Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De genealogische werkplaats

ethiek en methodiek van het onderzoek

De genealogische werkplaats - ISBN: 9789058020970
Prijs: € 25,00 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (13-12-2013)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
De genealogische werkplaats op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Dit Jaarboek heeft de titel De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek. Daar kun je nogal wat onder scharen. En dat was precies onze bedoeling.
Veel van de vraagstukken waar de genealoog zich voor geplaatst ziet, vallen onder de noemer ethiek en methodiek. Het onderzoek stopt namelijk niet na het zoeken van namen en jaren van voorouders. Integendeel: voor de ware onderzoeker begint het dan pas. Maar daar ontstaan dan ook de keuzes. Wat doe je met informatie die jezelf, of je familie, onwelgevallig is. Buitenechtelijke kinderen, een opgedoken juridische kwestie of zelfs gevangenisstraf, verdenkingen van incest, een suspect oorlogsverleden ... Publiceer je alles onder het motto 'het is gebeurd dus ik vertel het', of houd je de zaken toegedekt om anderen niet te kwetsen, of om de aandacht niet van je hoofdverhaal af te leiden. Is de gevonden informatie zó onaangenaam voor je dat je besluit om te stoppen met je onderzoek, of stimuleert dat je juist om het helemaal over een andere boeg te gooien?
Een andere vraag is, hoe het onderzoek aan te pakken als er in de primaire bronnen niets te vinden is. Je vermoedt dat een bepaalde persoon heeft bestaan, maar je kunt niets vinden in de dtb-bronnen die voor de hand liggen. Hoe vind je dan iemand. En hoe ga je om met de gegevens die je wel hebt gevonden. Hoe beoordeel je die op hun waarde of werkelijkheidsgehalte, en hoe verwerk je alles: in een 'gewone' genealogie, of kies je voor een andere invalshoek?
Inhoud:
Verticale en horizontale worteling / Of hoe westerse esoterie in de familie kan zitten/ Marty Bax; Familie of fictie? / Clans, lineages en genetische genealogie / Kees Kuiken; De matrilineaire afstammingsreeks van Annetje de Boerin / Peter A. Christiaans; Veertig jaar wapenregister CBG / Henk 't Jong; Drie generaties zwervers / Reconstructie van een familie aan de zelfkant / Lilian de Bruijn en Sjors Zanoli; Familiearchieven: mooi, maar lastig / Yvonne Bos-Rops; Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis / Tanny Dobbelaar; Ontkenning en herkenning / Ethische dilemma's rond 'foute' familie / Gonda Scheffel-Baars

Details

Titel: De genealogische werkplaats
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 220
Uitgever: Centraal Bureau voor Genealogie
Publicatiedatum: 13-12-2013
NUR: Geschiedenis
Afmetingen: 230 x 155 x 11
Gewicht: 427 gr
ISBN/ISBN13: 9789058020970
Intern nummer: 24842675

Extra informatie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek.

Recensie

Dit Jaarboek heeft de titel De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek. Daar kun je nogal wat onder scharen. En dat was precies onze bedoeling. Veel van de vraagstukken waar de genealoog zich voor geplaatst ziet, vallen onder de noemer ethiek en methodiek. Het onderzoek stopt namelijk niet na het zoeken van namen en jaren van voorouders. Integendeel: voor de ware onderzoeker begint het dan pas. Maar daar ontstaan dan ook de keuzes. Wat doe je met informatie die jezelf, of je familie, onwelgevallig is. Buitenechtelijke kinderen, een opgedoken juridische kwestie of zelfs gevangenisstraf, verdenkingen van incest, een suspect oorlogsverleden ... Publiceer je alles onder het motto 'het is gebeurd dus ik vertel het', of houd je de zaken toegedekt om anderen niet te kwetsen, of om de aandacht niet van je hoofdverhaal af te leiden. Is de gevonden informatie zó onaangenaam voor je dat je besluit om te stoppen met je onderzoek, of stimuleert dat je juist om het helemaal over een andere boeg te gooien? Een andere vraag is, hoe het onderzoek aan te pakken als er in de primaire bronnen niets te vinden is. Je vermoedt dat een bepaalde persoon heeft bestaan, maar je kunt niets vinden in de dtb-bronnen die voor de hand liggen. Hoe vind je dan iemand. En hoe ga je om met de gegevens die je wel hebt gevonden. Hoe beoordeel je die op hun waarde of werkelijkheidsgehalte, en hoe verwerk je alles: in een 'gewone' genealogie, of kies je voor een andere invalshoek? Inhoud: Verticale en horizontale worteling / Of hoe westerse esoterie in de familie kan zitten/ Marty Bax; Familie of fictie? / Clans, lineages en genetische genealogie / Kees Kuiken; De matrilineaire afstammingsreeks van Annetje de Boerin / Peter A. Christiaans; Veertig jaar wapenregister CBG / Henk 't Jong; Drie generaties zwervers / Reconstructie van een familie aan de zelfkant / Lilian de Bruijn en Sjors Zanoli; Familiearchieven: mooi, maar lastig / Yvonne Bos-Rops; Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis / Tanny Dobbelaar; Ontkenning en herkenning / Ethische dilemma's rond 'foute' familie / Gonda Scheffel-Baars

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.