Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Coalitievorming

een vergelijking tussen Duitsland en Nederland

Coalitievorming - Peter Bootsma - ISBN: 9789024405985
Prijs: € 34,90
Levertijd: morgen voor 23:00 besteld, zaterdag bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Paperback (08-03-2017)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Coalitievorming op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Waar in Nederland de publieke discussie vooral ging over de vraag hoe de kabinetsformatie werd ingericht, was het proces van coalitievorming in Duitsland doorgaans geen onderwerp van discussie. Het ging daar niet zozeer over het hoe, maar over het wat van coalitievorming.

Wat wel overeenkomt is dat in beide landen steeds dezelfde factoren een rol spelen: partijen, programma, portefeuilleverdeling en personen. Door de naoorlogse coalitievorming voor beide landen op deze punten te bekijken, maakt Bootsma zichtbaar waarom het vormen van een regering in Nederland steeds ingewikkelder is geworden, terwijl in Duitsland gewoonlijk op de verkiezingsavond al duidelijk is welke coalitie er zal worden gevormd.

Met Coalitievorming geeft de auteur een essentieel inzicht in het hedendaagse politieke klimaat van Nederland en Duitsland.

Details

Titel: Coalitievorming
auteur: Peter Bootsma
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Publicatiedatum: 08-03-2017
NUR: Geschiedenis
Gewicht: 1072 gr
ISBN/ISBN13: 9789024405985
Intern nummer: 37256705

Recensie

In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Waar in Nederland de publieke discussie vooral ging over de vraag hoe de kabinetsformatie werd ingericht, was het proces van coalitievorming in Duitsland doorgaans geen onderwerp van discussie. Het ging daar niet zozeer over het hoe, maar over het wat van coalitievorming. Wat wel overeenkomt is dat in beide landen steeds dezelfde factoren een rol spelen: partijen, programma, portefeuilleverdeling en personen. Door de naoorlogse coalitievorming voor beide landen op deze punten te bekijken, maakt Bootsma zichtbaar waarom het vormen van een regering in Nederland steeds ingewikkelder is geworden, terwijl in Duitsland gewoonlijk op de verkiezingsavond al duidelijk is welke coalitie er zal worden gevormd. Met Coalitievorming geeft de auteur een essentieel inzicht in het hedendaagse politieke klimaat van Nederland en Duitsland. Peter Bootsma (1969) is politicoloog en publiceert sinds 1999 over Nederlandse politieke geschiedenis. Dit boek is tevens zijn proefschrift. Eerder verschenen van zijn hand bij Boom Uitgevers Amsterdam Van Agt. Biografie (2008) en De Molukse acties (2015).

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen