Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

King Albert's Heroes

hoe 400 jonge Belgen vochten in Rusland en de VS veroverden

King Albert's Heroes - Dirk Van Cleemput; August Thiry - ISBN: 9789089243805
Prijs: € 24,99 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Gebonden (19-09-2015)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
King Albert's Heroes op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Herfst 1914. De IJzervlakte staat blank, soldaten in de loopgraven. Vierhonderd jonge Belgen komen samen in Parijs. Een elitegroep. Ze gaan aan de slag met pantserauto's en worden het ACM, les Autos-Canons-Mitrailleuses. Enkele maanden later merkt een Russische kapitein hen op aan de Frans-Belgische grens: hij onderhandelt met koning Albert, en die schenkt het korps van de pantserauto's aan de Russische tsaar.

Dat is het begin van een onwaarschijnlijke odyssee die de jonge soldaten over de hele wereld brengt. In 1915 en 1916 vechten ze mee in Rusland in het leger van de tsaar, en weerstaan ze de barre kou van de Karpaten. Een jaar later beleven ze de Russische revolutie van op de eerste rij en raken ze betrokken in de burgeroorlog die losbarst na de machtsovername door Lenin en Trotski. Ze bemachtigen een trein, sporen dwars door Siberië naar China en steken van daar in 1918 de Stille Oceaan over naar de Verenigde Staten. Daar worden de vierhonderd soldaten als helden onthaald, King Albert's Heroes, en mogen ze defileren van San Francisco tot New York.

King Albert's Heroes doet het verhaal van het pantserkorps, en vertelt over jonge soldaten als de schrijver Marcel Thiry, de worstelkampioen Constant le Marin, de communist Julien Lahaut, en vele anderen. De gesneuvelden, de deserteurs, de dronkaards, de zwanzers, de gehuwden. Kleine helden in tijden van oorlog, revolutie en ondergang. Vierhonderd Belgen, driehonderd pagina's wereldwijd avontuur, honderd pagina's unieke foto's door henzelf bewaard.


August Thiry (1948) was recensent en journalist voor De Morgen en De Standaard. Hij schreef romans, novelles en reisboeken, en het non-fictiewerk Reizigers door de Grote Oorlog (2008).

Dirk Van Cleemput (1948) is germanist. Hij werkte mee aan de verzamelbundel Potemkinse dorpen en deed research en redactiewerk voor Reizigers door de Grote Oorlog.

Details

Titel: King Albert's Heroes
auteur: Dirk Van Cleemput; August Thiry
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Uitgever: VBK - Houtekiet
Publicatiedatum: 19-09-2015
NUR: Geschiedenis
Gewicht: 1000 gr
ISBN/ISBN13: 9789089243805
Intern nummer: 30235485

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 28-12-2015   geschreven door  Patrick Vandendaele
Een onwaarschijnlijk verhaal… Ongelooflijk, maar dus wel degelijk waar… Je kan je niet inbeelden dat dit echt is gebeurd, maar het verhaal is dus wel degelijk reëel en de foto’s die zijn opgenomen in dit boek bewijzen wel degelijk de merkwaardige avonturen van deze vierhonderd Belgen uit ver vervlogen tijden. We reizen naar de Eerste Wereldoorlog, en ontmoeten hier de ‘Inglourious Bastards’ van die tijd… Soldaten die een elitekorps vormen met hun pantserwagens… ACM’s (Auto-Canins-Mitrailleuses), en die op hun manier op een indrukwekkende wijze opdrachten vervullen die vele anderen niet aankunnen. Ze zijn zo indrukwekkend dat ze ook de andere legers opvallen, en wanneer een Russische kapitein vol lof is voor dit korps, kan hij onze toenmalige vorst (Albert I) overtuigen deze mannen over te dragen, te schenken aan de Russische tsaar… Je houdt het niet voor mogelijk. Toch zullen deze mannen hun kracht en doorzetting bewijzen doorheen al die avonturen en gevechten waar ze bij betrokken raken… Op een indrukwekkende manier gaan ze de meest gure en gevaarlijke uitdagingen overleven, en deze avonturen worden hier beschreven op een manier dat het werkelijk een thriller betaamt, maar dan wel met feiten en geen fictie… Of waarbij is aangetoond dat de realiteit soms straffer is dan de fictie… We krijgen doorheen deze verhalen ook een stukje van de geschiedenis van Rusland aangereikt, de revolutionaire periode, en maken kennis met de meest diverse regionen van dit land… Een machtig boek, een avontuur dat je echt verfilmd zou willen zien, want het is een aaneenschakeling van ongelooflijke zaken… die hen stilaan maar zeker ook naar Amerika brengen en waar ze dan op een triomfantelijke wijze worden ontvangen… Op een zeer bijzondere wijze worden we echt wel meegezogen in dit verhaal dat echt wel indruk weet te maken, en het is alvast een hommage aan die 400 jonge Belgen die vochten in Rusland en de VS veroverden. Een avontuur op z’n best geschreven…

Extra informatie

King Albert's Heroes

Recensie

Herfst 1914. De IJzervlakte staat blank, soldaten in de loopgraven. Vierhonderd jonge Belgen komen samen in Parijs. Een elitegroep. Ze gaan aan de slag met pantserauto's en worden het ACM, les Autos-Canons-Mitrailleuses. Enkele maanden later merkt een Russische kapitein hen op aan de Frans-Belgische grens: hij onderhandelt met koning Albert, en die schenkt het korps van de pantserauto's aan de Russische tsaar. Dat is het begin van een onwaarschijnlijke odyssee die de jonge soldaten over de hele wereld brengt. In 1915 en 1916 vechten ze mee in Rusland in het leger van de tsaar, en weerstaan ze de barre kou van de Karpaten. Een jaar later beleven ze de Russische revolutie van op de eerste rij en raken ze betrokken in de burgeroorlog die losbarst na de machtsovername door Lenin en Trotski. Ze bemachtigen een trein, sporen dwars door Siberië naar China en steken van daar in 1918 de Stille Oceaan over naar de Verenigde Staten. Daar worden de vierhonderd soldaten als helden onthaald, King Albert's Heroes, en mogen ze defileren van San Francisco tot New York. King Albert's Heroes doet het verhaal van het pantserkorps, en vertelt over jonge soldaten als de schrijver Marcel Thiry, de worstelkampioen Constant le Marin, de communist Julien Lahaut, en vele anderen. De gesneuvelden, de deserteurs, de dronkaards, de zwanzers, de gehuwden. Kleine helden in tijden van oorlog, revolutie en ondergang. Vierhonderd Belgen, driehonderd pagina's wereldwijd avontuur, honderd pagina's unieke foto's door henzelf bewaard. August Thiry (1948) was recensent en journalist voor De Morgen en De Standaard. Hij schreef romans, novelles en reisboeken, en het non-fictiewerk Reizigers door de Grote Oorlog (2008). Dirk Van Cleemput (1948) is germanist. Hij werkte mee aan de verzamelbundel Potemkinse dorpen en deed research en redactiewerk voor Reizigers door de Grote Oorlog.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.