Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Afscheid van de kolonien

Het Nederlandse dekolonisatiebeleid 1942 - 2012

Afscheid van de kolonien - John Jansen van Galen - ISBN: 9789025435301
Prijs: € 44,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Uitverkocht (niet meer te bestellen)
Bindwijze: Boek, Gebonden (28-10-2010)
Genre: Geschiedenis
Boekenliefde.nl:
Afscheid van de kolonien op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Waarom moest Indonesië geleidelijk en Suriname halsoverkop onafhankelijk worden? Waarom waagde Nederland zich op de rand van een oorlog voor het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea’s, dat het niet gunde aan Aruba? Waarom eiste Den Haag een volksstemming over de staatkundige toekomst van Nieuw-Guinea en weigerde het die aan Suriname?

Zestig jaar al neemt Nederland afscheid van zijn koloniën. Met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10-10-2010 kwam er nog geen einde aan. John Jansen van Galen beschrijft de dekolonisaties in de Oost en de West met al hun onderlinge tegenstrijdigheden, goede voornemens en faliekante gevolgen.

Zijn dit ‘zwarte bladzijden’ of deed Nederland het per saldo ‘zo gek nog niet’? De schrijver reconstrueert de dekolonisatiegeschiedenis vanaf de rede van koningin Wilhelmina, via de politionele acties in Indonesië, de opstand van Willemstad, de staatsgreep en decembermoorden in Paramaribo tot de promotie van Curaçao en Sint Maarten tot ‘land’, en keert zich tegen de gangbare, gemakzuchtige veroordeling van deze decennialange worsteling.

Details

Titel: Afscheid van de kolonien
auteur: John Jansen van Galen
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 496
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum: 2010-10-28
NUR: Geschiedenis
Afmetingen: 238 x 163 x 49
Gewicht: 1070 gr
ISBN/ISBN13: 9789025435301
Intern nummer: 15354348

Extra informatie

Afscheid van de koloniën

Recensie

Waarom moest Indonesië geleidelijk en Suriname halsoverkop onafhankelijk worden? Waarom waagde Nederland zich op de rand van een oorlog voor het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea's, dat het niet gunde aan Aruban? Waarom eiste Den Haag een volksstemming over de staatkundige toekomst van Nieuw-Guinea en weigerde het die aan Suriname? Zestig jaar al neemt Nederland afscheid van zijn koloniën. Met de opheffing van de Nederlandse Antillen op10/10/2010 kwam er nog geen einde aan. John Jansen van Galen beschrijft de dekolonisaties in de Oost en de West met al hun onderlinge tegenstrijdigheden, goede voornemens en faliekante gevolgen. Zijn dit 'zwarte bladzijden' of deed Nederland het per saldo 'zo gek nog niet'? De schrijver reconstrueert de dekolonisatiegeschiedenis vanaf de rede van koningin Wilhelmina, via de politionele acties in Indonesië, de opstand van Willemstad, de staatsgreep en decembermoorden in Paramaribo tot de promotie van Curaçao en Sint Maarten tot 'land,' en keert zich tegen de gangbare, gemakzuchtige veroordeling van deze decennialange worsteling.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.