deze ‘keuken’ ligt toch ook wel kort bij wat geldt voor ons eigen Vlaanderenland… Het geeft ook heel wat recepten aan die gestoeld zijn op bereidingen doorheen de eeuwen, en hierdoor krijg je niet enkel een boeiend verhaal, een geschiedenisboek, maar ook een doeboek, waar je even in de keuken een reis kan ondernemen door de tijd… Het is een leuk album voor diegenen die houden van de combinatie van eten en geschiedenis… Een referentieboek, een bruikbaar boek, een cadeauboek bij uitstek… ook voor uzelf.

Recensie

Veel mensen vinden de Nederlandse keuken vooral karig: pannenkoeken, boekweitpap, stamppot - veel verder dan dat komen we niet. Ook zijn onze eetgewoonten geen voorbeeld voor de hele wereld. Toch bestaat de Nederlandse keuken uit veel meer dan alleen aardappels, groenten en vlees. De Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken laat zien hoe onze culinaire traditie door de eeuwen heen tot stand is gekomen. De Romeinse bezetting liet hier (schaarse) sporen na. De Arabieren leverden onder andere spinazie, bloemkool, specerijen, suiker en citrusfruit, en dankzij de ontdekking van Amerika in 1492 eten we sperziebonen, tomaten, aardappels en quinoa. Deze ontwikkelingen zorgden voor een heel rijke gastronomische Nederlandse traditie en hebben bepaald hoe we tegenwoordig koken en eten. Dit rijk geïllustreerde werk, dat bovendien meer dan honderd historische recepten bevat, geeft bovendien een kijkje in de keuken van de geschiedenis van Nederland. Met recepten voor o.a. appelstruifjes, krentensop en potpastey Jacques Meerman vertaalde talloze kookboeken uit diverse talen, onder meer van Claudia Roden, Harold McGee, en Giorgio Locatelli, maar ook de Larousse gastronomique en boeken van Slow Food. Hij woonde tientallen jaren in Spanje en raakte daar gefascineerd door de Nederlandse keuken, die van buitenaf bekeken heel exotisch blijkt.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen